Egyre kisebb a hófúvás veszélye az utakon az ORFK főosztályvezetője szerint, az országban nincs rendkívüli helyzet sehol a havazással érintett területeken.

Egyre kisebb a hófúvás veszélye az utakon – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője kedd esti budapesti sajtótájékoztatóján.

ORFK: egyre kisebb a hófúvás veszélye, nincs rendkívüli helyzet az országban

Fotó: MTI/Komka Péter

Lakatos Tibor kiemelte: jelenleg nincsenek rendkívüli időjárási körülmények Magyarországon, a hó mennyisége nem tekinthető szélsőségesen nagynak, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján a hófúvás veszélye egyre kisebb, azzal feltehetően csak Vas és Zala megyében kell számolni.

Megerősítette azt a délelőtti tájékoztatást, amely szerint az időjárás miatt nincs olyan rendkívüli helyzet, amely a szokásostól eltérő rendőri intézkedéseket indokolna.

Az ORFK országos törzse reggel 8 óra óta működik, feladata, hogy az egész országban koordinálja a téli időjárással kapcsolatos rendőri feladatokat. Az országos törzs létrehozásával az volt a cél, hogy ha a helyzet komolyabbra fordul, azonnal megtehessék a szükséges intézkedéseket.

Azt mondta csaknem 2500 rendőr dolgozik a téli időjárási helyzettel kapcsolatos feladatokon. Szólt arról is: kedden 16 óráig nem emelkedett jelentősen a napi átlaghoz képest a balesetek száma, 14 olyan baleset történt az országban, amely összefüggésbe hozható a rendkívüli időjárási helyzettel, és ezekben hat ember sérült meg könnyebben.

Útellenőrző járőrök figyelik az utak állapotát

A közlekedés biztonságának fenntartásáért útellenőrző járőrök álltak szolgálatba a hóeséssel leginkább érintett megyékben. Feladatuk leginkább az, hogy meggyőződjenek arról, mennyire járhatók az utak, együttműködve a közutak, autópályák kezelőivel. Felkészültek arra is, hogy szükség esetén forgalomkorlátozásokat, tereléseket vezessenek be, hogy egy hófúvással érintett területen az autók ne rekedjenek a hó fogságában – mondta. Jelezte: a lakosokra is figyelnek, különösen az idősekre és azokra, akik segítségre szorulnak.

Ezek az intézkedések jobbára a dunántúli megyéket érintik, de felkészültek arra is, hogy az ország többi részében is bevezessék a szükséges intézkedéseket, így Bács-Kiskun, Csongrád és Heves megyében is működnek részlegesen törzsek.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy kapcsolatot tartanak a horvát és a szlovén rendőrséggel, mivel korábban is előfordult, hogy ezek az országok korlátozták a határátkelőkön a tehergépjárművek forgalmát. Felkészültek arra, hogy ha ilyen korlátozást vezetnek be, a magyarországi autópálya-szakaszokon vagy autóutakon, főutakon parkoltassák ezeket a gépjárműveket, és fenntartsák a közbiztonságot ezekben a parkolókban – fűzte hozzá.

Máltai Szeretetszolgálat: mindenki figyeljen oda a környezetében élőkre

A tartós havazást ígérő hideg napokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér, hogy figyeljen oda környezetére, vegye észre a földön fekvő vagy a fűtetlen épületekben éjszakázó embereket, és hívjon hozzájuk segítséget.

A szervezet kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ha valaki földön fekvő, átázott ruhájú, mozdulatlan embert lát az utcán, hívja a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot – Budapesten a 061 338 4186 számon – vagy a 112-es segélyhívót. A vidéki diszpécserközpontok elérhetőségei a http://www.diszpecserportal.hu/ címen találhatók.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy nemcsak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek. Bajt jelezhet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, vagy nem látni a megszokott időben a szomszédot.

A szeretetszolgálat a téli krízisidőszakban az állandó éjszakai szállások mellett több ideiglenesen megnyitott menedékhelyen is fogadja az utcán élő embereket. Az intézményi ellátást elutasítókról a szervezet utcai gondozó szolgálata gondoskodik – közölte a szeretetszolgálat.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Komka Péter)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
Mondjuk ha tüntetések lennének várhatóak, akkor kibaszott nagy hófúvások lennének várhatóak.
Ilyen ez az Illipsi időjárás.
staro2
Akkor ne üljünk ár másik autóba??
Biztos??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.