Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az állam nem lehet világnézetileg semleges, nem tagadhatja meg keresztény múltját, hanem állást kell foglalnia a jó és rossz, az értékes és az értéktelen, igazságos és igazságtalan tekintetében.

Rétvári: az állam nem lehet világnézetileg semleges
Fotó: Kovács Attila/MTI

Rétvári Bence a Kommunizmus Bűnei tudományos konferenciasorozat Vallás és politika a kommunizmusban című hétfői budapesti előadásán arról beszélt, hogy

a "kommunizmus terhes gondolkodásbeli öröksége" a világnézeti semlegesség, amely azért alakult ki, mert a nácizmus és a kommunizmus után az emberek megijedtek mindenféle ideológiától.

Ha pedig a világnézeti semlegességet közömbösségként értelmezik, akkor az állam nem vállalhat fel semmiféle értéket, és nem vállalhatja fel keresztény gyökereit sem. Ez azonban helytelen, hibás ideológia – jelentette ki az államtitkár. A világnézeti semlegesség valójában a keresztény múlt megtagadására szolgál – tette hozzá.

Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy a kereszténység, magyar nemzettudat, hazaszeretet, családok szeretete, az igazságosság keresztény értelmezése hozta létre azt a civilizációt, amelyben élünk, és nem mondhatjuk, hogy a keresztény értékvilággal egyenértékű minden más ideológia.

Voltak, akik világnézeti semlegességet arra használták, hogy lépésről lépésre elvágjanak egy-egy szálat a magyar nemzet történelme, magyar keresztény kultúra és a mindennapok valósága között,

a kormány azonban nem akar hátat fordítani semminek, ami a büszke magyar múlt része

- emelte ki.

Azt mondta, fontos, hogy az államnak is legyen állásfoglalása, és egy országnak, egy kormánynak feladata a keresztény kultúra fenntartása és erősítése is, amire már az alaptörvény is utalást tesz.

Kitért arra is, hogy a világnézet a 2015-ös a bevándorlási válság óta sokkal fontosabb kérdés, mint előtte. Ismerni és vállalni kell a múltunkat, történelmünket, keresztény kultúránkat, ha azt szeretnénk, hogy a gyermekek és unokák generációja a mostanihoz hasonló legyen, és ne kisebbségként kelljen élniük – fűzte hozzá az államtitkár.

Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány elnöke azt mondta, a vallás és a mindenkori politika egymásra hatása mindig is alakította Európa történelmét. Ennek a kölcsönhatásnak az évszázadok folyamán voltak pozitív hozadékai is, de nem ritkán konfliktusok forrása is volt.

A kommunista diktatúra és a vallás viszonyának kevés irodalma van, ezért is tartották fontosnak a témát

- tette hozzá.

Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a kommunizmus és a vallás két egymással ellentétes fogalmak, a kommunizmus ideológiája ugyanis kizárta a vallást és a vallásosságot, a kommunisták gondolatvilágában Isten nem létezett.

Ennek következményeként 1950 szeptemberétől Magyarországon mindössze négy szerzetesrend maradhatott fenn, a többi rendet feloszlatták, a szerzeteseket kitelepítették és elüldözték, és a helyi papok sem voltak biztonságban, sokan megtorlásnak voltak kitéve – idézte fel Frank Spengler.

A Konrad-Adenauer-Stiftung, Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottság által szervezett konferencia előadói elsősorban Magyarország történetére visszatekintve elemzik a vallás és a politika viszonyát a kommunizmusban.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@RonaGyuri: Igen,mert nem tudja,hogy mi az az állam,és kikről kell "gondoskodnia"!
Álszent kis tetü,mert a nem vallásosak is állampolgárok! Természetesen a jobb helyeken!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tulipan
AZ "ÁLLAMOTOK" LE VOLNA KAKKINTVA, ha nem lopna, mint a szsrka és békén hagyná a polgárait !!!
RonaGyuri
Bencus te tényleg ennyire hülye vagy???
kokopelli
@RonaGyuri: Igen,mert nem tudja,hogy mi az az állam,és kikről kell "gondoskodnia"!
Álszent kis tetü,mert a nem vallásosak is állampolgárok! Természetesen a jobb helyeken!
Nessy
Tessen mondani, akkor most a pápisták, vagy a vastag nyakú kálomisták állnak nyerésre? Most melyik vallásra "kell szavazni"? Már elnézést, de mi köze a vallásnak a minimálbérhez, a jogállamhoz, a bírói függetlenséghez, az egészségügy, oktatás helyzetéhez?
Azon kívűl hogy elég erőszakos hitoktatás és hittérítés zajlik kis hazánkban?
tulipan
@RonaGyuri: NEM! Hidd csak el! EZ MÉG ANNÁL KIS HÜLYÉBB!!!
tudode
A -telen, -talan FOSZTÓKÉPZŐBEN nagy az I-GAZSÁG!
.
Megjelenésében jóvágásó, de szóösszetételében zavaros a memorizálása annak fényében, tükrében, sötétségében, hogy a FEJ volt már liberális, polgári, illiberális, keresztény, de valójában

----- Valószínűleg túl hízelgő, ha illiberálisnak nevezzük őket, hiszen egyszerűen csak lopni szeretnének
.
444.hu/2017/08/03/valoszinuleg-tul-hizelgo-ha-illiberalisnak-nevezzuk-oket-hiszen-egyszeruen-csak-lopni-szeretnenek
.
---- Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hogy-ez-egy-orszag.
.
Na jó azért megy a VERKLI ezerrel, de a memorizálás helyett inkább forgatni kellene már azt a KORMÁNYKEREKET, lassan már az AB-roncs elkopik, és nem lehet már 10. év után a tehetetlenség miatt azt ZÖRÖGNI, hogy KÉTEZERTÍZ ELŐTT!
tulipan
@Nessy: Köze? Ne légy naiv! Pénz helyett a (bármely!)vallással kell/lehet tömni, azt, aki hagyja magát! Olcsó és nem "ráz"!
nevemnick
,,...a kormány azonban nem akar hátat fordítani semminek, ami a büszke magyar múlt része..."

Mire vagytok ti büszkék b+?
Arra, hogy csődbe viszitek az országot, kisemmiztétek az ország népét?
Ali baba hozzátok képest még ipari tanuló sem lehetne nálatok.
tulipan
@tudode: Nem, ha nem vetted volna észre 8 év latat, ez nem ország,ez a Fidesz Részvénytérsaség, csak még nincs kialkult alapszabálya! A Tákolmány neveséges
Ugye, nem hitted el, az ÖNTÖMJÉNEZÉST, miszerint Ődagadtsága a miniszterelnökségre született volna? Hiszen a 4+8 év alatt jól LÁTHATÓVÁ VÁLT, hogy erre a posztra TELJESEN ALKALMATLAN!!!
tudode
@tulipan: .
.
Sajnos tudatában vagyok azzal, ami folyik az országban, mivel évtizedekig a Rákosi rendszertől az első Orbán-kormányig közigazgatásban dolgoztam.
.
Emlékszünk Navracsicsra, amikor kikerült a BELSŐ KÖRBŐL mennyit kellett mosakodnia, mivel OLYAN PARANCSURALOM lehet/van abban az államigazgatásban, ahova ődagadtsága miután LEJÁRATTA a lemezüket azoknak, akiknek halvány gőzük nincs az állam működéséről. Még a Rákosi rendszerben is a TUDÁS, a SZAKMAI GYAKORLAT volt az alap ahhoz, hogy bárki bekerülhessen az államigazgatásba.
.
Valójában KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN magánhadsereg, vagy mi a fene tartja gúzsban az országot!
.
Arcpirító ahogy átvágják az ország laikus lakosságát, Rétvári is tudja miről van szó, de ők testközelből vannak megfélemlítve, mert ha nem viselkednek fityiszesen tisztességesen LŐNEK RÁJUK!
.
Rémes! Olyan káosz van az államigazgatásban, mint a "falusi gyerek" fejében!
.
A hsz-eim azon része, amely arról szól, hogy a "csuti" végső soron nem alkothatta volna meg az ALAPTÖRVÉNYÉT, csak 4/5-el!
.
Dühítő az, hogy az ELLENZÉKNEK tudnia kellett volna, hogy 2/3-al nem lehet alkotmányozni, amelynek következtében "csuti" ALKOTMÁNYOS PUCCSOT hajtott végre egy salátatörvénybe belecsempészve!
.
Ebből a libikó-KÁBÓL már a közvetlen alattvalói sem tudnak épp lélekkel kimászni! Lásd: Simicskát, Illés Zoltánt, stb-t!
advocat
A francba! Lehet, hogy én vagyok az utolsó ateista? Akkor meg minek jártatom - úgyis feleslegesen - a számat.
kereső
Jól van.Haladunk- a multkor orbán Tiisza Istvánnál tartott, rétvári kdnp-s megmondó államtitkár már a 19.századnál jár. Lesz még inkvizició is?
Mert aki nem vallásos,az nem lehet tisztességes,becsületes,nem lehet értékes ember?
Ha a ti "keresztényiségetek" a mérvadó, akkor én soha nem leszek vallásos.
kereső
Amelyik állam nem semleges világnézetileg az milyen államformát kiván?Milyen "ruha" lesz a nemzet testén?/- orbán mondta volt,hogy a köztársaság csak ruha a nemzet testén/
tulipan
Hogy is hablatyolta Ődagadtsága? "Ne azt nézzétek, hogy mit mondok hanem, hogy mit teszek!" Igy hát, tök mindegy, mit hadovál össze! Nem szokásom figyelni rá!
tulipan
@kereső: Nem emlékszel? "A király meztelen, csak nem látja!"
kereső
@tulipan: Hol egy "gyermek" aki még őszinte-és rákiabálja!
kereső
@tulipan: 07:09, nagyon is figyelni kell,hogy mit "hablatyolnak" össze. Mert az lesz a jövő!
tulipan
@kereső: Nem érdemes! Hamis! Minden szavuk!
Aki Én
Ezzel az a legfőbb probléma, hogy egy kisebbség által támogatott, így is elcsalva szerzett álszent, hazug hatalom, a maga beteges értékrendjével és érdekeivel magasról tesz a többségi, közérdekű akaratra.
vagyis értéktelen hazug emberek akarják megmondani, hogy mi értékes vagy értéktelen.
Már a puszta gondolat is beteges, nemhogy kimondani.
csak úgy....
@Shikari: jól forog a nyelved tiborom, nyalásból jeles... :)

bár csak az eszed forogna úgy...
tulipan
NÉZZÉTEK csak, MENNYIRE JELEMZŐ EZ MEGINT, ERRE AZ ÁLKERSZTÉnY, PIMASZ ,VALÓDI TOLVAJ NÉPSÉGRE!!!
24.hu/kozelet/2018/11/06/semjen-uj-to...
tulipan
@csak úgy...: Lewhe, hoyg forogna, ja
tulipan
@csak úgy...: Há' hiszen, FOROGNA AZ, HA VOLNA...? IGY VISZONT, CSAK A MAGNÓ FOROG...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.