Szerinte politikai csoportosulások akarták saját céljaira használni néhai férje nevét és a díjat.

A 168ora.hu az atv.hu-ra hivatkozva arról számolt be, hogy Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színművész özvegye visszavonta a férjéről elnevezett díj névhasználati jogát vasárnap, a díj átadóján.

"A néhai Kossuth-díjas színművész özvegye, B. Élthes Eszter kisebb jelenetet rendezett a vasárnapi díjátadó gálán, közölve, visszavonja a névhasználati engedélyt a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjtól. Döntését azzal indokolta, hogy férje az egyetemes igazságokért, a magyar nép felemelkedéséért harcolt, ő pedig mint özvegy és a szellemi hagyaték őrzője soha nem engedheti meg, hogy nem hagyja, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, a saját reklámozására használja. Szerinte a hódmezővásárhelyiek és a város vezetése önkormányzat úgy döntött, hogy az ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a díjat sem hagyják ki, amit ő az alapításkor megfogalmazott eredeti célkitűzések fényében nem fogad el"

- olvasható a 168ora.hu cikkében.

Bessenyei Ferenc özvegye a díjátadón vonta vissza a névhasználati jogot a vásárhelyi városvezetéstől.

Berei Erzsébet zongora-művésztanár átveszi a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Márki-Zay Pétertől, Hódmezővásárhely polgármesterétől az alföldi városban született, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban 2020. január 19-én

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jóideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt

- olvasható a promenad.hu cikkében (a teljes beszédet itt lehet meghallgatni).

Bessenyei Ferenc özvegye a díjátadón vonta vissza a névhasználati jogot a vásárhelyi városvezetéstől.

B. Élthes Eszter

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A lap szerint az özvegy a beszéde után, de még a díjak kiosztása előtt elhagyta a művelődési házat, Márki-Zay Péter független polgármester pedig követte, így a díjak átadása több percet csúszott.

Az MTI híre szerint (amelyben beszámolnak a névhasználat visszavonásáról is) Az elismeréseket Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) polgármester adta át. A politikus hangsúlyozta, nem politikai szempontok motiválták a díjat odaítélő döntést.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy, illetve csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Dratsay Ákos 1960-ban született, és tízéves korában kezdett fuvolázni a hódmezővásárhelyi zeneiskolában. Szegeden, majd a fővárosban a Zeneakadémián tanult. Még hallgatóként, 1981-ben kezdett a kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolában tanítani, ahol feleségével, Berényi Bea fuvolaművésszel közösen rangos szakmai műhelyt hoztak létre. 2016 szeptembere óta ezt a munkát a budapesti Vienna Konzervatórium tanáraiként egyetemi szinten is folytatják. Szólistaként és kamarazenészként csaknem ezer koncertet adott itthon és külföldön, számos cédé és rádiófelvétel őrzi játékát.

Berei Erzsébet 1944-ben Szegeden született 1944. február 13-án, majd ott szerzett zongora-szolfézs tanár képesítést. A hódmezővásárhelyi Állami Zeneiskolában zongoratanárként, majd 1980-tól igazgatóhelyettes, később igazgatóként dolgozott. 1993-tól a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát vezette, majd három évre rá a Péczely Attila Zeneiskolával összevont intézményt irányította. Neve összeforrt a hódmezővásárhelyi zeneművészeti képzéssel. Aktív pályafutása alatt mindvégig a város zenei életének meghatározó személyisége volt, aki nyugdíjasként is részt vesz kulturális eseményeken, akár zsűritagként, akár szervezőként.

90 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Vajon Bessenyei özvegye mire gondolt, mert konkrétumokat nem mondott!!!?? Talán ő a politikai játszma áldozata??!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@Eladott Ország: persze maguknál lent a bányába,a jutazsákos uniformisukba má minden koedukált ?... Echo -Tv fan ?
mit má a filantropikus csak adott ? @namihami: =@Eladott Ország: = @Jozefina: a Tárna bányadebiljei ?
ómió
@namihami: Ő - minden ellenkező hazudozásod ellenére - azért nem volt ebben "éppen úgy" benne, mert a kolhozosításkor eleitek őt is - ahogy magyarok százezreit - kifosztották! Mindössze visszakapta, amit egykori efftársaitok elraboltak tőle! Böszme vezéreteknek meg csak az volt, amit lopott! Tehát, mégis csak jó példa!
durbincs
Most azt - Rendesen kaptak a pofájukra a filontropikus zsoldosai ?
durbincs
@Eladott Ország: persze maguknál lent a bányába,a jutazsákos uniformisukba má minden koedukált ?... Echo -Tv fan ?...
mit má a filantropikus csak adott ? @namihami: =@Eladott Ország: = @Jozefina: = @silber13: a Tárna bányadebiljei ?...
ja meg a több mint rüzsos férfi a @Nessy: ? =@Lana22: = alias @rewax: = @namihami: = @Jozefina: = @silber13: ?@Dr.Doktorovics trinitron dr.: ?
durbincs
@namihami: magára már biztos mondták ott lent ,hogy 50IQ-val ,nem 1 bányalángész ?
durbincs
@namihami: Az-ész meg a bányakecco nem járnak kéz a kézbe ? magánál ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.