A német Max Planck Társaság szervezeti redszeréhez hasonló megoldást javasolt az akadémiai intézetek átalakítására a Professzorok Batthyány Körének elnöksége.

Újabb megoldási javaslat született, hogy megmentsék az MTA-t

Fotó: Neményi Márton / 24.hu

A társaság elnöksége nevében Náray-Szabó Gábor elnök vasárnap az MTI-hez is eljuttatta a Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek és Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének címzett levelének elérhetőségét.

A levélben a Professzorok Batthyány Köre "a bevált brit és német modellt" alapul véve azt javasolja, hogy az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését, egyúttal biztosítja a kellő tudományos autonómiát.

Az új struktúra paritásos elven működhetne, ahol az irányító-felügyelő testületbe a kormány, míg a szakmai-tudományos testületbe az Akadémia delegálná a tagok többségét – írták.

A működés további alapját az állammal kötendő, a jelenleginél magasabb szintű finanszírozási szerződés teremthetné meg – tették hozzá.

Tudománypolitikai szempontból kívánatosnak nevezték, hogy az új szervezeti modell a korábbinál egyre magasabb szintű ellátást biztosítson a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak, kiemelve: "kiváló kutatás nem képzelhető el alapfinanszírozás nélkül".

A kutatói pálya vonzóbbá tételére hosszabb, évtizedes távlatban tervezhető életpályamodellt javasoltak.

Az MTA által megkezdett szerkezeti átvilágítást a profiltisztítás biztató lépésének nevezte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége.

A meghatározó kutatási infrastruktúrájú és letisztult kutatási profilú intézetek működtetése hatékonyabb lehet egy erre a célra létrehozott kutatóhálózati szervezetben. Egyedi esetekben – ha erre megvan a fogadókészség és a csatlakozási szándék is –, legyen lehetséges egy-egy intézet befogadása a megfelelő felsőoktatási intézményben – tették hozzá.

A Professzorok Batthyány Köre bízik abban, hogy az MTA és az ITM álláspontjai közelíthetők, és azt kérték, fontolják meg javaslataikat.

MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Drága professzor úr! Németországban demokrácia van. ami kis hazánkról nehezen mondható el. Gondolja, hogy itt tisztességesen mennének a dolgok? Álom, álom!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Drága professzor úr! Németországban demokrácia van. ami kis hazánkról nehezen mondható el. Gondolja, hogy itt tisztességesen mennének a dolgok? Álom, álom!
human
Ez a Batthyány Kör ily olyan mint a Nemzeti Pedagógus Kar. Kirakat intézmények, hogy Orbán eljátsza, hogy vannak szakmai szervezetek akikkel egyeztet, akikre hallgat. Ezek bábok, kitűzők Orbán öltönyének hajtókáján.
Desischado
@human: Egyetértek egyék meg amit főztek.
justhpeter
Náray-Szabó Gábornak, aki közismerten Orbán-bérenc tudnia kellene, hogy a gazdaállata nem ismeri azt a szót, hogy kompromisszum. Arról nem beszélve, hogy milyen akadémikus az - Palkovics - aki az akadémia felszámolásában akar segítségére lenni bárkinek. A valóság az, hogy az orbáni diktatúra az akadémikusok között is megtalálta a szemetet.
kereső
Orbán szótárából hiányzik a tárgyalás-és a kompromisszum. Ha nagyon ellenkezik az MTA, akkor még a nevét is eltörölteti orbán. Valaki irta egy blogban, hohy ugyanazt a manővert akarják eljátszani az MTA-val, mint tették azt a CEU-val. Ha ez igaz, pedig minden jel arra mutat, akkor az MTA-nak-és ezzel együtt a magyar tudománynak hosszú időre annyi,meg bambi!
Ott ahol, majd a csicskává lett "akadémikus",meg parragh, meg csányi, meg schmidt maris, meg orbán fog diktálni a tudományban , nem várható más- és lőn sötétség!
levarosbukta
Az MTA is senkiházi talpnyalók gyülekezete. Az ő lelkükön is szárad hogy a moslékosvödör most rájuk zúdult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.