A mai korban a nemzeteket lerombolni és felülmúlni vágyó eszme hatja át Európát, s talán az egész fejlett Nyugatot – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Mágocson.

Fideszes államtitkár: Nemzeteket lerombolni vágyó eszme hatja át Európát és a fejlett Nyugatot
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én. MTI/Soós Lajos

Potápi Árpád János az észak-baranyai kisvárosban a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen közölte: a korabeli félreértelmezett nacionalizmus és a Kárpát-medence történelmétől teljesen idegen egységes nemzetállam gondolata vezetett a felvidéki magyarok kitelepítéséhez.

Hangsúlyozta: ha a felvidékiek kitelepítésére, a bukovinai vagy erdélyi székelyek anyaországba telepítésére, a németek elűzetésére a leszármazottak nem emlékeznek, az akkor történteket nem ismertetik meg gyermekeikkel, unokáikkal, a történelmi események megismétlődhetnek.

Azt mondta,

a mi felelősségünk, hogy mindig figyelmeztessünk; a tőlünk telhető legtöbbet tegyük meg annak érdekében, hogy ne érjék hasonló történelmi megrázkódtatások nemzetünket, a velünk együtt élő nemzettársainkat.

Az államtitkár felidézte: 1947-ben április 12-én indultak meg a Felvidékről azok a vagonok, amelyek a kitelepítésre ítélt családokat szállították az anyaországba. Úgy folytatta, az úgynevezett lakosságcsere-egyezménynél Magyarországnak nem volt választása, mert egy történelmi folyamat részeként eldöntetett, hogy a magyarokat ki kell telepíteni a Felvidékről.

A nagyhatalmak jóváhagyásával és akaratából megtörtént ki- és betelepítések miatt Közép-Európában 15-20 millió ember kényszerült költözni, mivel úgy határoztak, hogy "kisebb nemzetállamokat hoznak létre a korábbi nagy birodalmakból" – mondta Potápi Árpád János.

Nem jöhettek létre ezek az új nemzetállamok – tette hozzá –, hiszen mindegyik országban jelentős számú kisebbség élt, és már a második világháborúban megkezdődött a lakosság egy részének elhurcolása, majd a kiűzetésekkel, kitelepítésekkel, lakosságcserékkel folytatódtak az emberi tragédiák.

Mint mondta, 1947 és 1949 között százezer magyart telepítettek ki Csehszlovákiából, és sokan jóval nehezebb körülmények közé kerültek.

Tolna és Baranya vármegye településeinek nagy részére kerültek a kitelepítések után felvidéki magyar emberek, csak Mágocsra 189 család érkezett – ismertette.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy Mágocs a vármegye egyik olyan települése, ahol az elhurcolt németek és a kitelepített magyarok emléke előtt tisztelegve egyaránt emlékművet emeltek

Mindkét közösség az akkori hazájában feleslegesnek bizonyult, tagjai jogfosztás alá kerültek és kidobták őket az országaikból (.), éppen ezért fontos, hogy mindig emlékezzünk, s ne engedjük bekövetkezni azt, amit az akkori magyar és német közösségek megéltek

- mondta a képviselő.

A mágocsi, dombóvári és kaposszekcsői önkormányzat közös szerdai megemlékezésén a megemlékező beszédek előtt koszorúkat helyeztek el a mágocsi kitelepítettek emlékművénél és a Felvidéki magyarok a Völgységben címmel kiállítást is nyitottak a helyi művelődési házban.

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hazudni rendületlenül,ez a fidesz egyetlen csorba fegyvere de a hülyéknél bejön! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Persza az oroszok békegalambjai felépítik Európát szaroskám.
verőce21
Legyen aki továbbviszi a kereszténységet...!
Ez a magyar álláspont...! :)
csak úgy....
hazudni rendületlenül,ez a fidesz egyetlen csorba fegyvere de a hülyéknél bejön! :)
Nyírfa
A sokszázezer , a hazáját miattatok elhagyó magyarról van vélemény?
Én is mennék ebből a birodalmi álmokat kergető , bugris országból, ha nem lennék már nyugdíjas.
Van egy jelzős szerkezet, amelyet említettél Potápi a déli vármegyéből : fejlett Nyugat.
Maradjunk ennyiben. Van a fejlett Nyugat, és vannak a magyar vármegyék. Nem várom, hogy elkezdtek gondolkozni a különbségen. Játsszatok ispánosat, úgysem fog zavarni titeket, hogy rajtatok röhög nemcsak Európa.
Apropó: pénz honnan lesz? Kína ad, ha jelzálogot tehet az országra. Nos?
gina
Még egy beteg fidesz cigus,, szép jövö vár erre az országra, ez a faj uralkodik ...látszik is hova jutottunk...
verőce21
Hamarosan hollik a férgese a "fejlett nyugaton"..., jövőre EP választások...!
verőce21
@m73: (22:02) na ezt nem kellett volna hülyegyerek...!
Nyírfa
@m73: 22.02

Sőt! Szekuláris állam is van! És ateizmus, materializmus, spiritualitás. Már herótom van a keresztény maszlagtól, különösen, ha azok mantrázzák, akik a tetteikkel a nap 24 órájában feszítik keresztre Jézust. Mikor válsz ostorrá, magyarság?!
Nessy
@Nyírfa: Egy hathetes macskakölyöknek több fogalma van a keresztény értékekről, életről,tettekről, mint ennek a sok státuszkeresztény farizeusnak! Minden tettük, törvényeik jó része is ellentmond a Tízparancsolatból legalább háromnak! A valódi énjük a "csuhások térdre, imához"!
nejlontacskó
Már megint, mindenki szembe jön az autópályán...
Vaclav Havel jövőbelátó szavai jutnak ilyenkor eszembe...
"Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is."
Nem tévedett... :(
Néro2
Hááát koma akkor adjatok tanácsot a Nyugatnak meg Európának mert nektek egyből itt a HUN-otokban már sikerült
ganajt csinálnotok.
Nagyon Siker Siker és Sikeresen.
Nyírfa
@nejlontacskó: 01.17

Lenin is óvta a pártot Sztálintól, de csak ő lett a főtitkár. A legveszélyesebb emberi magatartás az aktuális hatalmi harcok szerinti helyezkedés, ugyanis nem mérik fel, hogy közben történelmet írnak.
Nyírfa
@Nessy: tegnap, 23.44

Én már ott tartok, hogy nem tudnám meghatározni a magyarság identitásának a lényegét. Talán, mert olyan nincs is. Ami volt, azt István a földdel tette egyenlővé.
ómió
Sőt! Már neve is van az "eszmének": a globalista Európai Egyesült Államok!
csak úgy....
ezt a faxit nem csak meg ,de még lehallgatni sem érdemes! :) fideszék ugyan azt a süket dumát lökik, mint 45 töl a 80 as évekig a komcsi szüleik,nagyszüleik!
Dr. Proktor
@ómió: Édes egy értelmetlen barátom! Ha már úgy ellene vagytok ennek az Európai Egyesült Államoknak, mert a lokális önálló nemzetállam eszméje fontosabb, akkor miért álltok itt meg és miért nem hagyjátok meg a megyék, városok és falvak önállóságát, ahol jobban tudják mire van szükségük és miért egy vízfej mondaná meg azt?
Az egyik vízfej miért rossz nektek, a másik miért jobb?
ómió
@Dr. Proktor: "Efftársi értelemmel megáldott" barátom! Mely önállósági jogosítványait "lopta el a Zorbán" a megyéknek, városoknak, falvaknak!? Meghazudnád nekünk!?
balos
@Nyírfa: Így korrekt!A keresztyénység felvétele,most üt vissza a nemzethy turhák által!
balos
@szópó-ómió: nedveske!Olyan egysejtetűnek minek magyarázni,aki a pincébe jár napozni és előtte bekeni magát benzinnel,hogy leégjen!
ómió
@balos: Mid fáj, bolsiék szopóbajnoka!? Keveset "tejelt" Bite efftársad és ott maradtál "frusztráltan"!? Fel a fejjel! Holnapra biztos "feltöltődik" és nem maradsz éhkoppon!
Nyírfa
@balos: Az ember a zsigereiben hordozza az igazság tudását, ezért merülnek fel a kérdései, a kételyei. Valahol mindig is éreztem, hogy az istváni kultusz nem a magyarság valóságát tükrözi, Koppányt tartottam az igazi vezetőnek. Szívesen lejátszatnám a mesterséges intelligenciával, hogy miként alakult volna a sorsunk, ha ő került volna hatalomra.
Remélem, ezzel nem megkísérteném a múltat, nem számítana szentségtörésnek, ellenben segíthetne helyre billenteni az egyensúlyt. Mert az nincs, már ezer éve.
gina
Ennyi beteg állat csak a fideszben van, aki itt és mindenhol rombol az ez a beteg fidesz szekta, ki kellene söpörni ezeket egész európából, hogy ez a nép nem látja mi folyik itt???, minden országot magukra harafitanak, harcolnak minden és mindenki ellen . ezt türi ez a birka nép...meg is érdemli a sorsát, ennek nem lesz jó vége,,, orosz cstlós lesz az ország, borzasztó !!!
balos
@szópó-ómió: nedveske!Töröld ki a gecit a a fenekedből,mert úgy mész mint aki beszart a kommentemtől!
Dr. Proktor
@ómió: Gyere bátran Magyarországra és meglátod!
ómió
@balos: Látom, "felszabadult" vagy, bolsiék aberráltja, hogy újfent leszophattad Bite efftársadat! Ezzel váltottad ki április negyedikéteket!? A pofád szélén meg csörgedezik a gecije! Nyalogasd le gyorsan!
ómió
@Dr. Proktor: Már arra se vagy képes, hogy meghazudj nekünk, amúgy "efftársiasan", nehány, a "Zorbán által ellopott" megyei, városi, falusi jogosítványt!? Hát, mi lesz így a Lenin Rendeddel!?
balos
@ómió: nedveske!Mondtam a mutteródnak,hogy ne engedjen a bugyijába de úgy látom hiába!
Macskaszem
Aggodalomra semmi ok gecihuszárok.
Magyarországot már porig rombolta a hazug fidesz-náci-keresztény eszme.
ómió
@balos: Csak nem a mutterodnak csináltál a magad részére egy ütődött kisbolsi "tezsvírkét", gyagyása!? Ezt igyekszel kétségbeesetten másra hazudni!? Látod, kevésbé "veszélyes", ha tradicionálisan Bite efftársadat szopod!
balos
@szópó-ómió: Amit ide hánytál azt légyszíves tudasd a temetőben nyugvó Édesanyámmal!A maga anyját majd a tekes kopaszok fogják be-vagy megdugni,csak hogy örülj bazd meg a szájert az ereszen két lógás között!
vacsi
Fejlett Nyugat?! Hogy lehet ilyet még említeni is?! Buta, primitív, visszafejlődött banda...
ómió
@balos: Halálra dugták a mutterodat a kuncsaftjai, bolsiék szopóaberráltja!? Akkor azért pottyantott téged is a bolsi latrinába, mert azonnal látszott, hogy agy nélkül születtél! Csak aztán halászott téged ki, mert látta, hogy Biteszopásra még kiváló leszel!
ómió
@Dr. Proktor: Bolsiék agyzsugorítottja! Inkább szedáltasd magadat ott az elmeosztályon!
Nyírfa
@vacsi: 09.45

Aki a kommentedet lájkolta, az nem való emberek közé.
csak úgy....
@Nyírfa: 0rbán, ebböl a setét gárdából él !
ómió
@Dr. Proktor: Az ismételgetés bolsi idiotizmusa tört rád!? Gyakori szimptóma ez nálad ott az elmeosztályon!?
Dr. Proktor
Kies hazánkat pedig az országénál kisebb szerveződések rabigába hajtásának szelleme hatja át...
ómió
@Dr. Proktor: A kongó fejedet!? Neked van kéznél!
ómió
@Dr. Proktor: Mondom: az neked van kéznél! Ennyit nem értesz!?
ómió
@Dr. Proktor: Próbáld szedáltatni magadat! Hátha jobban leszel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.