Év végi interjút adott a Szegedi Tükörnek Botka László, az MSZP lemondott miniszterelnök-jelöltje, Szeged polgármestere.

Botka: "Az ellenzéki pártvezetők nem akarnak kormányváltást"
Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Botka a beszélgetés során kitér arra, szerinte az Orbán-rendszer hatalmas károkat tesz az országnak azzal, hogy felnő benne egy generáció, akik azt látják, hogy nem érdemes szorgalmasnak, becsületesnek lenni, mert a sikeresség csak a kapcsolatokon múlik.

Ki kinek a rokona, ismerőse, ki van velünk vagy ellenünk: a Fidesz világában csak ez számít

- mondja Botka.

Lemondása előtt utolsó javaslata az volt, hogy a többi demokratikus párt kapja a listás helyek felét. Mint mondja, rosszul mérte fel a dolgot.

Nem gondoltam, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást. Lehet mondani, hogy úgy sincs esély a Fidesz leváltására. Így politizál, így nyilatkozik több ellenzéki pártvezető. Arról beszélnek, mekkora frakciót szeretnének az új parlamentben. De a kormányváltásban reménykedők tényleg ezt akarják?

Botka szerint tévedés volt azt hinni, hogy ezek a pártvezetők meggyőzhetők, hogy saját választóik fontosabbak nekik, mint az ő politikusi túlélésük. Úgy véli, a Fidesz mélyen jelen van  az ellenzéki pártok életében, és irányítja őket.

Egy meglepő állítás is elhangzik: Botka azt gondolja, az MSZP-s és más baloldali politikusok adtak információkat ügyeket a Fidesznek ahhoz, hogy a kormányzati médiában lejárassák őt.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Idegesítő ami az ellenzéki oldalon történik, ugyanakkor bármennyire is elképzelhetetlen a választás utolsó hetében is lehet fordulat. A napokban jegyezte meg valaki a tévében, hogy érthetetlen miért gondolná bármelyik ellenzéki párt, hogy majd ha bejut a parlamentbe akkor megerősödhet 2022-re és leválthatja a fideszt. Maximum az álmodozhat ilyenről aki átaludta az elmúlt 8 évet a bíróság támadásától kezdve az alkotmánybíróság felhígításán át egészen az ellenzéki pártok anyagi ellehetetlenítéséig. Ezek után azt hinni, hogy 2018 után majd több teret kapna kampányolni már már betegesen naiv elképzelés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Idegesítő ami az ellenzéki oldalon történik, ugyanakkor bármennyire is elképzelhetetlen a választás utolsó hetében is lehet fordulat. A napokban jegyezte meg valaki a tévében, hogy érthetetlen miért gondolná bármelyik ellenzéki párt, hogy majd ha bejut a parlamentbe akkor megerősödhet 2022-re és leválthatja a fideszt. Maximum az álmodozhat ilyenről aki átaludta az elmúlt 8 évet a bíróság támadásától kezdve az alkotmánybíróság felhígításán át egészen az ellenzéki pártok anyagi ellehetetlenítéséig. Ezek után azt hinni, hogy 2018 után majd több teret kapna kampányolni már már betegesen naiv elképzelés.
Sziszifusz
Igaza lehet Botkának. A kormányra kerülés szerintem sem célja a mostani ellenzékieknek. Ennek oka az Orbán által elhelyezett időzített bombák sokasága, valamint a gazdaság helyzete. Garantált a 2018 utáni Magyar Kormány bikása, megbuktása.
Szerintem Magyarország megmentése, a jelenlegi csapda helyzetből, a Fidesz, bizonyára már létező, belső ellenzékének aktiválódásával lehetséges.
Orbánt és bűntársait azok képesek letaszítani a trónról, akik közelről ismerve a rendszert, ismerve az achillesi pontokat, képesek lehetnek halálra sebezni ezt a kormányt.
wagabund
..."Botka: "Az ellenzéki pártvezetők nem akarnak kormányváltást"..

...csak egy kényelmes, nagyon nagy létszámú frakciót, ahonnan újabb négy évig lehet hatalmasosdit játszani, jól élni az állami dotációból, és élvezni a diplomata útlevél előnyeit...

Tegnap megszólalt aki csak képes volt rá, és az egyből lejött, hogy nincs olyan ember az egész ellenzékben aki el merné vállalni az ország vezetését egy, az ellenzéki pártokból összeverbúvált miniszteri-államtitkári gárdával...aki most kampányol, az csak pünkösdi király...jó bulinak tartja az egészet...

szerintem.
papa.49
A baj az hogy a Botka is ,,megosztó személyiség,, nem alkalmas arra hogy összefogja az ellenzéket, de tovább megyek nincs is a jelenlegi palettán senki aki erre képes lenne, és a tudása is meglenne ehhez !!!
Eladott Ország
Az igazán okosak azt mondják, az első világháború 1990-ben ért véget. Nálunk, magyaroknál még mindig tart. Tömény igazság. Sosem voltunk elég okosak, hogy a jó oldalon álljunk. Valami magyar átok, hogy mindig sikerül a rossz utat választani. Vagy sosem volt igazán választásunk? Ha meg nem, miért nem? Pedig volt idő, amikor választhattunk volna. Minden nap választhattunk volna. Csak hát a balsors, a Nyugat, Trianon, a kommunisták, a zsidók a földesurak, meg kitudja még kik nem. Csak mi nem. Mi sosem voltunk hibásak. Az elmúlt
100 év nem egy siker sztori. 100 év egy ember életében nagy idő. Mondhatni kevesen élhetik meg. Egy ország életében egy mérőszám. Honnan indultunk és hová értünk el ezalatt.
Nos, ha az ország elmúlt 100 évét vesszük, szinte sehova sem jutottunk. 100 év után is ott tartunk, ahol 100 évvel ezelőtt. Ha beleolvasunk Móricz műveibe – aki hűen jellemezte írásaiban a kort -, észrevesszük, hogy még mindig az a fajta.uram-bátyám módszer a divat. A hozzá nem értők vannak hatalmon, pont mint akkor 100 éve egyfolytában szabadságharcolunk egymás ellen, jobb és baloldalon. Ha nem szabadságharc van, akkor diktatúra, olyan semmilyen. Kicsit még az is elfuserált ebben az országban. Nincsenek családi tradíciók,
üzemek, gyárak, generációkon átívelők. Amikre azt mondhatnánk, ez a miénk, amik mára világhírűek lehetnének. A tudás alapú társadalmat sosem voltunk képesek kiépíteni. Ha véletlenül valami elkezdődhetett volna, nem volt ideje kiépülni, hisz új kormány jött és lerombolta elődje felépítményét. A tudás 70%-a külföldön hasznosult, a maradék 30-ból pedig képtelenek voltunk hasznot húzni. Irigység és egyéb dolgok okán. Az elmúlt 100 év igazából a folyamatos rombolás közepette zajlott. Amit az egyik felépített a másik lerombolta.
magyarbakancs
@Eladott Ország: "Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk."
József Attila Hazám.
magyarbakancs
Az MSZP volt hatalmon.
Megszeretném nekik köszönni ,hogy ezt a tolvaj ,mocskos bandát a nyakunkra ültette.
Tehát amíg ezek elindulnak ez a szarok mindig a nyakunkon maradnak.
Arra kérném az MSZP-t húzzatok el a bal fenéken de nagyon gyorsan.
wagabund
@Eladott Ország: " A tudás alapú társadalmat sosem voltunk képesek kiépíteni. Ha véletlenül valami elkezdődhetett volna, nem volt ideje kiépülni, hisz új kormány jött és lerombolta elődje felépítményét. A tudás 70%-a külföldön hasznosult, a maradék 30-ból pedig képtelenek voltunk hasznot húzni. Irigység és egyéb dolgok okán. Az elmúlt 100 év igazából a folyamatos rombolás közepette zajlott. Amit az egyik felépített a másik lerombolta"...

ez akár egy politológiai dolgozat befejező része is lehetne...

ötös fiam, csak így tovább...
papa.49
@magyarbakancs: Nem fognak elhúzni, bár én is szeretném, mert azon mesterkednek, hogy az a 15 fő valahogy bejusson a ,,KÁNAÁNBA,, akarom mondani a HODÁLYBA, édes semmittevésre újabb 4 évre, jó pénzért !!!
A választások után mi lesz az ,,új,, parlament első dolga, megállapítják a saját ,,tiszteletdíjukat,, hogy a nehézség esne beléjük !!!
wagabund
@magyarbakancs: 8.36..
hmmm...milyen érdekes...most is aktuális...
(javítok, inkább szomorú...)
cikicakk55
@Eladott Ország: ma 8:15

Teljesm mértékben igazat adok neked. Az utolsó 100 évben a nép a nyomort jelentett , a pénz az uraságokat, a apákról fiúkra szálló földesurakat, A bankárokat, és azok leszármazottait. Én nem éltem meg száz évet,de életem első 34 éve mikor kisgyerekből dolgozó nő és anya lettem,számomra az az időszak maga volt a béke, a nyugalom, a biztonság! Lehet,ha nem lettem volna annyira elégedett az életemmel és jobban utána néztem volna a politikai dolgokat,talán másképpen látom a mi békénket,nyugalmunkat.talán észre vettem volna,hogy az az akkor jólét,nem mindenkinek tetszett.Lehet,hogy Önző voltam.Nem voltam soha nagy igényű.Egyetlen aranyam volt a karika gyűrűm ami ma is az egyetlen értékem.Már 43 éve az ujjamon,van van.Nem jártam fodrászhoz,manikűröshöz,pedikűröshöz. nem voltam márkafüggő.Nem érdekelt az Adidas, a Nike, és ugyan így csak a dezodorok, a tusafürdők és a hajsamponok érdekeltek,de ott is az árak döntögetnem volt 2 pár cipőmnél több. Így neveltük a gyerekeke is,és ennek köszöntetjük,hogy tetőtér beépítést tudtunk a házunkra úgy felhúzni,hogy soha egyetlen fillér hitelt nem vettünk fel.Ezt is csak azért,ha a fiunk megnősül ne albérletbe kelljen kezdeni az életüket. Még is a gengszterváltás után észre vettem,hogy a mi elvárásaink nem nőttek,viszont egyre kevesebb maradt a hóvégére. 1991-ben már félre sem tudtunk tenni,hogy a tetőtért befejezzük. 15 év alatt épült fel.Akkor kezdtem el a politikába belekapcsolódni.nehéz volt,mert nem értettem hozzá,de az gyorsan feltűnt,hogy a híres cégünk eltűntek.Itt voltak,csak már nem magyar kézben,nem magyar technológiával és magyar bérezéssel.Akkor vettem észre azt is,hogy a parlamentben dolgozóknak nagyon sok minden ingyen van.Ebédek,külföldi utak,alakra készített öltönyök,1 osztályú repülőjegyek,stb .Aztán jött az első kormány váltás és én akkor hallottam először,hogy mi volt eddig és mi van most.
cikicakk55
35 évesen még elég fiatalaon döbbentem rá,hogy megváltozik az ország.Addig volt munkás réteg, Középosztály és felső tízezer. Volt még ilyen,hogy értelmiségi,de azt nem sorolták sehova. Jobban oda figyeltem( internet méh nekünk nem volt) Így tv, rádió, újságok amikből próbáltam leszűrni a dolgokat. Közben füleltem a kórházban,mert az orvosokat én okos embernek tartottam és hittem abban amit mondanak.Így az idők folyamán 2010.ig észre vettem,hogy a dolgozó réteg,egy csík lett. A közép osztály egy félig a szegény réteg felé csúszó közösség,de voltak akik még tudtak kapaszkodni.Lényeg,hogy már nem volt középosztály,közép réteg,csak egy szánalmasan vergődő girbe-gurba csík. Felfigyeltem,hogy már nem százezres tétele vannak,hanem milliós tételek. Ugyan úgy megjelentek a túlszámlázások,de még csak milliókról volt szó.Akkor az éppen hatalmon lévő kormányokhoz közel álló vállalkozók nyerték az ilyen tendereket.nem írok le mindent amit közben észre vettem,de a túl sok szegény, a a nem olyan túl sok gazdag,viszont a pénzükből falvakat lehetett volna jól lakatni,öltöztetni,fűtést biztosítani nekik az biztos. Egyre másra szaporodtak az ilyen kiderült dolgok,amik ellen valamiért nem kiáltották azt hogy HaZUGSÁG! Ehelyett próbálták megmagyarázni hogy jött ki a 3x drágább ár,ami egy ápolónőnek és nem gazdaságú végzettséggel bíró embernek kínaiul volt Már ez is nagyon cseszte az agyam,mert én 35 évig nem ilyen világban éltem. Ott én azt hittem igazat mondtak nekünk és mi is igazat válaszoltunk. Az döntötte el az igazságot,hogy nem voltak milliomos vezetőink. Ey párt t volt,könnyű volt látni,hogy és mint éltek.Eljött 2010 mikor is nyert a Fidesz. Voltak gondok Gyurcsánnyal,de csak annyi,hogy nem politikusnak való természete volt.csodálatos üzletember,de a politika az Ő naív temperamentumához gyenge volt.itt a politikában mindig az erősebb,az agresszívabb kutya b...k. Ő nem az volt.Nem bántam,hogy leváltották,mert Orbán egész jó választási beszédeket mondott.
cikicakk55
Aztán jött a hatalmas nagy esés,amit úgy is mondhatnánk,hogy eddigi életem legnagyobb pofára szállása, az emberek legnagyobb átvágása, a maradék még valamennyire kapaszkodó középosztályt is ez mozdulattal berúgták az árok aljába.Kezdődött mindjárt az alkotmány átírása. majd a törvénykönyv teljes megmásítása.Olyan törvényeket gyártottak,amivel minden lopást,csalást,oligarchát, törvényesség tették.lehetetlenség volt bár hol is feljelentést tenni. A főügyész FideSZes volt. Áder azértsemmosolygok János szintén Fideszes volt. A rendőrség.Pintérrel az élen szintén az Ő kezükben volt.gyorsan még a határon túliak nyugdíjához nélkülözhetetlen magyar címekre is találtak megoldást.Így több millió forint csordogál ki olyan embereknek nyugdíjra,akik ide egy fillért sem költöttek. Ott kinn,utcaseprő volt,de olyan papírt kapott,hogy egyetemi tanár volt,így mindjárt 300.000 jó magyar forint ütötte a markát.Még csak nem is kell itt élni.Építettünk nekik is stadionokat,óvodát,bölcsit, iskolát,úszómedencét,több városban is,miközben itthon kimutatható,hogy 160.000 gyerek éhezik,fázik,A szavazatokért,mind ezt.Közben az innen dolgozni kimenő fiatalok,Magyar lakcímmel,Magyar állampolgársággal,nem tudnak szavazni,mert az ország 3 városában van rá lehetőség,amire viszont nekik nincs idejük.Nem akarok 3. levelet is lekezdeni leírni,hisz mind ezt ti is tudjátok.Jöttek a migránsok,majd a Soros. A nép már nem magyarokból áll,hanem pártokból. Megjelentek a nem kevés milliárdokkal jelentkező gazdag emberek. egy 7 évell ezelőtt még egy csődeljárás alatt álló ember lett a magyar csoda,mert 7 év alatt megtáltosodott,mindenhez ért,milliárdjaik lettek.A nép már ott tart,hogy lassan 5 millió a mély szegények száma,még a milliárdosoké is emelkedik,de Ők nem 4 millióan vannak,talán ha 4000 ember,de tele milliárdokkal Szerinted van valahol vége az alagútnak, Nekem már nem sok van hátra,mert a rák úgy néz ki eddig harcolt velem egyenlő arányban,de úgy érzem feladtam.belefáradtam és ami e legrosszabb,nem akarom...
magyarbakancs
@wagabund:" hmmm...milyen érdekes...most is aktuális...
(javítok, inkább szomorú...)"
MILYEN ÉRDEKES ,HOGY NEM IGEN TALÁLUNK MÁS NEMZETETT A FENNÁLLÁSA ÓTA,HOGY ENNYI ELVÁNDOROLTAT TERMELT VOLNA KI A TÖRTÉNELEM SORÁN MINT MI.NEMZETI SAJÁTSÁGUNK A FOLYTONOS HARC,MENEKÜLÉS,MEG NEM ÉRTÉS.
wagabund
@magyarbakancs: ha már nagybetűkkel(kiabálva) megszólítottál...

...szóval... találunk más nemzetet is bőven..elég Európában szétnézni(pontosabban a történelemkönyveket átfutni), és kiderül, hogy alig maradt ír, aki a nagy éhezéskor nem halt éhen, vagy tántorgott ki amerikába..
aztán az taljánok is menekültek itáliából , és a lengyelek is hazánkat bőven meghaladó létszámban hagyták el hazájukat...
ők csak "simán" éheztek...akár a mexikóiak, venézek, kínaiak, hogy afrikát ne is említsem.
és akkor itt vagyunk mi, az alig pár milliós kitántorgóval, akik a nyomor elől menekültek.

a mostani ellenzéknek még halvány fingja sincs, hogy is vezesse az országot, ha valami fatális hiba miatt bukna a kormány...na persze ez nem fog előfordulni, mert pontosan azon ügyködik az ellenzék, hogy a fidesznek csak 51 %-a legyen..se kevesebb, se több...

és az emberek ezt a -" ne nyerjünk csak majdnem"- színjátékot (néhány kivétellel) érzik, tudják...

Botka is e színjáték része...még ma is.
magyarbakancs
"már nagybetűkkel(kiabálva) megszólítottál..."
Nem szoktam kiabálni főleg nem ismeretlenül.
A másik mi a természeti adottságaink nyomán itt Kánaánnak kellene lenni.
Itt mindig a saját vezetői üldözte el az embereket nem éhség ,természeti katasztrófa.
magyarbakancs
@wagabund: Magas ívből teszek minden pártra.
Azok azért vannak,hogy lopjanak,haverok zsebeit kitömjék ,és minden megint egymásközt felosszanak.
wagabund
bocsánat, most látom kár volt írnom...de sebaj...megoldottam.
Eladott Ország
Botka László ennek a pártnak egyik politikai torzszüleménye, akinek sem megjelenése, sem kvalitásai, sem emberi tulajdonságai, sem a borzalmas programja nem volt alkalmas arra, hogy alternatívát kínáljon, ahogy maga az MSZP sem alternatíva. Egy zsarolható, kicsinyes ember, robbantott zagyvaságokkal az agyában, kicsit sem a nép “atyja” típus, ami magyar embernek kell Horthy apánk, Rákosi apánk és Kádár apánk után. Ahogy a felcsúti potrohos is azzá kezd válni a középkorba visszasüllyedt jobbágymagyaroknak.Kapnak még négy évet. Még négy év rúzs, szagtalanítás, a halott “nyugdíjának” felvétele, marakodás a pénzen. Hazudozás, hogy miért nem sikerült megint. Csak közben ezekkel a hazugságokkal egy olyan helyzetet szimulálnak, mintha valóban demokratikus lehetőséget kapott volna a magyar nép, mintha Orbán úgy kapna minden eddiginél nagyobb “választói” felhatalmazást, ahogyan szabad sajtó, egyenlő feltételek és tisztességes szabályok mellett szokás. Ezért a nép miattuk nem tudja meg soha, hogy már nincs választási lehetősége, és egy diktátor túszaként rohannak a pusztulás felé. A diktatúrát is kozmetikázzák.
wagabund
@Eladott Ország: ismét egy pontos diagnózis.
human
@Eladott Ország: Botkát személyét én egyáltalán nem látom olyan sötéten mint te. Valóban elég durcásan hat a nyilatkozata mi szerint az mszp egy része fidesz érdekek mentén cselekszik, de mondott ezzel bármi újat? Hátba támadták. Ezért én is rohadtul pipa lennék főleg hogy ez az addig biztos Szegedi támogatottságomat is megtépázza. Talán pont az mszp hátbatámadása lesz az a lökés ami Szegedet a fidesz karjaiba löki. Ez rohadtul nem Botka hibája.
A többiben egy a véleményünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.