A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében ott a kerítésvágó". Dömötör Csaba a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt is mondta: nem azért ragaszkodik Magyarország a határai védelméhez évszázadok óta, hogy most egy tárgyalóasztalnál átadja olyanoknak, akiknek ez nem is annyira fontos.

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akik kezében ott a kerítésvágó

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A politikus közölte: a salzburgi EU-csúcs megmutatta, hogy a migrációs vita új gócpontja a határvédelem. Úgy vélekedett: a tanácskozáson azt akarták elérni, hogy "a tagállamok lemondjanak a határvédelem jogáról" és bízzák Brüsszelre, a Frontexre, az uniós határ- és partvédelmi ügynökségre.

A kormánynak ez több okból is elfogadhatatlan – jelentette ki, sorolva: egyrészt azért, mert Magyarország képes megvédeni határait és "ebben példát is mutattunk", másrészt azért, mert Brüsszelben sokan vannak olyanok, akik nem is akarják megvédeni a határokat, inkább bővítenék, támogatnák a migrációt.

Dömötör Csaba megismételte a kormány álláspontját, amely szerint ha egy tagállam úgy gondolja, nem képes megvédeni a határait, akkor annak az országnak érdemes segítséget nyújtani. De azoktól a tagállamoktól, amelyek saját erejükből is képesek ezt megtenni, nem lehet elvenni a határvédelem jogát – hangsúlyozta.

Szerinte a határvédelmi javaslat mögött sok egyéb olyan brüsszeli terv van, amely támogatná a bevándorlást, és nem megállítaná. Ezek között említette, hogy "annak jogát is kivennék a kezünkből, hogy meghatározzuk, ki a menekült és ki a gazdasági bevándorló".

Dömötör Csaba véleménye szerint Brüsszelben "mintha az önfeladás programját futtatnák, és (...) itt az ideje az újraindításnak", mert nem lehet tartósan az emberek akaratával szemben politizálni. Hozzátette: a politikai irányváltást a jövő évi európai parlamenti választás kényszerítheti ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke akkor vetette fel a Fidesz kizárásának lehetőségét az Európai Néppártból, amikor Orbán Viktor miniszterelnök távozott a teremből, úgy válaszolt: ez "meglehetősen méltatlan" eljárás volt, de a legfontosabb, hogy elvetették Juncker javaslatát.

Szólt arról is, hogy Sargentini-jelentésben szerinte a már lezárt ügyeken kívül "ideológiai elvárásokat" fogalmaztak meg, amelyeknek "az égvilágon semmi köze" a jogállami kérdésekhez. A jelentés igazi politikai jelentősége szerinte az, hogy felszínre hozta a törésvonalakat és tisztább a kép pár hónappal az európai választás előtt.

(MTI)

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
A határra határőr kell, ezt 1946-2007-ig biztosította hazánkban az önálló határőrség !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
Ha a határvédelem a kerítésen múlna, akkor nyugodtan el lehetne törölni a határokat. Ilyen értelmes országvezetők miatt tartunk a béka segge alatt.
Shikari
Az Eu hazudgál mint rendesen. A Frontex lenne a határőrizet akik soha semmit nem védtek még meg.
magyarbakancs
@durbincs: GGGGGGGGGGGGGGGGGEEEEEEEEEEEEEEEEEEEECCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
durbincs
@magyarbakancs: fusson az orvoshoz,veremkecos,ha maga Ploestiből akarja,itt Pőstőn a Rakparton,este
a Duna vizibe tükröződő teliholdat: orbitál rettenet Gender módon, jól megvonyítania ?...
Felejtős ez de nagyon Nyüves Herélt ? Hisz gyárilag hülye ,s hiába büszke arra az 50IQ-ra ?
Inkább ganézza tovább a bányalovakat is ? hisz úgyis alávaló,intelligenciába ? a pacikák alá ?@magyarbakancs:
desiro
A durbinccsal ne vitatkozzatok, kevesebb esze van mint egy papucs állatkának...
magyarbakancs
@durbincs: fusson az orvoshoz,veremkecos,ha maga Ploestiből akarja,itt Pőstőn a Rakparton,este
a Duna vizibe tükröződő teliholdat: orbitál rettenet Gender módon, jól megvonyítania ?...
Felejtős ez de nagyon Nyüves Herélt ? Hisz gyárilag hülye ,s hiába büszke arra az 50IQ-ra ?
Inkább ganézza tovább a bányalovakat is ? hisz úgyis alávaló,intelligenciába ? a pacikák alá

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.