A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Egekbe szökik a zöldségek ára

A lapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmondta: a friss zöldségek júliusi fogyasztói árai átlagosan 31,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a felvásárlási áruk 16,7 százalékkal nőtt.

Hozzátette, hogy sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget leginkább a kereskedelmi üzletpolitikák okozzák.

Az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető. Mivel a megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, szélesedik a kereskedők mozgástere is árak alakításában. Fokozottan igaz ez az olyan termékköröknél, amelyek az egészséges életmódot támogatják, ilyenek a zöldségek is – fejtette ki Fórián Zoltán.

(24.hu)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
És mivel a háztáji helyére a legtöbb udvaron bekerült a fűnyíró, így be is szopja az a sok ember akinek nincs konyhakertje! ;-)
Akinek van, az meg max. a szomszédnak, barátnak, rokonnak tudja eladni (feketén), mert a bürokrácia ezen fokától minden épeszű ember menekül. Inkább adok a csibéknek 30 kiló paradicsomot, meg zöldpaprikát, mint hogy őstermelői igazolvánnyal b@szakodjak, nyugtát adogassak, meg fizessek egy könyvelőnek. És ezzel lehet vagyunk így még néhány százezren, akik mérsékelhetnénk a multik kénye-kedvének kiszolgáltatott árakat. Tesszük is, csak a saját környezetünkben. ;-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@szegfue: tegnap 16:21. Ez nem "affinitás" kérdése. Az őstermelő is!"vállakozik"- nem akarja tudni, hogy merről hány a méter? Már csak a saját jól felfogott érdekében. Másképpen hogyan tud dönteni- érdemes-e termelnie valamit, vagy nem?
De ez a mentalitás- ez a régi parasztemebereket is fölülmúlja- anno a kalendáriumban vezették a "termelési adatokat"- bevételek, kiadások- és számoltak. Ezek a maiak meg "nem irok, nem olvasok"...bele a vakvilágba/aztán meg megy a siránkozás- meg segitsen az állam/ azaz a többi adófizető- jobbára a bérből élők/.
szegfue
@kereső: Én őszintén hittem neki, mert magamból indultam ki... vannak dolgok, amiket képtelen vagyok megcsinálni, megjavitani, pedig akarom, de a vége mindig az, hogy ideges leszek a tehetetlenségem miatt, aztán melegem is lesz... és akkor feladom.
A továbbiak pedig elgondolkodtatóak... nekem nincs ebben tapasztalatom, mert csak ezt az 1 szomszédomról tudom, hogy a munkája mellett kiváltotta az őstermelőit.
lusta
@kokopelli: A Kaufland épp most adja 49 centért a görögdinnyét. A Soflan most 88 cent, azért ugrottam be hozzájuk. Sajnos a múltkor 58 cent volt, de arról lemaradtam, épp nem jártam arra. Nem néztem utána, de azt láttam a ketreceken, papírdobozokon, hogy spanyol, olasz, görög, magyar dinnyéket árulnak. Sajnos a magyar dinnyések nem hajlandóak a piac kihívásainak megfelelni. Ez persze más mezőgazdasági termékre is igaz. Vegyük pl. a szamócát. Bálint gazda sokat tudna beszélni róla, mert a szamócának kell a megfelelő alacsony hőmérséklet, hogy utána remek termést hozzon. A spanyol gazdák ezt úgy oldják meg, hogy a piacon hamar és jó áron értékesíthessék, hogy a Pireneusokba felviszik a palántákat és így verik át a növényeket. Mondhatok más példát is. Bajor barátom a komlóról mondta, hogy vagy előre menekülsz, vagy bezárod a boltot. Annak idején a falujukban szinte mindenkinek volt egy kis komló ültetvénye. Ma már csak naki van és állandóan bővíti, a kilencvenes évekbeli 12 hektárról ma már harminc hektárnál is több van neki. Gyakorlatilag még a repcével és a marhákkal foglalkozik. A húga meg sertéssel és krumplival. Szakosodni kell, mint z ipari cégek. Ma már éhen hall az a gazda, aki ebből is, abból is, meg még egyébből is meg akar élni. Nem megy.
kokopelli
@lusta: ..sok-sok évtizede óta nem ettem görögdinnyét,mert hál isten nem is "komálom"! Anyánk is csak"vízhahaj-
tónak hívta! A sárgát szerettem fagyival! (Az öcsém meg a bratyóm még zsíroskenyérrel is ette !!!(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.