A Budenz általános iskola igazgatója betiltotta a március 15-ei ünnepséget, mert úgy ítélte meg, hogy aktuálpolitikai áthallások vannak benne.

„Aktuálpolitikai áthallások” voltak az igazgató szerint az iskolai előadáson, leállította a Petőfi-ünnepséget
Fotó: Ünnepi fényfestés a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzatán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én. MTI/Lakatos Péter

A 444.hu kérdésére Csenki József megerősítette a hírt és az ügyért vállalta az egyszemélyi felelősséget.

A Budenzben két ünnepséget tartanak egymás után, mivel a tornateremben nem fér el az összes diák. Kedden, az első előadás után bejelentették, hogy a második előadás technikai okokból elmarad. A döntés mind a tanárokat, mind a gyerekeket meglepte. Gyorsan kiderült azonban, hogy ilyenről szó sem volt, az igazgató avatkozott be.

A konkrét okokat Csenki József igazgató nem árulta el:

Ne haragudjon, de ha most leírom az utalásokat, akkor nem lett volna értelme a leállításnak.

Csenki József úgy mesélt a történtekről:

Az első előadást megtekintve azt tapasztaltam, hogy a műsorban direkt módon, sok alkalommal félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások történtek. Ezért egyszemélyi döntést hoztam, miszerint a műsort második alkalommal nem lehet előadni. Pedagógiai és emberi meggyőződésem szerint egy köznevelési intézménynek nem feladata az, hogy a tanulók számára napi politikai kérdésekben állást foglaljon, vagy akár állásfoglalást közvetítsen – különösen nem egy iskolai ünnepség keretében, amelynek megtekintése minden tanuló számára kötelező. Úgy gondolom, mindez független akár az intézmény vezetőjének, akár a műsor szerkesztőjének, akár bármely pedagógusnak a személyes politikai meggyőződésétől, irányultságától.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 444.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
@Gyurka80: Nagyon helyes! A fiatalok időben ismerkedjenek meg, milyen az egygondolkodás.
Milyen az, amikor a hatalom csicskája megismerteti velük, a hatalom működését, és erejét!
Aztán rá kell ébredniük, hogy ők a senkik itt ebben az országban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyurka80
Nagyon helyes, nem szabad engedni a libbant tanarak iskolában való politizálását!
Terminátor
@Gyurka80: Nagyon helyes! A fiatalok időben ismerkedjenek meg, milyen az egygondolkodás.
Milyen az, amikor a hatalom csicskája megismerteti velük, a hatalom működését, és erejét!
Aztán rá kell ébredniük, hogy ők a senkik itt ebben az országban.
csak úgy....
te rongyos élet..., a hülyeség és butaság rohamosan terjed, már a diri is fertözött !
szegény hazám
Az 1998-as választások előtt felkeresett a fidesss párt országgyűlési képviselő jelöltje, hogy a tanulók segítsenek választási anyagának terjesztésében. Elhajtottam mint a macskát amelyik éppen nagy dolgát készül végezni, annak ellenére, hogy rokoni kapcsolat is volt köztünk. Próbáltam megértetni vele, a politika (akkor még nem volt ennyire szennyes, de a malac tett róla, hogy azzá váljon) bűzös pöcegödrébe az általam vezetett intézményből ha csak rajtam múlik egyetlen tanuló sem kerülhet. Nem volt olyan párt aki az intézmény tanulóira bármilyen szinten is hathatott volna.
Ilyen előzmények után a véleményem, hogy az igazgató helyesen járt el, amikor leállította a műsort, és jóvá tette súlyos munkaköri mulasztását. Mi volt a mulasztása? Az hogy nem ismerte annak a műsornak az anyagát amit az intézményében bemutatni akarnak. A megemlékezés műsorát az igazgatónak nem a helyszínen kell megismernie. A bemutatandó anyag születésekor kellett volna ellenőrizni, elébe menni a problémának, és helyes útra terelni az előadás anyagát. Helyes út alatt a politikaimentességet értem. A tanuló az iskolában tanuljon, és ne politizáljon. A politikai nevelés a szülői házból származzon, az iskola feladata a tanuló tudásának gyarapítása, erkölcsi etikai nevelése. A szülői ház akaratának kell érvényesülni, ha a diákok pl. tüntetni akarnak. Az iskola (igazgató, tanárok) ebbe ne szóljon bele, de legyen segítő kész. Támogassa a szülőket a diákokat céljaik elérésében, bármilyen is legyen annak az irányultsága.
Nessy
Ami azt illeti, hazánk nagyjainak az "ünnepi szónoklatában" nem áthallások, hanem egyértelműen napi belpolitikai szövegek voltak!
jesz
tökös az igazgató..nemsokára megtudjuk a hírekből, még a helyén van-e?
Aki Én
Nincs ezzel bajom, ha másnap nem orbán zaklatja a gyerekeket az oviban, suliban.
Mint már oly sokszor.
kereső
Az igazgató egy fültanú szerint konkrét áthallásos példaként említette, hogy a darab azon részében, ami Petőfi radikális, politizáló arcát mutatta be, elhangzott a költő „Akasszátok fel a királyokat!” című verse, illetve egy helyen „elnyelődött” a refrénvégi „királyokat” szó és szerinte ezt hallva “mindenki Orbánra gondolna”. Amikor rákérdeztem Csenkinél, hogy konkrétan milyen elemeket tartott áthallásosnak a darabból, ezt válaszolta:

„Ne haragudjon, de ha most leírom az utalásokat, akkor nem lett volna értelme a leállításnak.”Így hát nyomozni kezdtem. A következők derültek ki:

Miért tagadjátok meg 1848 és Petőfi szellemiségét? Az "Akasszátok föl a királyokkat"- miért is áthallásos, a mai magyar aktuálpolitikára? Az iskola igazgatója tudja, /úgy gondolja/, hogy ma orbán az , aki zsarnokoskodik Magyarország felett- és nem egy idegen hatalom, és orbán az aki eltiporja a magyar szabadságot-nem az osztrák császár/a magyar király.
Aktuálpolitika? Az ellen nem tiltakoztok, hogy orbán Kiskőrösön gyakorlatilag Petőfi életrajzáról beszélt- amiből kihagyta, hogyan halt meg, kik keze által. Petőfi megfordult abban a tömegsirban, ahová az orosz cár ulánusai dobták.
ómió
Ja-ja! És a nemzet szó fontosságának az ifjúságban történő rögzülése meg efftársilag kifejezetten "ellenjavallt"!
almalibre
Helyes. A politikusok a munkájukból fakadóan politizálnak, a suliban tanítsanak történelmet és emlékezennek meg hőseinkről, anélkűl, hogy aktuálpolitikát mosnának bele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.