A sajókazai Ámbédkar-iskola szeretett volna cserkészcsapatot indítani, ám a Magyar Cserkészszövetség nem fogadta őket, mondván "sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé".

A 168 óra cikke szerint a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola cserkészcsapatot szeretett volna indítani az iskolába járó gyerekeknek, ezért tavaly a Magyar Cserkészszövetséghez fordultak. (A csapatindítás feltétele, hogy az alakuló csapat tagjai együtt táborozzanak és egy vezetőképzőn is részt kell venni.)

Vallási és származási alapon utasították el a roma fiatalokat a magyar cserkészek?

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint azonban, mikor a cserkészszövetségnél rájöttek, hogy roma fiatalok is lennének a táborozók közt, akkor elutasították őket és vissza akarták küldeni a már befizetett pénzt. 

Ezt az iskola nem fogadta el, mivel akkor még úgy tűnt, hogy egy másik táborba befér a sajókazai csoport. De ott is elutasításba ütköztek, és végül egyetlen borsodi cserkésztáborban sem tudtak részt venni.

Végül a 168 óra cikke szerint a cserkészek országos vezetésétől azt kapták meg, hogy "sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé" (az Ámbédkar iskola mögött egy buddhista közösség, a Dzsaj Bimh áll, vannak buddhisták is a településen – bővebben itt lehet olvasni a helyzetről). A cserkészszövetség még a cserkész szó használatát is megtiltotta a sajókazaiaknak. 

A lap kereste ugyan a szövetséget, de csak általános válaszokat kaptak a kérdéseikre. Így arra sem volt konkrét válasz, hogy hány hátrányos helyzetű fiatal van köztük, és hány roma származású. Erre az volt a válasz, hogy "a Magyar Cserkészszövetség értékközpontú szervezet: az integrált nevelésben hisz és tevékenységét is ennek megfelelően végzi. Ezért nem tartja nyilván sem a tagok, sem a vezetők nemzetiségi/etnikai vagy hátrányos helyzetre vonatkozó hovatartozását."

Ehhez képest van a sajókazai ügy.

A Magyar Cserkészszövetség egyébként 2013-ban kapta meg Nagykovácsiban a Teleki-Tisza-kastélyt és parkot, amelyet 2,5 milliárd forintos állami pénzből újítottak fel és május végén maga Orbán Viktor beszélt ott a következőkről:

Az épület nem ajándék, hanem lehetőség a cserkészszövetség kiteljesedésére, közösségépítésre.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem kellenek ide bevándorlok. Tudunk mi ellenséget találni és egymás ellen harcolni e kis hazában is!!! Nehéz szavakat találni a cserkészszövetség vezetőinek döntésére. Remélem ebből még lesz EU-s ügy is. És további szeg orbán bukásához!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
TASzSz
Na, azért, de hát gyerekek! 1000-ből 1 roma normális! Szűrjétek!
Nessy
"a Magyar Cserkészszövetség értékközpontú szervezet: az integrált nevelésben hisz és tevékenységét is ennek megfelelően végzi."
Na, tisztelt státusz keresztény hívek, nincs itt egy hangyafülnyi ellentmondás?
Jozefina
Nem kellenek ide bevándorlok. Tudunk mi ellenséget találni és egymás ellen harcolni e kis hazában is!!! Nehéz szavakat találni a cserkészszövetség vezetőinek döntésére. Remélem ebből még lesz EU-s ügy is. És további szeg orbán bukásához!!!
lampa laz
Ez a cserkészszövetség is valami orbáni uri passzió, agymosoda? Mi a szarért jöttek létre, vagy mi célt szolgálnak azon túlmenően, h ezek is qva nagy keresztények. Vagy, gondolom ebből is jó sok pénzt ki lehet ásni.
magyarbakancs
@Nessy: Ezek a cserkészek olyan barna inget viselnek nem,
Árva haj-lány kalap dísszel.
Imádkoznak keresztény kultúrát terjesztik.
tulipan
@Shikari: Minden nép legnagyobb ellenségei az áruló renegátok!
kereső
A cserkészszövetség vezetői nem ismerik az alapitó hitvallását, vagy ha ismerik azzal ellentétesen cselekednek:

A cserkészliliom és a lóhere

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell lovassági tábornok (1857-1941)
A cserkészet vagy cserkészmozgalom (angolul: Scouting, ill. Scout Movement) egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Célját, alapelveit és nevelési módszereit alapítója, Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell of Gilwell határozta meg a 20. század első évtizedében.
Nessy
Bárhogy nevezd Istenedet, ugyanazt a Teremtőt imádjuk! ( Gandhi)
SB
A mai napon a sajtóban megjelent hírekre reagálva, miszerint a Magyar
Cserkészszövetségnél a romáknak megmondták, hogy sem a hitük, sem a
származásuk miatt nem illenek a keresztény cserkészek közé, a Magyar Cserkészszövetség az alábbiakat adja közre.

A Magyar Cserkészszövetség és a Dr. Ámbédkár Iskola kapcsolata már
több évre tekint vissza. Ezen évek alatt elindult egy önálló
cserkészcsapat megalapításának folyamata, amelyről többször egyeztetett a
Magyar Cserkészszövetség Dr. Derdák Tiborral, az iskola alapítójával
is. Az egyeztetések eredményeként a Magyar Cserkészszövetség jelezte,
hogy voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal
kapcsolatban - hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz-, azonban
az Alapszabálynak megfelelően nyitott mindenkire, aki elfogadja a
cserkészet elveit és értékeit. Mivel a későbbiekben nem az
Alapszabálynak megfelelően jártak el a közösség szervezői, ezért a
Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége levélben tájékoztatta az
illetékeseket döntéséről. A levelet csatoljuk. A Magyar
Cserkészszövetség a tábori befizetéssel kapcsolatos ügyet kivizsgálja,
kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem
tett.

Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége

cserkesz.hu/hir/szovetseg/sajtokozlemeny
tulipan
@Shikari: Igazán? Nem Te találtad ki?? Igazán nem hittem volna, hogy ennek a bajszosnak ennyi esze lehett volna!
csak úgy....
@Shikari: piszoku jól ismerheted az adolf mondásait ,tibim! csak nem olvasgattad titokban a mein kampfot?
csak úgy....
@Shikari: tudod tibim,hogy érted sorban állnának az elmegyógyászok? te egy különleges eset,ne add óccsón magad...,szerintem büszke lenne rád ,minden orvosi egyetem ha náluk ülnél a spirituszban...
csak úgy....
@Shikari: mesélj tibi...,persze ha elöször fürdenél,úgy jobb volna...
tulipan
@csak úgy...: Attól atrtok memény meglepetés lesz az elmegyógyászoknak,amikor majd felfwdezik, hogy Shikari az agya helyén csak löttyed narancs van!
tulipan
@csak úgy...: Attól tartok kemény meglepetés lesz az elmegyógyászoknak,amikor majd felfedezik, hogy Shikari az agya helyén csak löttyed, penészes narancs van!
csak úgy....
@tulipan: Mi "liberálisok" ,máá miért nem tételezhessük föl,hogy tibink agyában ,nem narancs (mert az túl nagy lenne) ...inkább egy kisérleti mandarin dolgozik ;)
csak úgy....
@Shikari: azt csípem benned,hogy a kretént tudod fokozni...tibi! ne add föl! jelöltesd magad képviselönek a parlamentbe! vár a haza és neked kötelességeid vannak...
tulipan
@Shikari: Attól tartok kemény meglepetés lesz az elmegyógyászoknak,amikor majd felfedezik, hogy Shikari, a vándorcigány az agya helyén csak löttyedt, penészes narancs van!
tulipan
@Shikari: Vigyázz ám, mert a löttyedt gyümölcs nagyon gyorsan megromlik! :) Legyél hát, mindig becsomagolva, készenlétben!!! Hogy hova szállítanak, még nincs eldöntve! Nehéz lesz helyet találni, az ilyen bűzös szarférgeknek!!
tulipan
@Shikari: Te erre képtelen, vagy úgyis! :
drhegyim
@Nessy: A szervezők tisztán roma csapatot akartak. Az nem segíti az integrációt.

Továbbá:
"különbséget kell tenni aközött, hogy befogadunk bejelentkező gyermekeket / fiatalokat a meglevő csapatainkba (erre a válasz feltétlenül igen) - és aközött, hogy támogatjuk-e új cserkészcsapat alapítását olyan felnőtt, nem cserkész vezetők által, akik nem értenek egyet az értékeinkkel. Annál is inkább az első verziót támogatjuk, mert azt gondoljuk, a gyermekek egymás közti találkozása, a sokféleség személyes szinten való megélése az, amit mi integrált nevelésnek hívunk. Egy őrsön belül nem létezik "roma tag" és "nem roma tag". Csak Kriszti van, Zsófi, Bogi, vagy Milán, Ottó, Benedek."
index.hu/belfold/2018/07/11/magyar_cserkeszszovetseg_tabor_roma_fiatalok/

Vannak cigány cserkészek Magyarországon. Pl. a mi csapatunkba is jár egy srác.
drhegyim
@Shikari: A gyerekek többsége keresztény, a csapatot alapítani szándékozók buddhisták. Egyikkel sincs semmi baj. A gond ott volt, hogy az utóbbiak nem tudtak érdemben válaszolni arra, hogy tudják segíteni az előbbieknek a saját felekezetük szerinti hitben való növekedését. Márpedig ez nálunk alapvető szempont.

Cserkészcsapatot, azaz egy stabilan és jól működő, helyi, önkéntes gyermek- és ifjúsági szervezetet létrehozni amúgy a legkevésbé sem könnyű. Ha nincs meg hozzá a megfelelő személyi háttér, egyenesen lehetetlen. Hagyni meg felelőtlenség lenne. Részletek: cserkesz.hu/csapatalapitas
drhegyim
@lampa laz: 1. Ez a cserkészszövetség - a többihez hasonlóan - ifjúsági mozgalom, ahol ahhoz igyekszünk hozzásegíteni a fiatalokat, hogy az élet minden területén kiteljesedjenek.
2. A szövetség vallási összetétele az országét képezi le. Vannak köztünk nem keresztények is.
3. A cserkészvezetők a munkájukat önkéntesként, hobbiból végzik, és viselik az ezzel járó költségeket.
drhegyim
@kereső: "különbséget kell tenni aközött, hogy befogadunk bejelentkező gyermekeket / fiatalokat a meglevő csapatainkba (erre a válasz feltétlenül igen) - és aközött, hogy támogatjuk-e új cserkészcsapat alapítását olyan felnőtt, nem cserkész vezetők által, akik nem értenek egyet az értékeinkkel. Annál is inkább az első verziót támogatjuk, mert azt gondoljuk, a gyermekek egymás közti találkozása, a sokféleség személyes szinten való megélése az, amit mi integrált nevelésnek hívunk. Egy őrsön belül nem létezik "roma tag" és "nem roma tag". Csak Kriszti van, Zsófi, Bogi, vagy Milán, Ottó, Benedek."
index.hu/belfold/2018/07/11/magyar_cserkeszszovetseg_tabor_roma_fiatalok/
Clavigo
@Shikari: Szerintem ,,te egy ökör vagy.,,minden témához.
Clavigo
@Shikari: Véleményt alkottam rólad,,,,halkan... te agyalágyult lápi móc.
drhegyim
@Shikari: Erről van szó.
És a történtek után az is kétséges, hogy a jelenlegi vezetés hozzáállása alkalmassá tesz-e őket arra, hogy ezen változtassanak.
Pedig tök jó lenne, ha az oda járó gyerekek is cserkészkedhetnének. Szerintem ez a legjobb, ami egy gyerekkel történhet.
drhegyim
@Shikari: Csapatalapítást valóban csak felnőtt kezdeményezhet.
De meglevő csapatba gyerek is jelentkezhet, nyilván szülő/gondviselő hozzájárulásával.
Meglátásom szerint az iskola vezetői jelen helyzetben azzal tennék a legjobbat, ha felvennék a kapcsolatot a szövetség regionális vezetőivel, és a segítségükkel keresnének egy miskolci csapatot, ahol a gyerekek elkezdhetnek cserkészkedni, és biztosítanák ennek feltételeit, pl. utaztatás. Innen el tudna indulni egy szerves növekedés, ami néhány év alatt akár egy új csapat alapításához is vezethet.
csak úgy....
@Shikari: a szomszéd tyúkjai alól ,a tojásokat bezzeg ki bírod cserkészni...
kereső
@drhegyim: 15:17, bár ezt nem nekkem irta, de lenne egy kérdésem? Ha a gyermekek cserkészek szeretnének lenni,de nincs megfelelő szervező, akkor nem az lenne a legegyszerűbb módja ennek, hogy a regionális szövetség delegál egy felnőttet,aki megszervezi a csapatot, táboroztat-és a szövetség segitségével kinevel egy fiatal felnőttet a csapat vezetésére.Mert az,hogy a gyermekeket szétszórják különböző ,már összeszokott csapatba, nagyon nem a megoldást segitené.Ugy gondolom,ha Önöknek fontos,hogy ezek a gyermekek ne vesszenek el cserkészek számára,akkor más megoldást IS tudnának találni. A már megalakult csapat-kellő felkészités után könnyebben integrálható lenne a szövetségbe.
drhegyim
@kereső: Elvben nem rossz gondolat. Csakhogy a cserkészvezetők önkéntesként dolgoznak, legfeljebb meg lehetne hirdetni, hogy kinek van kedve/kapacitása rá. A legtöbb csapat állandó vezetőhiánnyal küzd, ezért nem valószínű, hogy lenne rá jelentkező. Ezért lenne jobb megoldás, ha egy (nem több), már jól működő csapatba integrálódnának a sajókazai fiatalok. Még jobb lett volna, ha az iskola tanárikarából lett volna valaki, aki végigmegy a cserkész vezetőképzés folyamatán. Többen neki is futottak közülük, de sajnos kivétel nélkül lemorzsolódtak. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.