"Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében" – jelentette be Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

Nagy István bejelentette: irányváltásra bírtuk Brüsszelt

Az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát, és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

A megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz Magyarország területére. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás akkor kerül kivezetésre, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága – írták.

"Megerősítették számunkra, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan. Magyarországnak sikerült irányváltásra bírnia Brüsszelt"

- húzta alá a miniszter.

Nagy István leszögezte, a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja. "Ugyanakkor hazánk mindent megtesz azért, hogy az ország minőségi élelmiszerekkel való ellátása biztosított legyen. A magyar családok asztalára csak jó minőségű, szigorúan ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerülhetnek, ebből nem engedünk", fogalmazott a tárcavezető.

Hozzáfűzte, a magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, ebben a helyzetben is csak olyan megállapodásra volt nyitott, amely garantálja az ő érdekeiket – áll az AM közleményében.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Evvel a húzással kib@sztatok magatokkal , mert Ukrajna el tudja adni a gabonáit , új piacokat nyit , de mikor itt hiány lesz az időjárás miatt , akkor majd kereshettek olyant aki majd ad el , sokszoros áron , ha lesz neki épp felesleg , a gazdák meg termeljenek ne segélyen éljenek , mert ugye a gazdának termelni kellene , nem uniós pénzeket felvenni , tessék lássék munkáért , pl jó termőföldön nem szénát , lucernát termelünk , amivel levés a munka a támogatást meg fel lehet rá venni , hanem kukoricát , búzát , repcét , rozsot , krumplit , répát , stb . Amúgy hazugság van az agrárminiszter mondókájában , mert Mo-n kívül megállapodtak , kompenzálják valamivel Ukrajnát a magyarok nem !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@csipetke: Azt azért megnézném,hogy hány "gazda" tárolta be a buziját(búza fideSSesen)várva a szebb árakat!
kereső
A közlemény szerint a magyar gazdák pénzért cserébe lemondtak az ukrán meg. termékek behozatalának teljes tilalmáról- amely igy már nem érinti a teljes gabona vertikumot- kimaradt az árpa, rozs, bükköny, - és csak két olajos növény termékre terjed ki. Győztünk- bruusseles meghátrált! Az meg egyáltalán nem zavarta ezt ner minisztert, hogy brusseles eredeti terve szerint sem Magyarország volt az ukrán gabona import célpontja.
ómió
Ez van, ha egy pillanatra "nem figyelnek" a korruptbolsi brüsszeli efftársak!
gina
Elmebeteg barom, ekkora bunkók vagytok, megtiltottátok az ukrán gabona stb behozatalt, most mégis lehetséges, akkor mit ugatsz te idióta , olyan gyengeelméjü vagy mint OV ,,, ez mind a 10 IQ s hivöiteknek, hahahahaha
Néro2
Hááát koma nektek sikeretek csak rombolásban meg közkassza elkezelésében van.
Megint kibaxtatok pármillió fogyasztóval pár műkörmös nagygazda miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.