Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örökösei amiatt, hogy a román állam újból államosította a magyar nemesi család 9300 hektárnyi erdejét Maros megyében – közölte a család az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel örökösei a román állam által újból államosított erdőtulajdon ügyében

A Bánffy-birtok maros megyében – Fotó: Krónika.ro

A Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei által kiadott közleményben emlékeztetnek, hogy a Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdőket, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek. A kommunizmus idején elkobzott vagyont 2007-ben adták vissza a családnak szintén bírósági döntés nyomán.

Az örökösök szerint az illetékes román hatóságok tíz éven keresztül megtagadták a végleges bírói ítélet végrehajtását, és soha nem adták ki a birtoklevelet a földterületre annak ellenére, hogy jogerős bírói határozat megtagadása és végre nem hajtása bűncselekmény – írják a közleményben.

Emlékeztetnek, hogy a román hatóságok négy perújrafelvételi kérést indítványoztak, amit a bíróságok elutasítottak. A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödiket, ezúttal sikerrel. Ezt az ügyet a Legfelsőbb Bíróság áthelyezte Maros megyéből a giurgiu-i bíróságra, amely az idén március 15-én megsemmisítette a 2007-ben meghozott jogerős határozatot, július 4-én pedig másodfokon is jóváhagyták az ítéletet.

Az örökösök szerint egy koncepciós per nyomán kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző, szégyenletes, 1952-es bírói ítéletet használtak fel, amelyet a román nemzeti levéltárból kértek ki. A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A giurgiu-i bíróság úgy értelmezte, ezzel az ítélettel kobozták el a vagyonát.

Ezzel szemben az örökösök azt állítják, hogy az 1952-es ítélet korábban is elérhető volt, ezért a dokumentum nem indokolja a perújrafelvételt, ami szerintük jogszerűtlen volt. Emellett a Giurgiu-i Törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy 1946-ban, egy akkor még független bíróság, a Kolozsvári ítélőtábla jogerősen felmentette Bánffy Dánielt ugyanezek alól a bűncselekmények alól.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@advocat: Az én családomnak a tulajdona a volt Horvátországban és némi kevés Ausztriában lenne.
A Jugoszláv állam anno közölte, hogy vissza lehet igényelni. Egyetlen feltétellel, oda kell költözni Költözzenek ezek is Romániába és áll a zászló. A lehetőség
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ki nem sz...ja le, hogy a Bánffy család hova fordul le vagy fel?
advocat
Namihami! Ami a tied/családodé volt, az visszajár! Öreg bolsi! Marha nehezen érted meg. Vagy nem is érted?
lópicigáspár
Na viktor, most mutasd meg milyen legény vagy! Nem tusványoson osztani az észt! Odaállni melléjük és te add nekik vissza, úgy, hogy közben Erdélyt visszaköveteled!
namihami
@advocat: Az én családomnak a tulajdona a volt Horvátországban és némi kevés Ausztriában lenne.
A Jugoszláv állam anno közölte, hogy vissza lehet igényelni. Egyetlen feltétellel, oda kell költözni Költözzenek ezek is Romániába és áll a zászló. A lehetőség
namihami
@advocat: bocs, folytatom: -gel nekik is meg kell próbálkozni. És az ősi kastély ajtaja megint tárva-nyitva lehet. A magyar állam se osztogat határon túlra, akkor a románok miért tennék? Nem tartod ezt kissé kettős mércének?
namihami
Bocs, rossz napom van és a meccset is nézem.
Tehát: a volt Magyarország területén, A MAI Horvátország...
A többi stimmel.
F_Viktor
@lópicigáspár: orbán lepapírozná legkedvesebb pénztárnok gázszerelőjének mind a 9 300 hektár erdőt...
Yoda69
Ez ugyanolyan allami szintu lopas, mint amit a fideSS muvelt amikor bevedte 3 millio magyar nyugdijmegtakaritasat tobb mint 3 ezer milliard forintot.
dr. prédikátor
Hát ezt nem tudtam! Romániában is volt KOMMUNIZMUS!!!
Jozefina
Sajnos a rossz példa ragadós. Itthon szinte már minden ismét állami (fidesz-kdnp) tulajdonban van!!!??
kereső
És itthon mi van a Munkácsy festményekkel amúgy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.