Biztonságiakkal kísérték ki a férfit az üzemből.

A Mérce cikke szerint azonnali hatállyal rúgtak ki egy munkást a Suzuki esztergomi gyárából, aki az ott alakuló szakszervezet alapszervezeti titkárának lett megválasztva.

Azonnal kirúgták a Suzuki esztergomi gyárából az alakuló szakszervezet titkárát

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója az új Suzuki Vitara gépjárművek sorozatgyártása miatt szervezett ünnepségen a Suzuki esztergomi gyárában 2015. március 5-én.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

A lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet elnöke elmondta, csütörtökön a gyár parkolójában alakult meg az első, a gyár területén működő szakszervezet, amely a Vasas alapszövetsége lesz. Ám mielőtt a jogászok és a helyiek megszövegezték volna a gyár vezetőségének a megalakulásukat jelző értesítést, a titkárnak választott férfit behívatták, és közölték vele, azonnali kirúgással válnak meg tőle. 

A Vasas Szakszervezetnél úgy tudják, a férfi 14 éve dolgozott az üzemben, egy nagyobb területért felelt, munkájára eddig sosem volt panasz. Épp ezért furcsa, hogy elbocsátásakor arra hivatkoztak, nem végezte jól a munkáját. 

A vonatkozó törvény értelmében a szakszervezeti tisztségviselő védett munkavállalónak számít, nem lehetett volna kirúgni. A Vasas Szakszervezetnél úgy sejtik, a gyár vezetősége tudhatott az alapszervezet megalakulásáról (melyet 1000 munkás sürgetett), a titkárnak választott férfi is beszámolt arról a feletteseinek, hogy indulni fog a posztért. 

László Zoltán a Mércének elmondta, mióta a titkárt biztonságiakkal vezették ki az üzemből, azóta egyre érkeznek a belépési nyilatkozatok a szakszervezetbe. 

A Vasas a történtek miatt a munkaügyi bírósághoz fordul. A gyár területén eddig nem működött szakszervezet, egyszer volt egy próbálkozás a megalakítására, de ez kudarcba fulladt – többek szerint a vezetés nyomást gyakorolt a dolgozókra, hogy ne jöjjön létre az érdekvédelmi szervezet. 

László Zoltán szerint "a vállalatoknak éppen hogy meg kellene becsülniük az érdekvédelemben tevékeny dolgozókat, ez ugyanis azt jelenti, ők elkötelezettek a munkahelyük mellett."

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Ott nem történhet meg az, ami az Audi-gyárban!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.