Szerinte politikai csoportosulások akarták saját céljaira használni néhai férje nevét és a díjat.

A 168ora.hu az atv.hu-ra hivatkozva arról számolt be, hogy Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színművész özvegye visszavonta a férjéről elnevezett díj névhasználati jogát vasárnap, a díj átadóján.

"A néhai Kossuth-díjas színművész özvegye, B. Élthes Eszter kisebb jelenetet rendezett a vasárnapi díjátadó gálán, közölve, visszavonja a névhasználati engedélyt a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjtól. Döntését azzal indokolta, hogy férje az egyetemes igazságokért, a magyar nép felemelkedéséért harcolt, ő pedig mint özvegy és a szellemi hagyaték őrzője soha nem engedheti meg, hogy nem hagyja, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, a saját reklámozására használja. Szerinte a hódmezővásárhelyiek és a város vezetése önkormányzat úgy döntött, hogy az ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a díjat sem hagyják ki, amit ő az alapításkor megfogalmazott eredeti célkitűzések fényében nem fogad el"

- olvasható a 168ora.hu cikkében.

Bessenyei Ferenc özvegye a díjátadón vonta vissza a névhasználati jogot a vásárhelyi városvezetéstől.

Berei Erzsébet zongora-művésztanár átveszi a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Márki-Zay Pétertől, Hódmezővásárhely polgármesterétől az alföldi városban született, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban 2020. január 19-én

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jóideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt

- olvasható a promenad.hu cikkében (a teljes beszédet itt lehet meghallgatni).

Bessenyei Ferenc özvegye a díjátadón vonta vissza a névhasználati jogot a vásárhelyi városvezetéstől.

B. Élthes Eszter

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A lap szerint az özvegy a beszéde után, de még a díjak kiosztása előtt elhagyta a művelődési házat, Márki-Zay Péter független polgármester pedig követte, így a díjak átadása több percet csúszott.

Az MTI híre szerint (amelyben beszámolnak a névhasználat visszavonásáról is) Az elismeréseket Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) polgármester adta át. A politikus hangsúlyozta, nem politikai szempontok motiválták a díjat odaítélő döntést.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy, illetve csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Dratsay Ákos 1960-ban született, és tízéves korában kezdett fuvolázni a hódmezővásárhelyi zeneiskolában. Szegeden, majd a fővárosban a Zeneakadémián tanult. Még hallgatóként, 1981-ben kezdett a kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolában tanítani, ahol feleségével, Berényi Bea fuvolaművésszel közösen rangos szakmai műhelyt hoztak létre. 2016 szeptembere óta ezt a munkát a budapesti Vienna Konzervatórium tanáraiként egyetemi szinten is folytatják. Szólistaként és kamarazenészként csaknem ezer koncertet adott itthon és külföldön, számos cédé és rádiófelvétel őrzi játékát.

Berei Erzsébet 1944-ben Szegeden született 1944. február 13-án, majd ott szerzett zongora-szolfézs tanár képesítést. A hódmezővásárhelyi Állami Zeneiskolában zongoratanárként, majd 1980-tól igazgatóhelyettes, később igazgatóként dolgozott. 1993-tól a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát vezette, majd három évre rá a Péczely Attila Zeneiskolával összevont intézményt irányította. Neve összeforrt a hódmezővásárhelyi zeneművészeti képzéssel. Aktív pályafutása alatt mindvégig a város zenei életének meghatározó személyisége volt, aki nyugdíjasként is részt vesz kulturális eseményeken, akár zsűritagként, akár szervezőként.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Vajon Bessenyei özvegye mire gondolt, mert konkrétumokat nem mondott!!!?? Talán ő a politikai játszma áldozata??!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@namihami: Mielőtt elvesznél a maszatolásban, tisztázzuk! Ma az az efftárs, aki a trendi internácizmus szekerét tolja és ennek a "kórusnak" a tagja! Valahogy éppen rád illik! Tehát az efftárs nem az, aki 30-40 éve az volt (mert valahogy meg kell élni címmel így-úgy belekényszerült a fekabandába), hanem, aki máig is a szekerüket tolja! Éppen, mint te! Ami meg a "nagyságrendeket" illeti, utaltam már rá: a 90-es években "eltűnt" több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon", miközben a bolsevik milliárdosok, köztük Böszme vezéretekkel, sorban bújtak elő a "szőnyeg alól"! Ha fellapozod a leggazdagabb "magyarok" névsorát, máig is megtalálhatod őket! Orbánra meg Kövérre meg (akár Simicska után szabadon is) ráhazudni bármit rá lehet - éltek is vele minden hullámhosszon - de attól még igaz sosem lesz. Igaz, az ilyen "apróság" a 100 millió áldozatot követelő "humán fajtátokat" soha nem érdekelte! Van róluk "papír"? "Csodálatos"! Már azt is tudtok hamísítani? Vagy a "jó efftársakról" elégetett több vagonnyi iratot legalább részben valamivel pótolni kellett? Hogy aztán ennek alapján majd legyen "ügynöktörvény"?! Hű tükre a fekafajtátoknak!
ómió
@Eladott Ország: Orbán nem kiküldte, hanem visszahozta az oroszokat? Na, és hol a laktanyájuk? Hazudj már egy öblöset! És ez - ami nincs - mekkora károkat is okoz az országnak? Ide egy újabb öblös hazugság szükségeltetik! Na, de, ha csak hazudozni vagy képes, azt tartsd meg az efftársaidnak!
Eladott Ország
@ómió: A fideszesek fanatikus népség. Bármit elhisznek, amit a kormánypárt propagandistái megrágva eléjük köpnek. Mindenkinek nekiugranak, aki nem kedveli, esetleg kritizálni meri imádott vezérüket. Kritikátlanul szajkózzák a betanult szöveget. Tűzzel-vassal védik imádatuk tárgyát. Bármit elfogadnak, amit Orbán mond, minden jó, amit Orbán csinál. Minden rossz, amit bárki más mond, vagy csinál. Mindenki idióta, aki nem a fényes csillagban hisz. Mindenki szélsőbalos liberálfasiszta, migránssimogató sorosbérenc, aki nem Orbán nyájában béget. Aki nem velük van, az nem is normális, nem is ember és nem is magyar. Hülyének lenni márpedig nem kötelező, azt mindenki maga választja. Erdogán és Putyin többet jár ide, mint a WC-re. Nyugat-Európai politikusok, a csúti cigányt már le se szarják, hiteltelen közönséges bűnöző és politikai prostituált lett, aki többek között szétbaszta a jogállamot és megteremtette Európa egyik legkorruptabb országát. Erre büszke lehetsz, te eszetlen faszfej!
uploads.disquscdn.com/images/dc359658775ef35236a5f0e384c109c4d43e657d92ef0882f23bdabac889d0cb.jpg?w=600&h=465
namihami
@ómió: A 10.000 milliárdnyiban a Viktorotok apukája éppen úgy benne volt, mint a Gyurcsány. Tehát ez rossz példa.
A többi pedig:: lásd Eladott Ország 12.21 Legfeljebb a jelzőkön finomítanék, a lényeg marad.
ómió
@Eladott Ország: Te makogsz fanatikusságról, amikor egyéb se dől belőled, mint az aljasbolsi demagógia? Már az eleitekből is az dőlt és mit "vívtatok ki" vele? Fél évszázados lemaradást, hullahegyek és nyomor árán! Hülyének - napláne aljasnak - lenni tényleg nem kötelező: ti önként és de genere vagytok azok! Ahhoz képest, hogy "le se szarják", tavaly Orbánt az összes vezető nyugati politikus fogadta! Hozzátok - talán éppen az aljasbolsi demagógiátok miatt(?) - éppen csak a valóság nem jut el, vagy ennyire édes a hazudozás? Ha itt nem lenne jogállam, vörösbolsi tetü, akkor te már az Andrássy 60-ban rohadnál (mint eleitek idején volt "divat") körmök nélkül! Vagy a bitón virítanál! De "trendibben", minimum félszemmel, mert a másikat már kilőtték volna: tudod, mint 2006-ban Böszme-vezéredék idején "dívott"! Addig meg kellemes ocsmány hazudozást!
ómió
@namihami: Ő - minden ellenkező hazudozásod ellenére - azért nem volt ebben "éppen úgy" benne, mert a kolhozosításkor eleitek őt is - ahogy magyarok százezreit - kifosztották! Mindössze visszakapta, amit egykori efftársaitok elraboltak tőle! Böszme vezéreteknek meg csak az volt, amit lopott! Tehát, mégis csak jó példa!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.