A Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany megérkezett hazánkba – jelentette be kedden Matolcsy György, az MNB elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte.

A döntéssel 2018. októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.

A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának – olvasható a jegybank honlapján.

1986 óta most először vásárolt újra aranyat az MNB. Az aranytartalék emelésére és fizikai formában történő hazaszállítására 2018 októberének első felében került sor.

Szoros kapcsolat fűz minket az aranyhoz, a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket. Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen

- mondta az MNB keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György.

A portfolio.hu azt írja, a jegybank elnöke kiemelte, hogy

a kormányfő egy éve kérte fel az MNB-t, hogy gondolja át aranystratégiáját.

Forrás: portfolio.hu, MTI

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay cco

101 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Az 1970-es évekre nagyjából 70 tonna volt a magyar aranytartalék, de ahogy csökkent az arany jelentősége, az MNB fokozatosan eladta szinte az egészet. A rendszerváltás idejére 10 tonnára zsugorodott az aranytartalék, majd 1992-re a mai, 3 tonna körüli szintre csökkent, az aranyért kapott pénzt pedig biztonságosabb és magasabb hozamot ígérő külföldi állampapírokba fektették be." "A rendszerváltás idejére 10 tonnára zsugorodott az aranytartalék, majd 1992-re a mai, 3 tonna körüli szintre csökkent, az aranyért kapott pénzt pedig biztonságosabb és magasabb hozamot ígérő külföldi állampapírokba fektették be." - egyszóval: ellopták! "Az érte kapott devizát pedig olyasmibe fektette, amitől biztos hasznot remélt. De hogy pontosan mibe, az titok volt." bizonyára valami apró figyelmességet vettek Zitácskának és a számtalan unokatestvérnek...hiszen Matolcsynak akik hívő ember 7,5 milliárd rokona van a Földön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
A cikk szerint Matolcsy ezt (is) nyilatkozta " Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen" Nos! Eltolcsy állítólag eddig is az Ország érdekeiért tett mindent,még is a 8 év alatt sikerült teljesen lezülleszteni az országot,úgy anyagilag,mint erkölcsileg is. Ez a féreg nem tudja,hogy az Ország nem abból a pár ezer Fideszes elitből áll,akik profitálnak az ilyen Eltolcsy, Orbán,Mészaros, és a többi tolvajból. Rajtuk kívül még több mint 9 millió ember él ebben az országban,akik valahogy nem nagyon látják azt a nagy elszántságot,hogy a nép is jobban éljen,ne csak a kiválasztott elit. Úgy tudom,hogy a kormányt a nép azért választotta meg,hogy képviseljék az érdekeit. Nagyon úgy néz ki,hogy nem ezt teszik. Miért is nem közölték előre a hírt,hogy mit készülnek tenni?
anima
"Az aranyszerszám fontos." - kicsi náci én.
Veleda
Mennyibe kerül nekünk ez a felvásárolt arany,? mert éppen jó ára van. De matolcsynak semmi sem drága , ha vásárolni kell. (ész nélkül)
Veleda
@durbincs: De nagy baj, hogy matolcsy egy elherdáló életművész. Rengeteg rokonnal. Kancsalul eget festi.
kokopelli
@nevemnick: (15:27)...csakhogy nem a plebsnél van a "fuksz",hanem a trezorban!
Minden szombaton meg lehet nézni?..,vagy csak közlik hirtelen,hogy feléltük,sorry
de ilyen a piac!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.