Néhány hete magabiztosan jelentette ki Orbán Viktor, hogy a koronavírus-járvány hazánkban május 3-án fog tetőzni. Ezt később az operatív törzs is megerősítette.

Pont akkor kezdtek tömegesen gyógyulni a betegek, amikorra Orbán Viktor megjósolta a járvány tetőzését

Az Index vetette össze a miniszterelnök jóslatait a jelenlegi adatokkal, és a gyógyulási görbe esetében igen látványos egyezésre mutatott rá.

Az jött ki, hogy 

május 5-e óta átlagosan 58 ember gyógyul meg naponta, a szám egyszer sem ment 42 alá.

Mindezt úgy, hogy előtte 10 napon át átlagosan 23 volt a gyógyulások száma. Figyelemreméltóak a megjósolt tetőzés előtti alacsony számok.

A portál rákérdezett az operatív törzsnél, hogy van-e valami magyarázat arra, hogy miért indult meredeken emelkedésnek a gyógyulások száma május 4-ével, amely tendencia azóta is kitart.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy ez a tendencia a "járvány dinamikájából következik:

Amikor indultak a megbetegedések, akkor napról napra arról számoltunk be, hogy hogyan növekedett a fertőzöttek száma és az ő állapotukat követtük. Most, hogy a járványnak a tetőzését úgy tűnik, hogy elértük, és talán már reményt keltő, hogy negyedik napja csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. Tehát akik két héttel ezelőtt pozitívvá váltak, azok nagy valószínűséggel már gyógyulnak. Ez abból következik, hogy a fertőzöttek száma már nem szaporodik, viszont a gyógyulók száma értelemszerűen növekedni fog, hiszen az új koronavírus fertőzésből az emberek túlnyomó többsége meggyógyul.

Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus pedig úgy látja, a napi gyógyultak számának különösebb járványügyi jelentősége nincs. Fontosabb adat a napi esetszám és a halálozások száma. (E két adat vizsgálata nem mutatott akkora egyezést Orbán jóslatával, mint a gyógyultak száma.)

Egyrészt azért, mert eleve az is protokollfüggő, hogy kit mikor tekintenek gyógyultnak, másrészt az is jelentősen befolyásolja hogy a gyógyultnak minősítéshez szükségest tesze(ke)t mikor végzik el. Ráadásul a gyógyultak számolását még az is befolyásolja, hogy kit mikor jelentenek le az elektronikus rendszerben.

(Index)

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ilyen mágus a világon nincs több, még büszkék is lehetnénk rá, de tudjuk, h itt minden csalással működik, még a járvány is. Félő, h a valós adatokat soha sem fogjuk megtudni, mert azt is titkosíttatni fogja sok évre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mrfingusz
@Pegero: akkor dögölj meg otthon ,minél előbb ,csuti szopó

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.