Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szerint a svéd politikai vezetés "köztudottan migránspárti", a saját országát már "elárasztotta" migránsokkal, a magyar kormány viszont ezt továbbra sem akarja.

A magyar államtitkár megleckéztette a svéd kormányt

Völner Pál az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Svédország beavatkozik az Európai Bizottság oldalán a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó jogszabály miatt Magyarország ellen indított perben az Európai Bíróságon.

Az IM államtitkára hangsúlyozta: bevándorláspárti erők akarnak beavatkozni Magyarország belügyeibe.

Úgy folytatta: az eddig is tudható volt, hogy a "külföldről finanszírozott, bevándorláspárti szervezetek" a saját érdekükben lobbiztak is a magyarországi svéd nagykövetnél.

A magyar kormány szerint viszont az lenne célszerű, ha mindenki a saját problémájával törődne. Jelezte, a kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, a jövőben is az ő biztonságuk lesz számukra az első, ezért állnak a brüsszeli vita elé.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a "Soros-hálózat" átvilágítása miatt továbbra is létjogosultsága van a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénynek, ezzel a magyar emberek elsöprő többsége is egyetért, a nemzeti konzultációban a válaszadók 99 százaléka a törvény mellett állt.

Völner Pál ismertette: az Európai Bíróság előtti eljárásokban valamennyi tagállam jogosult részt venni, amennyiben ki akarja fejteni álláspontját; ezt Magyarország is sokszor megteszi, nem csak magyar ügyekben.

A bizottság által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásokban ugyanakkor a tagállamok jellemzően egymás oldalán avatkoznak be, nem a bizottság oldalán – tette hozzá. A svéd kormány döntése szerinte azért is meglepő, mert Svédország "a transzparencia éllovasa", míg a bizottság által kifogásolt magyar jogszabály is az átláthatóságot hivatott biztosítani.

Közölte: a svéd kormány által később benyújtandó érdemi észrevételeket a kormány megvizsgálja majd, és azokra az eljárás keretei között reagál.

A beavatkozástól függetlenül, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénnyel kapcsolatban az Európai Bizottság által indított eljárásban a kormány mind a pert megelőzően, mind a bíróság előtt kifejtette érveit, amelyekkel cáfolta a bizottság által felvetett kifogásokat – közölte Völner Pál.

Az eljárás során a magyar kormány kifejtette, hogy a szabályozás nem korlátozza sem a külföldről támogató jogát a támogatásra, sem a támogatást elfogadó magyarországi civil szervezet jogát a támogatás elfogadására és annak felhasználására a létesítő okiratban meghatározott tevékenység ellátására – mondta.

A szabályozás célja az átláthatóság biztosítása a közéletre hatást gyakorolni képes civil szervezeteknél, azért, hogy a közvéleménynek nyilvánvaló legyen, az adott szervezet adott esetben külföldről is kap támogatást, illetve hogy kizárható vagy csökkenthető legyen az illegális forrásból származó támogatások által jelentett "közrendi vagy közbiztonsági kockázat" – tette hozzá Völner Pál.

A kormány elutasítja azt a feltevést, hogy a külföldi támogatás tényének közzététele önmagában megbélyegző lenne, hiszen az értéksemleges, puszta jogi tényt közöl, ahogyan a bírósági nyilvántartásban szereplő egyéb adatok, mint a közhasznú jogállás léte vagy nemléte, vagy az egyesületi forma típusa – közölte.

A kormány szerint a bizottság semmilyen konkrét bizonyítékot nem mutatott fel arra, hogy az állítólagos megbélyegző jelleg ténylegesen a támogatási hajlandóság csökkenésével és ezáltal a támogatott szervezetek tevékenységének akadályozásával járt volna.

A törvény maga teszi egyértelművé: a rendelkezései által elérni kívánt transzparencia arra szolgál, hogy a Magyarország politikai és társadalmi életét negatívan befolyásolni képes, ismeretlen eredetű források által jelentett kockázat megszűnjön. Magát a célt és annak legitim voltát a bizottság sem vitatja, elismeri, hogy a közrend és a közbiztonság védelme, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem indokolhatja az intézkedéseket a tőkemozgások átláthatóságának növelésére, még ha a konkrét intézkedésekkel nem is ért egyet – olvasható Völner Pál közleményében.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Érdekes emberek ezek politikai komisszár álomtitkárok.
Egy értelmes nyilatkozatot nem tudnak adni,csak soros,migráncs,harc stb.
Egy darab szar is sok belőlük,sajna viszont annyi a számuk mint egy szinültig megtelt pottyantós budiban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@csak úgy...: 10:57 Csak a "sikereket" idézte: azaz a kórház felujitásokra 2010. óta összesen 114,45 milliárdot költöttek, melynek majdnem a fele EU-s pénz!!! Viszont a focistadionok épitésére, felujitására u.ezen idő óta 360 milliárd folyt el, ezt viszont teljes egészében a magyar költségvetés fedezte... ezt "ügyesen" kihagyta!
advocat
Arra emlékszem, hogy a svéd kormány már a '60-as években befogadta a vietnámi háború elől menekülő - azaz szökevényeket. . De a II. Világháború idején meg a dán zsidókat. Tehát ez a svédeknek nem újdonság. "Hozzászoktak."
csak úgy....
@Shikari: "@eszegfu: Nem arra költ a kormány amire akar?"
tibi,te piszoku nagy tévedés áldozata lettél! egy normális országban a népre költi a kormány a beszedett adókat és nem a miniszterelnök hobbijára...
ez még nem királyság,persze lassan úgy néz ki...
emerencia
@csak úgy...: ma 10:57 A hozzászólásodhoz kapcsolódva: a milliárdokért botrányok között épített csilivili szakrendelőben miért nincs rendelési idő? Miért kell hónapokig várni és betegen dolgozni, majd a jeles napra szabit kivenni és kora reggel odamenni, sorszámot kérni és folyamatosan bámulni egy számkijelzőt először azért, hogy megtudjuk mikor kezdődik egyáltalán a rendelés, (legutóbb de.10 óra után) másodszor azért, hogy mikor hívnak be. A közben eltelt több mint 5 órában az ember ki sem mer menni a wcpapír mentes mellékhelyiségbe mert ha közben hívják kimarad... Mindez "apróság" de jól tükrözi a beteg ember idejét, állapotát semmibe vevő illiberális egészségügyet.
Eladott Ország
Egyenként mindenkit felzabál a NER, a szolidaritással viszont nem tud mit kezdeni. Ez a rendszer kismilliószor bebizonyította, hogy nem csak az ellenségeit tiporja el, hanem a rajongóit is, ha a harácsolás, kisajátítás, elnyomás perverz gyönyörűsége úgy kívánja.
kokopelli
@papa.49: ..és mosolyognak,hogy egy kormányakárki bemegy az IKEA-ba
mint bunkó vásárló,vagy éhes tetü,és kijön,mint minisztériumi "lótusfaktus" !
Ez a "gyorstalpalás" vitézi magyar módra! ;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.