A Budenz általános iskola igazgatója betiltotta a március 15-ei ünnepséget, mert úgy ítélte meg, hogy aktuálpolitikai áthallások vannak benne.

„Aktuálpolitikai áthallások” voltak az igazgató szerint az iskolai előadáson, leállította a Petőfi-ünnepséget
Fotó: Ünnepi fényfestés a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzatán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én. MTI/Lakatos Péter

A 444.hu kérdésére Csenki József megerősítette a hírt és az ügyért vállalta az egyszemélyi felelősséget.

A Budenzben két ünnepséget tartanak egymás után, mivel a tornateremben nem fér el az összes diák. Kedden, az első előadás után bejelentették, hogy a második előadás technikai okokból elmarad. A döntés mind a tanárokat, mind a gyerekeket meglepte. Gyorsan kiderült azonban, hogy ilyenről szó sem volt, az igazgató avatkozott be.

A konkrét okokat Csenki József igazgató nem árulta el:

Ne haragudjon, de ha most leírom az utalásokat, akkor nem lett volna értelme a leállításnak.

Csenki József úgy mesélt a történtekről:

Az első előadást megtekintve azt tapasztaltam, hogy a műsorban direkt módon, sok alkalommal félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások történtek. Ezért egyszemélyi döntést hoztam, miszerint a műsort második alkalommal nem lehet előadni. Pedagógiai és emberi meggyőződésem szerint egy köznevelési intézménynek nem feladata az, hogy a tanulók számára napi politikai kérdésekben állást foglaljon, vagy akár állásfoglalást közvetítsen – különösen nem egy iskolai ünnepség keretében, amelynek megtekintése minden tanuló számára kötelező. Úgy gondolom, mindez független akár az intézmény vezetőjének, akár a műsor szerkesztőjének, akár bármely pedagógusnak a személyes politikai meggyőződésétől, irányultságától.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 444.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
@Gyurka80: Nagyon helyes! A fiatalok időben ismerkedjenek meg, milyen az egygondolkodás.
Milyen az, amikor a hatalom csicskája megismerteti velük, a hatalom működését, és erejét!
Aztán rá kell ébredniük, hogy ők a senkik itt ebben az országban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
tökös az igazgató..nemsokára megtudjuk a hírekből, még a helyén van-e?
Aki Én
Nincs ezzel bajom, ha másnap nem orbán zaklatja a gyerekeket az oviban, suliban.
Mint már oly sokszor.
kereső
Az igazgató egy fültanú szerint konkrét áthallásos példaként említette, hogy a darab azon részében, ami Petőfi radikális, politizáló arcát mutatta be, elhangzott a költő „Akasszátok fel a királyokat!” című verse, illetve egy helyen „elnyelődött” a refrénvégi „királyokat” szó és szerinte ezt hallva “mindenki Orbánra gondolna”. Amikor rákérdeztem Csenkinél, hogy konkrétan milyen elemeket tartott áthallásosnak a darabból, ezt válaszolta:

„Ne haragudjon, de ha most leírom az utalásokat, akkor nem lett volna értelme a leállításnak.”Így hát nyomozni kezdtem. A következők derültek ki:

Miért tagadjátok meg 1848 és Petőfi szellemiségét? Az "Akasszátok föl a királyokkat"- miért is áthallásos, a mai magyar aktuálpolitikára? Az iskola igazgatója tudja, /úgy gondolja/, hogy ma orbán az , aki zsarnokoskodik Magyarország felett- és nem egy idegen hatalom, és orbán az aki eltiporja a magyar szabadságot-nem az osztrák császár/a magyar király.
Aktuálpolitika? Az ellen nem tiltakoztok, hogy orbán Kiskőrösön gyakorlatilag Petőfi életrajzáról beszélt- amiből kihagyta, hogyan halt meg, kik keze által. Petőfi megfordult abban a tömegsirban, ahová az orosz cár ulánusai dobták.
ómió
Ja-ja! És a nemzet szó fontosságának az ifjúságban történő rögzülése meg efftársilag kifejezetten "ellenjavallt"!
almalibre
Helyes. A politikusok a munkájukból fakadóan politizálnak, a suliban tanítsanak történelmet és emlékezennek meg hőseinkről, anélkűl, hogy aktuálpolitikát mosnának bele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.