Azonosították a szerda este történt dunai hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1-en.

Megszólalt a rendőrség: ezért nem mentettek helikopterrel a dunai hajóbaleset után
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Gál Kristóf elmondta: a hét elhunytat egyrészt a holttestekről vett ujj- és tenyérlenyomatok alapján a dél-koreai hatóságok közreműködésével, valamint a hozzátartozóknak bemutatott fényképek segítségével azonosították.

A szóvivő arról is beszélt, hogy

a mentésben azért nem vettek részt a rendőrség helikopterei, mert van egy úgynevezett időjárási minimum, amely alatt a gépek nem szállhatnak fel.

Szerda este olyan körülmények voltak, hogy a rendőrség egyébként éjjellátó készülékkel is felszerelt helikopterei nem kaptak felszállási engedélyt sem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, sem Bácsbokodról – emelte ki.

Az adásban megszólalt az egyik rendőr, aki elsőként érkezett a katasztrófa helyszínére. Virág Richárd azt mondta: szerda este 21 óra 10 perckor a rádión hallották, hogy a Margit híd és a Parlament térségében embereket látnak a vízben.

Öt perc alatt a helyszínre érkeztek, ahol a Lánchíd magasságában észrevettek egy segítségért kiabáló férfit a vízben, akit egy nővel együtt beemeltek a hajóba. A férfi sokkos, kihűlt állapotban volt, a nő viszont nem adott életjeleket, így megkezdték újraélesztését és értesítették a mentőszolgálatot. Hozzátette: a mentést nehezítette, hogy mindkét embernek olajos volt a ruházata és nagy hullámok voltak.

Gál Kristóf az MTI-nek az adást követően elmondta:

az első vízi egységek 21 óra 15 perckor, az első szárazföldi egységek pedig 21 óra 19 perckor érkeztek a helyszínre. A rendőrség által korábban közölt 21 óra 29 perces kiérkezési időpont a bűnügyi állományra vonatkozott

– emelte ki.

Az adásban elhangzott: a rendőrség a társszervekkel együtt a Budapesttől délre eső teljes Duna-mederszakaszon folytatja a kutatást. A baleset helyszínén szombaton és vasárnap a szakemberek számára legfőbb feladat az úgynevezett árnyékolás kiépítése lesz, annak érdekében, hogy a búvárok le tudjanak ereszkedni a roncshoz és ott érdemi munkát végezhessenek.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Még egy hét és a rendőrök előbb kiértek mint a baleset történt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
staro2
Még egy hét és a rendőrök előbb kiértek mint a baleset történt.
jesz
...jó, rendben...majd megmagyarázzák...mindenesetre ami nem száll fel, az nem is zuhanhat le...

de..ma egész nap strandidő volt(a híd lábánál is) nem láttam a hírekben(sem) hogy akár a külföldi, vagy a magyar katonai illetve ipari búvár alámerült volna, és bekasztott volna egy kötelet ahová csak lehet aztán ha azt megfeszítik, akkor annak nyomán mehetnek kutatni..horribile dictu, egy cseppet meg is emelhetnék...

tudom...tudom...innen a fotelből baromi könnyű...

csakhát a folyó nem apad egy darabig, és újból lehet esőre számítani...és ott áll az a sok-sok kiváló nehézbúvár(gondolom, hogy nem könnyűbúvárokat hoztak)
jesz
@Horizont: mégsem ünnepelhettek Felcsúton, még ha az a szülőfaluja is...adni kell a tekintélyre is...

adtak.
papa.49
Igen érdekes kifogás, mert ez csak az két eset van,
1 nincs is meg a technikai képesség amiről dumáltak,
2 nincs kiképzett személyzet a helikopterekhez !!!
Lepényleső
Na ja. Az első kiérkező mentőegység egy civil szolgálat volt,akikre természetesen az eső nem
esett,vagy azt észre nem vették,talán azért mert őket az időjárás körülményei nem érdekelték?
Büszke védelmezőink sarcolnak úton-útfélen,de egy májusi esőtől berezelnek teljesen?
papa.49
A várbéli hacacáré, meg a bunkóság teteje, de mit várhatunk egy ilyen csapattól !!!
Sámannus
No jó de harmincöt ember sorsa csak ennyi?
Pintyőkém nemá hé. Pénztáros lőrébe rakod a pénzt?
Commenter
@papa.49: erre is volt idő, kapacitás, és pénz. Helikopteres mentésre nem. Azünnepeltnek amúgy hány honvédséginek titulált magánrepülőgépe is van?
RonaGyuri
egy igencsak releváns felvetés: amit persze na derék cenzor kiradírozott

nepszava.hu/3038078_orban-lemond-e
Gauntlet
@Mirabilis: Nyem jutott píz benzinre! Siiii??
Commenter
@papa.49: mentőhelikopterekből,(speciális)mentőkocsikból is rosszul állunk. Emlékszem hasonló közlekedési balesetekre pl. Japánban, ott legalább lemondott a felelős miniszter. Itt miért várja el a Népszava újságírója attól aki képes egy tömegszerencsétlenség árnyékában saját magát ünnepelni a kisajátított Várban hogy lemondjon? Nem fog.Hiába írta Varga Zoltán is ugyanazt a Városi Kurírban mint a Népszava. A csutitetű megteremtette saját felelősség nélküli országát. És nem csak a Mahart vagy most minek hívják, hanem a MÁV, a BKK és a Volán járművei is elég katasztrófális állapotban vannak. Hány szerencsétlenség kell még, hogy tegyenek is valamit? Majd a csuti után...
Eladott Ország
Az MD902-es helikopterekkel 2017 elején dicsekedett el az ORFK, amikor egy közleményben arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy „olyan robotpilóta van rajtuk, ami segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is. A gépeken olyan hőkamerás kutató-felderítő rendszer is van, ami segíti az eltűnt emberek felkutatását.” Most valamiért úgy ítélték meg az illetékesek, hogy a gépek szerda este nem tudnak felszállni. Tényleg ramaty idő volt, szakadt eső. De túl ezen, más rendkívüli légköri jelenség nem volt tapasztalható, talán meg lehetett volna próbálni kimenteni az esetleges túlélőket, kiemelni a vízből a halottakat.
kanadaihirlap.com/2019/06/01/tuzijatek-a-varban-helikopterek-a-foldon-halottak-a-dunaban/
Commenter
@Eladott Ország: sokkal fontosabb volt a szülinapi banzáj mint 33 dél-koreai-és két magyar élete. orbán embertelen politikai gépezetében ez...nem is folytatom, mert ott ahol egy falunyi ember amúgy elkerülhető kórházi fertőzésekben meghalhat, ott nem fognak menteni. Tudták nagyon jól, hogy kb. 5-10 perc alatt úgyis végez az emberekkel a hipotermia.Hány napig/hétig is mentették a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket?
nezelodo
Megy a tili-toli. Japánban azért mondhatott le a belügyi vezető, mert nem omlott miatta össze a maffiabirodalom, mert nem volt.
Elképzelem ha egy másik kormány alatt történt volna egy ilyen, a fideszes fiúk már beszélni sem tudnának mert rekedtre ordítozták volna magukat a felelősök rabszíjra való fűzéséért, ahogy az emlékezetes augusztus 20-án tették.
Sajnos visszanyalt a fagyi, meg amúgy is igen rossz idők járnak rájuk, még ha sorozatos győzelmeket hirdet is a hajókürt.
papa.49
@nezelodo: Emlékezzél mi volt 2006 augusztus 20. a tűzijáték alatt HAJÓZÁSI TILALOM VOLT A DUNÁN, 3, vagy 4 román tetű mégis bement egy ladikkal bele is fulladtak, mekkora palávert vert a fütyisz !!!
Most 29 ember köztük 2 magyar halt meg, és a fütyisz csak MÁZOLJA A SZART SZERTESZÉT !!!
papa.49
@Commenter: Azt látom, hogy a szentesi mentő helikopter bázison a régi gép ácsorog !!!
Eladott Ország
@Commenter: Székesfehérváron 1963 május 31.-én született Orbán az ügynök elvtárs, de van KGB-s ügynöklapja is.
"május 31-én, pénteken este tűzijáték volt a Várban. Petárdák is durrantak, valakik nagyon örülhettek valaminek".
djnaploja.files.wordpress.com/2015/03/orban_2_.jpg
hirpress.hu/cikkimg/201503/15227.jpg
nezelodo
@Eladott Ország: Nálunk is sokszor előfordul, hogy este későn tűzijátékot rendeznek a dolgos emberek, ha szabadulnak, vagy a kaptárba vonulnak, vagy esküvő lesz, és nem kevés alkalom van amikor szaporodik a nemzet, vagy születés és névnapjuk van. Arra persze kiváncsi lennék, hányszor kérik meg rá a hatósági engedélyt, hogy eldöntse a közeg, hogy én akarok-e este tizenegykor aludni.
Rockxy
azé akinek bőr van a képén az ebbű is politikát gyárt és milyen egyértelmű, hogy azt hiszi, neki van igaza
Eladott Ország
@nezelodo: Valóban népi szokás a réti négereknek, a brazil gépsoron a tűzijáték, ha szabadulnak a kaptárból. Tovább nagyban megy a lopott tűzifa feldolgozása a stílek zúgása és a füstölés a kábelégetés során a rézkábelek kitermelése céljából. "Dógos" nép a Gangesz-parti székely.
Commenter
@Eladott Ország: Ikrek a csillagjegye, ha ugyan nem hamis a születési ideje is, mint a hatalma. A két, akarom mondani, többarcú ember. Ő vagyontalan és nem is volt ügynök sem, ezért nem is kell átvilágítani. Semmilyen kockázatot nem jelent szeretett nemzetére. :(
Eladott Ország
@Commenter: Kiderült! Így alázta meg Orbánt négyszemközt a Fehér Házban Trump! Nem volt ez dicsőséges látogatás, sőt. Inkább MEGALÁZÓ POFONÉRT MENT ODA A MAGYAR KORMÁNYFŐ. A találkozó igazi célja ugyanis az volt, hogy az amerikai elnök utasítsa Orbánt, hogy a Budapestre tervezett NBB nevű orosz bank – ami valójában egy orosz kémközpont lesz az EU-n belül – nem kaphat diplomáciai mentességet. Hiába no, van az a fideszes pofátlanság, ami már az amerikaiak szemét is csípi.
youtu.be/e3KeBT0dZzo

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.