A hódmezővásárhelyi kórház radiológusa Spondylosis (csigolya meszesedés) diagnózissal röntgenre utalt nyolcvan egyéves beteg leleteként az alábbiakat írta: ,,A háziorvosok közös képviselőjével (Dr. Grezsa Istvánnal) történt megbeszélés alapján a 75 év fölüli betegek gerinc vizsgálata degeneratív elváltozás irányába indokolatlan, így kérem ennek mellőzését. […] Legközelebb ilyen korú beteg vizsgálatát nem fogjuk elkészíteni!” – áll a hivatalos dokumentumban, amit aláírva, lepecsételve kiadott a hódmezővásárhelyi páciense részére.

Forrás: hirklikk.hu
Feltöltő: Mirabilis
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Na erre mit lép Kásler a tíz parancsolatával, vagy orbán, na és persze az ellenzék, az orvosi kamara!!!??? És még sorolni lehetne a halálgyárért felelősöket!!! Mert ami már itt történik egészségügy címszó alatt az nem más!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@csak úgy...: Pedig ez pár hete történt. A kórházban is rendelő urológus jó barátom, és a gyerkőcöket vittem hozzá némi kis átvizsgálásra amikor ez történt. A nejem is ott volt, így nyugodt szívvel átmentem a sürgősségire, mondom csináltatok egy ultrahangot sebtiben. Na persze, csak kifelejtettem azt hogy ez itt nem magánklinika, ahol odamész ahová akarsz:-)) Szóltam is telefonon a családnak hogy menjenek haza mert én még maradok:-)))))
division
@Mirabilis: "Tényleg nem könnyű hülye gyerekként" Erre reagáltam vissza, hogy akkor neked nem lehet könnyű:-)
Nem én kezdtelek sértegetni, olvass vissza. Ezt meg olvasd már el végig figyelmesen ha kérhetem:
"A cikk megjelenése után Varga Katalin radiológus közleményében azt írta:

„A sajtóban megjelentetett, évekkel ezelőtti leletet 2015 előtt én állítottam ki. A Röntgen osztály főorvosaként én kértem Grezsa Istvánt, mint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés Egészségügyi bizottság elnökét, hogy tolmácsolja azt a kérésemet a háziorvosok felé, hogy a 75 év feletti betegek esetében kizárólag, bizonyos klinikailag egyértelmű (Spondylosis) kórképek gyanújával ne küldjenek betegeket röntgenvizsgálatra. Ennek akkor két oka volt: egyrészt a 75 év feletti betegek túlnyomó része érintett ebben a kórképben, melynek külön röntgenvizsgálata indokolatlan. A betegséget a háziorvosok külön röntgendiagnosztika nélkül is kezelni tudják. Másrészt, az akkoriban osztályunkon jelentkező fokozott terhelés a vizsgálatok optimalizálását tette szükségessé. A beteg vizsgálatát természetesen minden esetben elvégeztük, a beutalt beteget nem utasítottuk el.

Hangsúlyozom, a kérés tehát a röntgenosztály részéről fogalmazódott meg, nem Grezsa István részéről, ő csak tolmácsolta a kérésünket a háziorvosok felé. Ennek megfelelően tehát nem arról volt szó, hogy 75 év feletti betegeink Spondylosisára nem lennénk tekintettel, hanem épp arról, hogy az ő esetükben külön röntgenfelvétel nélkül is feltételezzük és – panasz esetén – kezeljük ezt a kórképet. Így tehát Vásárhelyen többen, és nem kevesebben kapnak a Spondylosissal összefüggésben orvosi segítséget, mint az országban másutt.

A sajtóban megjelent információkat rosszindulatú félrevezetésnek tartom, amelyek nyilvánvalóan nem függetlenek a közelgő választásoktól. A politikai csatározásokba orvosszakmai kérdéseket keverni rendkívül káros!"
csak úgy....
@division: az "urológus jó barátod" ! nem érted,hogy mit akarok kinyögni az inkognítóval!? na nem is érdekes,látom kár a gözér.
division
@csak úgy...: Dehogynem értem. Viszont minek kellene inkognitóban mennem? A betegek 90% - a nagy valószínűséggel úgysem ismerne, ha meg nem helyi a kórház a 100% - a. A másik meg az, hogy mivel időpontot kell kérni szinte mindenhova, különösebb meglepetés úgysem érhetne.
vacsi
"Az államtitkár szerint komoly hangsúlyt kell fektetni a népegészségügyi szűrésekre, az azokon való nagyobb lakossági megjelenésre. Hozzátette: a kormány erre törekszik."
Ez egy másik cikkben jelent meg. A kettő mintha ellentmondana egymásnak!
Egyébként ki ez a dr Grezsa István?
Ami meg Varga Katalin radiológus szerint: "a 75 év feletti betegek túlnyomó része érintett ebben a kórképben, melynek külön röntgenvizsgálata indokolatlan. A betegséget a háziorvosok külön röntgendiagnosztika nélkül is kezelni tudják. " Ez általában igaz lehet, de a kór megállapításához szükség van a röntgenfelvételre! És egy 75 éves beteg még élhet akár 20 évig is...
Kívánom, hogy Varga Katalin szülei - esetleg ő maga - fusson bele egy ilyen helyzetbe! Utána meghallgathatjuk!
Nessy
@vacsi: Könnyen beszél, aki nem jár ebbe a cipőbe! Aki VIP ellátott, vagy van pénze a magán praxisra, az ezt nem érti meg! Egy 75 feletti beteg már nem igazán van olyan helyzetbe, hogy bármelyik elérhető legyen számára, ha egész életében csak dolgozott becsülettel, és nem ért rá "pénzt keresni!" Nem mindenki volt jókor jó helyen anno 30 éve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.