Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani – derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján csütörtökön megjelent közleményből.

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes

Fotó: MTI/Kovács Tamás 

A KEH Sajtóigazgatósága kommünikéjében azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte.

Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz az szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A közlemény megjegyzi:

Áder János az alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján – figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére – hozta meg döntését a kegyelmi ügyben.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnest jogerősen két év fogházra ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Forrás: MTI

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
@Commenter: Nem az otthonszülés volt akkor sem törvénytelen. Egyébként a kiegyensúlyozott eljárási gyakorlat az lenne, ha a kórházi komplikációkban meghalók miatt is indulna eljárás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
No lám. az első ember, akinek áder kegyelmet adott. Majd ha az ő unokájának csavarják ki a fejét az egyébként (ma még)törvénytelen otthonszülés során akkor is így fog gondolkodni?
GeoCravker
@Commenter: Az otthon-szülés nem törvénytelen. Nem ártana utánaolvasni valaminek, mielőtt véleményt akarsz formálni.
Egyébként ez attól független, hogy személy szerint nem vagyok híve az otthon-szülésnek.
Commenter
@GeoCravker: amit és ahogy Geréb csinált az nem volt törvényes akkor. Ezért is indult ellene eljárás mert a baba meghalt. Most az egész otthonszülés remekül beleillik a mostani kurzusba.
GeoCravker
@Commenter: Nem az otthonszülés volt akkor sem törvénytelen. Egyébként a kiegyensúlyozott eljárási gyakorlat az lenne, ha a kórházi komplikációkban meghalók miatt is indulna eljárás.
Commenter
@GeoCravker: akkor rosszul emlékeztem, köszönöm a helyesbítést. Ez az ügy sem ma történt. Így van, a kórházakban előfordult műhibákat sem kell(ene) figyelmen kívül hagyni.
GeoCravker
@Commenter: A gondatlan veszélyeztetés meg ilyesmi volt a tényállás. Alkalmasint a szülők részéről is megállna.
Ismerek olyan szülőt, aki az utolsó pillanatig kitartott, hogy márpedig otthon szül. aztán a bába, 4 napi vajúdás után, a saját kocsiján vitte be a kórházba, mert nem vállalta a további felelősséget. Alkalmasint a kedves mama és papa is pedagógus. A család meg fellélegzett, hogy mégis kórházban született meg a gyerek.
A sterilitás foka, a komplikációk elkerülésének a lehetősége kicsit jobb, mint a kutya-macska mellett a lakás öleb-látogatta heverőjén.
Commenter
@GeoCravker: igen itt a felelősség többeké. Én úgy gondolom hogy szabályozni kellene azt hogy milyen adott körülmények között lehet otthon szülni. Hollandiában ez már teljesen hétköznapi dolog igaz ott nagyon mások a körülmények, talán nincs is értelme az összehasonlításnak.
tudode
Sajnos a szülésben is, hasonlóan egy FOGHÚZÁSBAN benne van a rizikó!
.
Az én 59. éves gyermeket kórházban hoztam világra, és sajnálatos módon agyvérzés, és oxigén hiány következtében, hála Istennek életben van!
.
Minden szülő TEGYE ÖSSZE MIND A KÉT KEZÉT naponta, hálát adva a sorsnak, hogy NEM KELL MEGKÜZDENIE a szülés közben elveszett MINDEN EGYES FUNKCIÓI visszaszerzéséért.
.
Az én gyermekem ALAPTERMÉSZETE szorgalmas, megtérült az akaratával a TUDÁS IRÁNTI szomj! Ezzel együtt éli ÖRÖK GYERMEKI ÉLETÉT!
.
Személy szerint SZORÍTOTTAM Geréb Ágnesnek "is", mert sztem nincs olyan ORVOS, bába, AKI KÉSZAKARVA okozna kárt egy új életnek!
JAJMÁR
Szerintem megérdemli a kegyelmet, még akkor is, ha rossz döntésének következménye volt a gyermekhalál. Az, amin ez a nő átment az elmúlt évtizedekben, már büntetés.

Azon azért elgondolkodtam, hogy a 10 év foglalkoztatási eltiltás mikor kezdődik? De talán nyilván az ítélet jogerőre emelkedésétől. 2012-től? Nos, még 3-4 év...

Vajon miért nem lehet hallani azóta otthonszülésekről? Van még ilyen egyáltalán...?
Cicamama55
Ez egy jó döntés! Őt nagyon meghurcolták hosszú éveken keresztül...Az orvosi műhibákat vétőkkel nem történnek hasonló hercehurcák, még a "savazós doki" is majdnem megúszta gaz tettét..
tudode
@Horizont: .
Köszönöm szépen!
.
Ha előről kellene kezdeni, végig SEGÍTENÉM a gyermekemet, mert annyi SZERETET, TISZTELET KAPOK TŐLE, amelyre mi épek képtelenek vagyunk. Nagyon SOKAT TANULTAM, tanulok tőle a mai napig is!
.
Magántanár, logopédus, gyógytornász stb. segítségével, tanácsainak elfogadásával teljes életet él, boldogan él a párjával, AKIT A CSALÁDJA eldobott, mint egy rongyot, engem hív ANYÁNAK!
.
Mindenkinek MEGVAN a maga problémája, gondja, az ELFOGADÁS nagyon fontos!
tudode
@Horizont:
.
Gratulálok!
.
Én is több gyermekre vágytam, de beláttam, hogy nem fér BELE a TŐRŐDÉS, mivel a nap 24 órából áll, és egy sérült gyermek NEVELÉSE nem pénz kérdés, szent KÖTELESSÉG!
papa.49
Várható volt a csutigörény egyik porontyát is ő segítette világra, kicsi a világ !!!
SystemError
Az otthon szüléssel semmi bajom, de a megfelelő háttérintézmény feltétele.. ahogy mondjuk hollandiában is előadják.. számtalan olyan komplikáció létezik, melyekre az otthonszülès nem tud választ adni. A hazai és gészségügy erre képtelen gyorsreagálású bizgosítást adni. Az én lányom ma nem élni egy ilyen, felelőtlen és megszállott Geréb mellett, miközben ma makk egészséges... Értem a jóindulatot, de az messziről látszik, hogy ez a nő nem normális... Szóval, amit tett az finoman szólva is veszélyeztetés és eltiltás ellenére végzett szülés levezetés. Azért bőrtönt nem adtam volna neki, de hogy semmit...őő
namihami
Kapott egy működőképes golyóstollat a Bajuszkirály és most meg akarja mutatni Pajabácsinsk, hogy ő többször és főleg HElYESEN le tudja írni az államelnök szót?
karma1
@papa.49: pedig a hala nem politikai kategoria, nezd meg, mit tett a csutigoreny Ivanyi Gaborral, pedig o keresztelte meg valamelyik gyereket...
Meg nagyon fiatal koromban, a legelso munkahelyemen egy evet dolgoztam berlszamolokent, ahol neha eleg kemeny emberekkel (is) kellett foglalkozni, es volt egy holgy dolgozonk, aki a hetedik gyermekenek adott eletet (46 evvel ezelott is lehet tippelni, hova tartoztak ), es a TB-s ugyintezonkhoz a ferje jott be - mindig balhezva! -, mert nem kapta meg a GYES-t a csalad, ugyanis egyetlen kotelezo terhessegi vizsgalatra sem mentek el (ekkor a GYES-hez minimum 2 latogatas volt szukseges). A ferfi a kukasoknal dolgozott, es MIND A 7 SZULEST O MAGA, OTTHON VEZETTE LE! A magyarazata az orvos mellozesere az volt, hogy az o felesegenek a micsodajaba ne nezegessen bele egy idegen ferfi, meg tudjak ok oldani az otthonszulest.
Szoval Gereb Agnesnek mar akkor sem kellett kulonosebben propagalni az otthonszulest.
papa.49
@karma1: Ez az egész szerintem csupán a sznobság által kitalált, és propagált dolog volt, a spiné meg beleállt, mert néha lehetett hallani mekkora pénzek forogtak ott ...
Aztán jött egy pár haláleset, meg volt olyan is amikor a ,,doktornő,, kitekerte a gyermek nyakát, persze belehalt ő is ...
Az egészben a számomra a legundorítóbb az volt miután már eltiltották a szülések levezetésétől akkor is dafke fojtatta, akkor már ,,születésháznak,, titulált helyeken, a spiné pont úgy szart a bírósági ítéletekre mint egy jó fütyiszeshez illik !!!
A felmentése meg várható volt !!!
justhpeter
Nem tudom eldönteni melyik jobb megoldás, az otthonszülés vagy a kórház. Szerintem mára már az is megrendült, hogy a kórház az, ahol maximális a sterilitás, hiszen ma már az a szerencsés, aki nem kap semmiféle fertőzést a kórházban. Viszont az is igaz, hogy egy jól felszerelt és szakemberekkel is megfelelően ellátott kórházban a nem várt problémák jobban orvosolhatók.
szaboria1
Áder már nagyon is előre gondolkozott ezzel a kegyelemmel.
Már itt is van a celldömölki eset és ha több fele ugyan úgy bezárnak majd a szülészetek akkor sok anya otthon vagy a mentőben fog megszülni.
karma1
@justhpeter: CSAK A KORHAZ! Persze nem a mostani allapotu korhazakrol beszelek, de meg mindig jobb, mint otthon, tapasztalat nelkul, esetleg eletmento gepek nelkul.
A szules egyaltalan nem csak arrol szol, hogy a baba halhat csak meg, nagyon benne van egy nagyobb verveszteseg az anyanal, ami azonnali orvosi beavatkozast igenyel.
Egy ismerosunk szult mar regebben, korhazban (I. sz. Noi Klinikan), es bar minden rendben volt a kislanyaval, de neki elrepedt a mehe, amitol eros verzese volt, es csak a nagyon gyors beavatkozas segitett neki eletben maradni.
karma1
@Commenter: En olyan orvosnal szultem - akit egyebkent egy kivalo plasztikai sebesz baratunk ajanlott -, akirol cak kesobb tudtam meg, hogy allatira barbar doki volt, egy anyabol ket darabban szedte ki a gyereket, mert rosszul itelte meg a gyerek nagysagat, es a gyerek beszorult a szulocsatornaba, cezarozni mar nem lehetett... O pedig a tetenyi uti korhazban szulesz foorvos volt majdnem 40 eve. Hat leizzadtam, amikor utana kutakodtam kesobb, es igaznak tunt a va'd.
Commenter
@karma1: ez borzasztó lehet, a tudat így utólag. Nagyon sok neves orvosról csak utólag derültek ki iszonyúan súlyos dolgok. Remélem hogy bár kegyelmet kapott, Geréb soha többet nem praktizálhat.
karma1
@Commenter: Egyetertek Veled, valoban ne dolgozzon tovabb ugy, mintha mi sem tortent volna. De azert akik igenybevettek ot az otthonszuleshez, azok is inkabb egy trendi dolgot akartak csinalni, mint hogy felelossegteljesen vegiggondoltak volna az osszes lehetoseget.
Igenis a korhazban szules egy elorehaladas a regi korok otthonszulesevel szemben: az orvosok es a vedonok is ereztek, hogy a kismamanak nagyon megnyugtato erzes, ha a ferje vagy az altala megjelolt csaladtagja ott lehet veluk a szulesnel, mert bevezettek a papas szulest. Szerintem ez a legjobb: a szerettei koreben lehet, de megis biztonsagos egeszsegugyi kornyezetben.
Commenter
@papa.49: mi van? A Kútvölgyiben is működött?
Commenter
@karma1: Geréb ezeket a szüléséket megfelelő egészségügyi felszereltség és háttér nélkül vezette le egy lakásban. Tudom kettőn áll a vásár ehhez kellettek a szülők is, de egy felelős orvos ilyet soha nem tett volna. Szerintem azért adott neki (k)áder kegyelmet, mert ez az otthonszüléses (jó hogy nem ott ahol beindul a szülés, mint a 19. században) beleillik a jelenlegi kurzus világképébe. Végül is, ez a legegyszerűbb pont a múlt héten írták hogy hétvégén Celldömölkön már nem is lehet szülni, mert nincs szakorvos. Bízzuk ezt is a 10 parancsolatra meg Istenre, aztán vagy lesz komplikáció vagy nem lesz. Geréb nem érdemelt kegyelmet,ő sem kegyelmezett a babának, talán élhetett volna a baba, ha időben belátja hogy nem tudja otthon levezetni a szülést és kórházba viszi a pácienst.
karma1
@Commenter: Igen, tudod, mindig ketton all a vasar. En peldaul sosem szaladtam volna bele egy ilyen helyzetbe, mert irtoztam volna a gondolattol is. En a korhazat fejlodesnek tekintem, ami oriasi segitseg mamanak-babanak, tehat en meg veletlenul sem gondolnek arra, hogy otthon szuljek. Szoval akik igenybevettek a segitseget, kellett tudniuk, hogy o NEM orvos, csak egy ba'ba, gyakorlattal.
Commenter
@karma1: nem jól tudod: Geréb nem egy önmagáról túl sokat képzelő bába, hanem orvos-pszichológus:
Geréb Ágnes (Szeged, 1952. december 20. –) pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bába, 1977-től az apás szülés, majd az otthonszülés hazai úttörője.[1][2] 2015-ben a Forbes őt választotta az 5. legbefolyásosabb magyar nőnek a közéleben. Édesapja Geréb György pszichológus, c. egyetemi tanár.
Elfelejtette a hippokratészi esküben szereplő ne árts! kitételt.
Méltatlan a hivatására (zugorvos) és felháborító hogy kegyelmet kapott.
karma1
@Commenter: Akkor ezt beneztem - nem nagyon latom a dr titulust hasznalni...
Commenter
@karma1: normális országban az "otthonszülési mozgalom" nem egy önjelölt nő magánakciója egy magánlakásban (ami nem magánpraxisként van működtetve!) hanem országosan szabályozott keretek között, kórházi háttérrel működtetett program vagy választási lehetőség, ahogy tetszik. Az más kérdés, hogy Geréb a magánakcióját már mozgalomként aposztrofálta, kár hogy buzgóságának nagy ára volt. Mit is üzent ezzel a KE? Orvosi műhibát nem megfelelő feltételek között elkövetni még inkább oké...
Commenter
@Horizont: küldetéstudata van/volt...rosszféle. A külseje sem túl bizalomgerjesztő.
Commenter
@papa.49: szóról szóra igaz amit írsz. A XII. ker-ben volt az a "szülőház"-nak nevezett sima lakás. Meg kell nézni a Dr. Novák által feltett gyomorforgató képet a placentával...Semmelweis forog a sírjában!
JAJMÁR
Nem arról van szó, hogy a jövőben majd minden nőnek otthon kell szülnie.
Arról van szó - ha szó van egyáltalán -, hogy megválasztható legyen a szülés helye, és a szülésznő! Aki a kórházban érzi magát biztonságban az ott, aki pedig otthon, az szülhessen ott.
Ettől még lesz, aki egy nem tervezett harmadik helyen hozza világra a gyermekét, esetleg mindenféle segítség nélkül.
A hangsúly a választhatóságon van.

Az biztos, hogy egy jó szülésznő többet ér minden kórháznál
Commenter
@papa.49: miket nem tudsz! Lehet hogy pont rühellkét ejtette a fejére azért ilyen zseniális és ért mindenhez (vendéglátás, sport, divat)?
papa.49
@Commenter: Nem a rühelkét valamelyik lányát az utolsó kettő közül ...
papa.49
@Cicamama55: Nézd én mindig nevén szoktam nevezni a dolgokat, lehet hogy kissé nyersen ...
papa.49
@Commenter: Engem személy szerint hidegen hagy a dolog nekünk mind a 4 gyermekünk kórházban született, és egészségesen, még egy elvből nem adtam az orvosnak pénzt, csak a legelső fiunknál 1971. ben 10 ezer forintot a nőgyógyásznak mert veszélyeztetett volt a terhesség, mi lett az eredmény !!! A nejemnél megindult a szülés a ,,doki,, meg éjjel 1 órakor beküldte a kórházba mert koraszülés volt !!! A nejem idézte a szavait ,, vagy beérnek a kórházba, mire meg lesz a gyerek vagy nem,, ez egy helyi szülőotthonban történt !!!Ezek után értheted miért vagyok ellene az ilyen dolgoknak !!!
A születésházban ott nyüzsögtek a bábák, a ,,dulák,, (segítők) az asszonyok körül, és a családok meg perkáltak rendesen nekik !!! De még ez se igazán verte ki a biztit nálam !!!
Hanem az miután bírói ítélettel eltiltották az ilyen cselekvésektől titokban mégis fojtatta, mert ugye ,,tisztelte, tiszteli,, a törvényt !!!
Commenter
@papa.49: pedig akkor már bőven büntetve volt ez a nő. Bűnöző a bűnözővel...hát persze. Gratula. Ezért is kapott kegyelmet, de ezt írtad is.
Commenter
@papa.49: tökéletesen érthető. Egyet értünk ebben is. És nem igaz hogy Geréb nem fogadott el pénzt, dehogynem! Valamiből fenn kellett tartania a "szülőházat "is.Kihasználta az "alternatív" szülésre vágyók hozzáállását. Sötét egy nő, de sok embert megvezetett, a "nyugodt, csendes, otthonszülés" dumával. Senki sem szeret kórházban lenni, de azért senki nem operáltatja meg pl. a perforált vakbelét otthon, hogy nagyon sarkítsak, csak azért mert nem szereti a kórházi körülményeket.Különben is az sem állja meg a helyét hogy ez "jobb" lenne a babának. A gyerek nem emlékszik a születésre, nem emlékszik hogy állami kórházban, otthon vagy magánklinikán született, arra sem emlékszik hogy könnyű vagy nehéz szülés volt e. A szülés az anyában hagy maradandó lelki fizikai emléket, nem a gyerekben.Nagyon vissszataszító ez a kegyelem.
papa.49
@Commenter: Nekem is ilyen érzésem van ez volt a ,,30 ezüst,, !!!
Commenter
@papa.49: azért itt is védik páran, főleg azzal, hogy kórházi szüléseknél is van halálozás. Persze hogy van. A szülés is hordozza magában a rizikót, de egy bármilyen rutinműtét is, nem kell hogy nőgyógyászati legyen. Ez itt most nem a kórházi halálesetekről szól, vagy a sajnos létező kórházi műhibákról, hanem azokról a babákról akiknek Geréb a halálát okozta az ítélet az ő tevékenységének az eredménye. A tevékenysége minden szakmai norma híján volt..azonkívül tudta, hogy az ikerterhesség az otthonszülést kizáró ok. Törvénnyel szembe ment, műhibát is elkövetett. Nem megalapozott és nem jogos a felmentése. Szeretném még rács mögött látni, ahogy orbánt is bukni...
Commenter
@papa.49: akik meg elhiszik hogy a tevékenysége az "otthonszülésről" szólt azoknak itt hiába írunk bármit is. Az a bizonyos kép ott a lakásban,amit Novák dr. feltett a blogra az beleég a retinába. Semmelweis szétüvöltené a nő fejét...ebben biztos vagyok.
papa.49
@Commenter: egyet mondhatok biztos vannak akik azt mondják miért kell megbüntetni, nekik azt tudom mondani beszéljenek azzal kb. 20 családdal akinek a babáit tönkretette, és ráfognak jönni, hogy miért !!!
Commenter
@papa.49: 20 család egy ember "lelkén"? nos ez nem kevés...
papa.49
@Commenter: Úgy látszik mégis keveset nyomott a latban !!!
Commenter
@papa.49: csak azoknál akik kegyelmet adtak neki mint (k)áder...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.