Az özvegyi nyugdíj a jelenlegi szabályok szerint csak akkor élesedik, ha az özvegy házastársa halála után tíz éven belül maga is jogosulttá válik az öregségi nyugdíjra. A nyugdíjkorhatár emelkedése miatt viszont ez sokakat hozhat nehéz helyzetbe, a DK-s képviselő, Oláh Lajos felvetette a kormánynak, hogy emeljék a küszöböt 20 évre, de Rétvári Bence államtitkár nem mutatott nyitottságot. Az özvegy házastársa halála után ugyan egy éven keresztül kap ideiglenes özvegyi nyugdíjat, de utána ez az ellátás megszűnik. Ha az özvegy házastársa halála után tíz éven belül maga is jogosulttá válik az öregségi nyugdíjra, akkor - de csak is akkor - az özvegyi nyugdíj feléled és továbbra is jár neki ez az ellátási forma az öregségi nyugdíjon felül - kezdte írásbeli kérdésének felvetését a DK politikusa, melyet Kásler Miklós miniszternek célzott. Az ellenzéki képviselő szerint viszont az öregségi nyugdíjkorhatárt gyorsuló ütemben egyre magasabb szintre emelték, és egyre többekkel fordul elő az az...

Forrás: napi.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Az a fidess vállalás ,hogy megőrzik a nyugdijak "vásárló" erejét-meg egyszerűen hazugság- a nyugdijasok vásárlóereje 9,7%-al csökkent 2017-ben.Ez a tendencia folytatódott 2018-ban, a pontos számok még nem ismertek.

A nyugdij akkor lenne tisztességes, ha mellette semmilyen munkát nem lehetne végezni- irja@vacsi.
Ezzel szemben én azt mondom, hogy a nyugdij akkor lenne "tisztességes", ha meg lehetne élni belőle "tisztességgel"- egy ledolgozott élet után, és nem dolgozni kéne továbbra is, hanem pihenni!!!,kikapcsolódni-és megvalósitani a "bakancslistát"!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Akkor ez azt jelenti, hogy egy módosításból két hátrány lett.
1magyar
Eleve nem jogos az özvegyi nyugdíj, nincs munkaalapja. Az egyedülállóknak sokkal nehezebb az egész életük, azok miért nem kapnak kiegészítést?
emerencia
Akkor bezzeg senki nem tiltakozott, mikor az EU-s országokban példátlanul rövid idő alatt drasztikusan növelték a nyugdíjkorhatárt (2009 Bajnai) majd O1G kormánya egy réteg kivételével a többségi társadalom számára megszüntette a rugalmas nyugdíjba menetel még létező formáit. A DK megint utánozni kívánja az orbáni mentalitást, (vagyis egy rétegnek szeretne valami kiváltságot kiharcolni) pedig jobban tenné, ha inkább a férfi/női teljes többségi társadalom részére próbálná bevezetni a női negyven helyett a rugalmas nyugdíjkorhatárt. Ezzel segítene az özvegyeken is és azok sem éreznék hátrányban magukat akiknek nincsen vagy nem halt meg a házastársuk vagy kiestek a megszűnt női negyvenből. Azzal nem Európa felé megyünk, hogy mindig kiharcolunk valamit valakiknek, a többiektől pedig elvárjuk, hogy egy hátrányos helyzetben élve még örüljön is annak, hogy másoknak valamelyest könnyebbedett az élete.
papa.49
@emerencia: ,,Oszd meg, és uralkodj,, erről szóé a történet ...
emerencia
@papa.49: Pontosan. Ismerősömre sokan fújolnak mert tele van panasszal pedig ő nagyon sokakkal ellentétben választhatott és jórészt tudta, hogy mi vár rá hosszabb távon. Elment még 58 évesen öregségi női negyven nyugdíjba. Feladta a kisebb, nem túl jól fizető, nem strapás vezetői állását és most kamu részmunkaidőben (7 órás) beosztottként dolgozik ugyanott. (Gyakorlatilag majdnem ugyanazt csinálja mint eddig.) Azért ment el, hogy duplán kereshessen.

Tudta jól előre, hogy a kiszámolt kevéske nyugdíja nem nő tovább az öregségi nyugdíjasként végzett +munka által és az a dupla is csak 2019-től dupla. (Állítólag.) Ha maradt volna a fenekén, jobb nyugdíjra számíthatott volna 65 évesen de ha nem bírja és 62 éves kora körül nyugdíjba megy, akkor is jobban járt volna. Az idén pl. jobbították a nyugdíj kiszámítás módját. (Valorizáció.) Orbán a női negyvennel behúzta a csőbe a kisebb keresetű szegényebb hölgyeket, akiket a családjuk sem tud majd idősb korukban segíteni. Azért a pár anyagilag jobb évért amit most él át, a lehetőségeihez képest keservesebb öregkorral fog vezekelni. Most őt kell sajnálni mert rosszul választott a saját élethelyzetéhez viszonyítva és fel van háborodva mert a fizetését sem emelték csak fillérekkel mondván, hogy nem megbízható mert bármikor leléphet nyugdíjba. Sokkal tisztességesebb lenne, ha vagy eleve alacsonyabb lenne a korhatár, tekintve, hogy mi mindig is rosszabb körülmények között éltünk és a halálozási statisztikáink is rosszabbak a jóléti és hasonszőrű keleti EU országok polgárainál. Mindenki jobban járna, ha bevezetnének egy mindenkire, (férfiakra is!!!) vonatkozó rugalmas nyugdíjba meneteli rendszert a sokak számára köztudottan kész átverősó női negyven helyett. Nem lehet véletlen, hogy azok az uniós országok, (beleértve az exszocialista országokat is!) amelyek nem O1G unortodox megoldását választották e téren is, sokkal sikeresebbek nálunk.
vacsi
Ha valaki saját jogán nyugdíjas, és pl. egy év múlva meghal, a nyugdíja fuccsba megy. Akkor nem jogos az özvegyi nyugdíj sem. A nők 40 éves lehetősége meg szemétség: épp a nők legfontosabb feladatát, a gyereknevelést több gyereknél nem veszi figyelembe.
A nyugdíj akkor lenne tisztességes, ha mellette semmilyen munkát nem lehetne végezni, semmilyen jövedelme nem lehetne a nyugdíjasnak. Vagy nyugdíj, vagy munka!
kereső
@vacsi: szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy mit takar az "átlag" nyugdij összege.Ezt:
Az öregségi nyugdíjban részesülők megoszlása a folyósított összeg nagysága alapján, 2018. januárjában a következő volt:



60 000 Ft alatt: 4,5% (91 ezer fő)

60 000 – 99 999 Ft között: 27,1% (549 ezer fő)

100 000 – 139 999 Ft között: 35% (710 ezer fő)

140 000 – 179 999 Ft között: 17,5% (355 ezer fő)

180 000 - 219 999 Ft között: 8,9% (180 ezer fő)

220 000 Ft felett: 6,9% (140 ezer fő)

És azt is tudni kell, hogy hozzátartozói ellátásban a nyugdijasok 3%-a részesül.,és a nyugdijkorhatár emelésével ez a szám nem lesz több a 10 éves várakozási idővel.
kereső
Az a fidess vállalás ,hogy megőrzik a nyugdijak "vásárló" erejét-meg egyszerűen hazugság- a nyugdijasok vásárlóereje 9,7%-al csökkent 2017-ben.Ez a tendencia folytatódott 2018-ban, a pontos számok még nem ismertek.

A nyugdij akkor lenne tisztességes, ha mellette semmilyen munkát nem lehetne végezni- irja@vacsi.
Ezzel szemben én azt mondom, hogy a nyugdij akkor lenne "tisztességes", ha meg lehetne élni belőle "tisztességgel"- egy ledolgozott élet után, és nem dolgozni kéne továbbra is, hanem pihenni!!!,kikapcsolódni-és megvalósitani a "bakancslistát"!
vacsi
@kereső: nagyon is tisztában vagyok vele, hogy mi mit takar; azt is elárulom, hogy én a 60-99 ezres kategóriába tartozom, 40 év szolgálati idővel. Nem mondom, hogy könnyen, de megélek, és eszemben sincs dolgozni éhbérért. Jobban jövök ki anyagilag, ha otthon olvasgatok, vagy csak nézem a plafont (nem a TV-t, mert az nincs).
A másik hozzászólásodra is reagálva: szerintem is az lenne a tisztességes, ha a nyugdíjból meg lehetne élni, és nem kellene özvegyi nyugdíjakra, kegydíjakra, méltányosságra, meg a nők 40 évére - és még ki tudja mire apellálni. És egyetértek, a nyugdíjas korúaknak már jár a pihenés, kikapcsolódás. Szerintem a régi 55 éves nyugdíjkorhatár volt a normális - férfiaknak is az lett volna -, utána már nem mindenki munkaképes.
1magyar
Egy egyedülálló anyának, apának mindig többszöresen kell helytállni.Ha gyereke,gyerekei vannak
csak egyedül kell elmenni érte oviba, iskolába, egyedül fizet mindent, a fűtés sem oszlik meg két főre mint a pároknál, de sok minden van még. Egyedülállóként minden gond egy ember nyakába szakad.
Az özvegyek miért vannak mesterségesen támogatva, illetve inkább az egyedülálló miért nincs?
vacsi
@1magyar: Az egyedülálló szülő kap a gyerekei után tartásdíjat, illetve, ha a házastársa meghalt, árvaellátást. Ez természetesen nem pótolja a másik szülőt, hisz a gyerekeket egy anyának és egy apának kell (kellene) felnevelni. De ha a házastárs együtt él a családdal, és éjt nappallá téve dolgozik, sokszor úgy, hogy napi 2-3-4 órát fordít csak a munkába járásra (mint a falunkban rengetegen), akkor abból a gyerek nem sokat lát, marad az egyszülős felállás.Ez gyerekkoromban is így volt, de akkor még sok családban ott volt a nagymama, nagypapa, esetleg egy nagynéni, aki besegíthetett. Szóval, a pénz jó, ha van, de nem mindig segít!
1magyar
@vacsi: Igen, ahol a nagyszülő még elmehetett 55 évesen nyugdíjba, de ma már szinte a haláláig kell dolgoznia.
Én egyedül csináltam végig, szülőértekezletre nem tudtam szinte sosem menni mert dolgoztam.
Commenter
@kereső: senkit sem hagytak az út szélén?
Commenter
@papa.49: ahogy a politikában is erről szól(t)...
Eladott Ország
Az özvegyi nyugdíj nem jár automatikusan. Azt igényelni kell, külön. Személyesen, vagy interneten. 8 oldalnyi kérelemről van szó. És egy idős nyugdíjas ember aki alapvetően sincs tisztában az őt körülvevő dolgok nagy részével. Az internetről el sem tudja képzelni, hogy micsoda, nem tud lépcsőt mászni, nem igazodik el egy üzletben sem, nemhogy egy hivatalban. Soha az életben nem tudna sorszámot kérni az automatából, nem képes órákat várni, ameddig sorra kerül. Ha történetesen automatikusan kiküldenék neki a kérelmet egy tájékoztató füzetkével, akkor sem értené. De nem küldik ki. Pláne nem állapítják meg automatikusan az özvegyi nyugdíjat és nem utalják. Mert a szabály az szabály. Azt kérni kell, de előtte még tudni kell azt is, hogy kérni kell. Aztán meg tudni kell azt is, hogy amennyiben ügyes volt, tudta, hogy kérni kell és hol kell kérni, kitöltötte mind a 8 oldalnyi papírt, ami szükséges az igényléshez, hason kúszva eljutott az anyakönyvvezető irodájáig (mert kiderült közben, hogy kell a házassági anyakönyvi kivonat is, ami szintén nincs meg), azt még mindig nem tudja, hogy egy év múlva újra kérni kell. Mert a szabály az szabály. A kérdésem az, hogy mi történik azzal az idős emberrel, aki hasonló helyzetben van és nincsen olyan rokona, sem ismerőse, aki intézni tudja helyette ezeket az ügyeket? Az várja a postást, ameddig éhen nem hal? Ha a haláleset kevesebb, mint két hét alatt a hivatal tudomására jutott, nem lehetne ugyanilyen automatikus módon intézni az özvegyi nyugdíjat is? Legalább egy adott életkoron túl, amikor biztos, hogy ez a többség számára megoldhatatlan feladat. Az innen-onnan beszerzett iratok (anyakönyvi kivonatok, lakcímigazolás, egyéb jogcímen folyósított ellátás, saját jogon járó, vagy nem járó nyugdíj megléte és összege) nem hozzáférhető a megfelelő szervek számára? Ha ilyen sebesen le tudták tiltani az elhunyt nyugdíjának folyósítását, miért nem tudják éppen ilyen ügyesen megállapítani az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot?
vacsi
@Eladott Ország: Nagyon jól összeszedted az özvegyi nyugdíj igénylésének a visszásságait. Én is tudnék hasonlókat írni, a saját jogon járó nyugdíjról. A letiltás, a visszafizettetés automatikusan megy, de a kiutalás?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.