Meghozta gyümölcsét a határon túli aktivisták áldozatos tevékenysége.

Nőtt a szerbiai és romániai magyarok szavazókedve
Fotó: Rosta Tibor/MTI

Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban élő magyarok körében – közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke csütörtökön Szegeden.

Pásztor István a Rákóczi Szövetség által szervezett sajtótájékoztatón azt mondta,

az április 8-i országgyűlési választás nem csak magyarországi ügy.

A VMSZ az elmúlt hónapokban jelentős erőket mozgósított a regisztráció érdekében, a névjegyzékbe vettek közül legalább 60 ezren a Vajdaságban élnek. Az aktivisták az azonosító nyilatkozat sikeres kitöltéséhez is segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy mindenki érvényesen adhassa le szavazatát – tudatta a pártelnök.

A Fideszre kell szavazni – javasolta az elnök

Pásztor István arra biztatta a vajdasági magyarokat, hogy

a párt stratégiai partnere, a Fidesz-KDNP listájára adják le szavazatukat.

Közölte, a közös nemzetpolitika továbbvitele a határon túli magyarság elemi érdeke. A szerb-magyar kapcsolatok konszolidálásának legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok, ennek továbbvitelére a Fidesz-KDNP jelenti a garanciát – tette hozzá.

Pásztor István úgy fogalmazott, a magyar állampolgárok elemi érdeke, hogy Magyarország politikailag stabil ország legyen, ezt egyedül a Fidesz-KDNP képes biztosítani. Egy ellenzéki győzelem esetén a magyar belpolitika szerintük olyan mértékben destabilizálódhat, hogy annak messzemenő következményei lehetnek nemcsak az anyaországban, hanem a határon túl élőkre is.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke közölte, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjai segítséget nyújtottak az embereknek a regisztrációhoz.

Kettő vagy három mandátum sorsát is eldönthetik a határon túli szavazatok

A névjegyzékbe vett határon túli magyarok száma várhatóan kétszerese lesz a négy évvel ezelőttinek.

Akkor egy mandátumról döntöttek, ez a becslések szerint most kettő vagy három lehet

- tudatta a politikus.

Toró T. Tibor szerint hamisak azok az érvek, amelyek vitatják a külhoniak szavazati jogát, hiszen az Országgyűlés nemzetpolitikai ügyekkel és a határon túliak mindennapi életét is érintő kérdésekkel foglalkozik.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a levélben szavazók regisztrációs határideje március 24-én 16 órakor lejár. Eddig mintegy 451 ezer kérelem érkezett be, több mint 372 ezer választót már névjegyzékbe is vettek.

A képviselő elmondta, hétfőn elkezdődött a választási csomagok postázása az eddig regisztráltaknak. Az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a szavazataikat feladhatják postán, leadhatják a külképviseleteken vagy Magyarországon az egyéni választókerületi választási irodákban.

Bartók Csaba, a Fidesz-KDNP székelyföldi születésű országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott. a rendszerváltás nem hozott igazi áttörést a határon túli magyarok ügyében, bár az első Orbán-kormány idején voltak próbálkozások, a valós változás 2010-ben indulhatott el. Kijelentette, a határon túli magyarok nélkül Magyarország sokkal szegényebb lenne, talán nem is létezne már.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Különösen azoké, akik magyarul sem tudnak, és hogy kib@sszonak velünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
Jópénzért mindent!
Milliárdokért kampányolni , győzködni kell az embereket. Ha meg éppen szavazatot kell vásárolni, arra is jut pénz!
csetere
@Pálinkás Pál: Nélkülük sokkal jobb lenne. Nem vinnék el a magyar dolgozók adóját!
almosd
Az külhoni magyar pártoknak a saját házuk táján kellene rendet teremteni és nem a szomszédaik életébe beleszólni ,de mit lehet tenni ? hisz őket is megvették kilóra.
Tavryni őrnagy
Gyerekek, senki nem làtja, hova hûzzàtok az x-et.
Desischado
@Macskaszem: Megelőztél, pontosan ezt akartam írni! A jó c...va édes--at! Nem magyarországi ügy?! Milyen jogon ugattok bele a MI életünkbe?! Ha annyira odavagytok orbánért, vigyétek, ingyen is odaadjuk! Majd megnézném, hogy mennyire lelkesednétek egy év múlva! Nem itt éltek, nem itt adóztok, semmilyen következményét nem kell viselnetek a szavazásotoknak, akkor hogy meritek ezt mondani?! Hogy fordulnátok fel, a MI pénzünkből élősködtök, orbán kilóra meg vesz benneteket. Mocskos árulók, elárultatok és eladtatok minket!
Eladott Ország
A fotót nézve a Rákóczi Szövetség is csak egy nagy rakás szar, gittegylet, a fideszes haverok zsíros kifizetőhelye.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél