Zsinórban a harmadik negyedéve zsugorodik a magyar gazdaság.

Évtizedek óta nem látott csődhullám előtt az ország – beértek az elhibázott intézkedések

Tré a helyzet és ez még csak a kezdet. Forrás: Pixabay

Év eleje óta folyamatosan nő a felszámolási eljárások száma, főképp a recesszió által leginkább sújtott szektorokban, az építőiparban és a kiskereskedelemben lévő vállalkozásoknál. Egyre ijesztőbb, hogy az előzmény nélküli eljárások száma is gyorsan növekszik – írja a Portfolió.

2009 óta a leghosszabb recessziós periódusban már a vállalatokat is elérte a bezárási hullám. Az ipar gyengélkedik, az építőipar visszaesik, a kiskereskedelmi forgalom pedig egyenesen zuhan, miután az infláció messze meghaladja a béremelkedés ütemét.

Tavaly az első félévben 2000, a második félévben 2500 kisbolt szűnt meg, miután a gyengélkedő kereslet, az energiaválság, illetve a kedvezőtlen szabályozói környezet (árstopok) miatt komoly nehézségekkel néztek szembe. A bezárási ráta elérte a négy százalékot, ami rekord magas szint. Az évtizedek óta nem látott infláció miatt idén felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, amelynek hatására a bezárási hullám tovább folytatódhat.

Az építőipart hasonló gondok sújtják: a recesszió hatására visszaesik a kereslet, amit a kormányzati megrendelések sem tudnak csillapítani. Sőt, a költségvetés kényszerű kiigazításai miatt a megrendelések száma tovább csökken, még mélyebb visszaesést okozva az építőiparban. Kifutottak a korábbi felújítási támogatások is, amelyek beruházási boomot okoztak a tavalyi évben.

A családoknak számára már nemcsak, hogy nem állnak rendelkezésre az állami támogatások, hanem egyre csökken a reáljövedelmük, ami miatt elhalasztják vagy elvetik a felújítási terveiket. Visszaesnek a lakásépítések, a kiadott építési engedélyek, illetve az egész építőipar szerződésállománya is zuhan. Ezek a tényezők szintén megrázkódtatást jelentenek az építőipari vállalkozások számára.

A költségvetés továbbra is restriktív lesz, elkölthető forrás nincsen a gazdaság élénkítésére.

Nem is az az igazán aggasztó, hogy megnőtt a lezárt felszámolási eljárások száma, hanem az, hogy márciusra és áprilisra a most elinduló procedúráknál is intenzív növekedés látszik. Maguk a felszámolások ugyanis évekig is tarthatnak, míg a hitelezőkkel vagy akár az adóhatósággal egyeztetnek a fennmaradó tartozásokról. Továbbá a cégek vagyonelemeinek felmérése, a tárgyi eszközök értékesítése is hosszú ideig tarthat. A megszűnt cégek száma tavaly áprilisban még csak 423 volt, az idei negyedik hónapban 707-re ugrott ez a szám.

A vergődő ágazatok – főként a kiskereskedelem és az építőipar – cégeinél ütöttek be az elmúlt évek egymást követő válságai. Az összes áprilisban elindult felszámolási eljárás több mint felét ez a két ágazat adta.

Márciusban és áprilisban is nőtt az előzmény nélküli felszámolási eljárások száma: az új eljárások összes megszűnési procedúra 10 százalékát adják.

A sokéves átlaggal összevetve az látszik, hogy ez a szám "normális időszakban" a havi eljárások felét tenné ki.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nem baj, ez kellett a sok birka gyökérnek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nem baj, ez kellett a sok birka gyökérnek...
Nessy
Éljen, vivát, hurrá! Nincs egy hangyafülnyit elszabva a kormány/Orbán gazdaságpolitikája? Vannak dolgok, amik sem szankciókkal, sem szakmaiatlan törvényekkel nem oldhatók meg! Hívek! Jöhet a hozsanna!
Nessy
@Pálinkás Pál: Ha csak ők szívnának, a kutyát sem érdekelné! Lényeg, hogy oligarcháink tovább gazdagodnak!
csipetke
Ha az ország teljes tönkretétele volt a célja orbánnak, gratulálunk, sikerülni fog. Még eyg két elcseszett intézkedés,és meglesz az... De azért már valaki szólhatna orbánnak,hogy ne ásson tovább, ez már itt a gödör alja...
csipetke
@Nessy: 11:17 Azt olvastam,hogy mittoménmelyik elemző cég szerint Európában ebben az országban növekszik a milliomosok-milliárdosok száma,gondolom egyenes arányban az ország és lakói elszegényedésével...
Béla333
Azért biztos ami biztos - a hülyemagyar maffiahívők tántorítatlanul a maffiát támogatják - amíg élnek!
Nessy
@KisTehen: Csak itt, csak most, csak nekünk! Na, ezt mesélje az istállóban a többieknek!
Peller Anikó
@Nessy: Egész hitehetlen, hogy egy szarvasmarha folyton szükségét érzi.
Feró25
Az írja az isten legnagyobb barma,hogy beértek a Brüsszeli szankciók.Akkor a többi úniós ország miért nincs akkora szarban mint a csodálatos orbánisztán.
Feró25
@Peller Anikó: Én magyarországról költöztem szlovákiába munkám által európai országokba járok de annyira szar sehol nincs mint magyarországon.Járunk át bevásárolni kosár aljába van árú 50000 ft a magyarok a szlovák lidlbe járnak bevásárolni tej stb karton számra nem 2 liter.Én például a bevásárlást itthonra ausztria,német,francia és olaszországban intézem és olcsóbban min magyarországon.
Péter2
Kezd beérni, a 13 év hozzá nem értés fideszes kormányának kártékony hatása , az orbáni infláció , és még koránt sincsen vége ! Meddig akarnak még ezek kárt okozni a népnek országnak ?
simmering73
@KisTehen: Beérett neked a szivacsos agylágyulás. Kerge Marha.
gina
Beérett a zsiros cigány 13 év mutatványa ,vagyis hogy kell szétlopni egy országot, elöre megyünk nem hátra igaz tetves szemetek ???
Yoda69
Ide vezet a dilettantizmus es a korrupcio. Es hol van meg a godor alja? A 25%-os inflacio velunk marad, esetleg merseklodik 20-ra ev vegeig. Vagy kivezetik a magas kamatozast, akkor viszont a forint ugrik azonnal 400 fole, talan 450-ig is. Nincs jo megoldas, mert orbanek sosem azzal foglaloztak hogy megoldast keressenek az adott problemara, hanem azzal hogy mindig szavazatot maximalizaljank mikozben folyamatosan lopjak ki a penzt az allamkasszabol.
A legnagyobb baj, hogy mindennek mi magyarok isszuk meg majd a levet. Nem orban, nem a NER slepp, nem a roman pofazo troll fejek. Mi magyarok.
Feró25
@KisTehen: írtam,hogy munkám által.
Feró25
@KisTehen: ki szívat te ökör nem m1 hír tv tv 2 kell nézni hanem kimozdulni,és láss csodát amúgy én azt írom amit én tapasztalok napi szinten és nem azt amit a propaganda tv nyom.pl.csak a szomszéd szlovákia fejlődik és az is kelet európa.
sokanvagyunk
Rá kellene kötni őket a kínai lélegeztetőgépekre?
Aki Én
@Maccska: Mit hazudozol? A németek köszönik jól vannak, szinte minden olcsóbb náluk, hát még a kereseteikhez mérten.

assets.telex.hu/images/20230517/[email protected]
Félix
@m73: Téged szopatnak csak olyan hülye vagy hogy még annak is örülsz!
Namely
"Zsinórban a harmadik negyedéve zsugorodik a magyar gazdaság."
2022Q3: +4%
2022Q4: +0.4%
2023Q1: -0.9%.
Zsinórban ez hányadik propeller-hazugság, amit csak a mai nap hozott össze a díszes társaság?
Aki Én
@Namely: Figyu lúzer:

,,Forrás: Portfolió"
Mi a fasz köze van ennek a Propellerhez?
Ja, értem. Hiszen te is ide írogatsz butaságokat, azért is a Propeller a hibás.
És mi a hazugság?
Cáfold a hírt, hogy van a tuti?
jáger laszló
1XÚN
az OV rendszerről .de tényszerűen
Semmi túlzás és semmi ködösítés!!
Ez a valóság emberek!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
@Namely: Faszikám, te ne olvass ilyeneket, nem érted, csak hozod itt az ide nem illő számaidat (ki tudja, kivel akarsz te itt vitatkozni ) ! De még a te kozmetikai minsítésű számaid is azt mutatják, hgy bia' nagy baj van kialakulóban !
Toller Béla
Hja, a lényeg, hogy nem lehet agyonfejni azt a tehenet, amelyiket nem engedsz előtte kifutni, legelni, jókat fingani, ne adsz neki enni, vagy hitelbe olyan drágán adod a füvet, hogy szegény nem is tudja, mikor tudná azt visszafizetni. Utána meg eladhatatlanná teszed a tejet a röhejesen felpumpált adóiddal ! Az adózás minden fázisában, többszörösöen ! Szóval, szántsátok be azt a nagymarcit, a matocsyval meg a kis belkeres pénzgyminiszteretekkel, oszt keressetek valami emelkedettebb fejet ! Ennek itt most vége tűnik lenni !
Gazella
@csipetke: tegnap 11:19
Már teljesen tönkre tette az országot a geci!
Aki Én
@Toller Béla: 08:48 szerintem ez a faszi ezeket a számokat félreértette. Nem ez az első eset. Képtelen értelmezni.
Namely
@Toller Béla: "Faszikám"
Na, látom honnan szalajtottak téged, gondolom ezt a stílust a kocsmában szoktad meg.
"te ne olvass ilyeneket, nem érted, csak hozod itt az ide nem illő számaidat (ki tudja, kivel akarsz te itt vitatkozni ) !"
Hát én olvasok, te látom nem szoktál. Így veled valóban nem fogok, mivel nem állsz készen egy értelmes vitára.
" De még a te kozmetikai minsítésű számaid is azt mutatják, hgy bia' nagy baj van kialakulóban ! "
Az idézett adat a Bloomberg terminálról származik. De vegyük a német adatokat: 0.5, -0.4, 0. Lengyel: 3.9, 2.3, -0.2.
Baj van? Igen. De nem is állítottam, hogy nem, hanem mindössze azt, hogy hazudik a cikk, amikor azt állítja, hogy már a 3. negyedéve zsugorodik a magyar gazdaság.
Érted már?
Persze, hogy nem, mert nem tudod mi a különbség a zsugorodó gazdaság és a csökkenő ütemben növekedés között.
Mert olvasnod kellene.
Csak sajnos túlságosan ostoba vagy hozzá, mint jó sokat itt.
de semmi baj, itt van neked a színvonaladnak megfelelő idióta @Aki Én: személyében.
Troll is, hülye is, mint te Béla.
Aki Én
@Namely: Nem is az a baj, hogy buta vagy, leginkább nem is érted, nem tudod értelmezni ami történik, amit olvasol, hanem az a baj, hogy te ezt nem tudod.
Sokat beszélsz, keveset mondasz. Olyan igazai önjelölt okoskodó vagy, aki ritkán kap pozitív visszajelzéseket. Na, miért?
drrotf
Mintha a kormány azt mondta volna hogy dehogy esik recesszióba a magyar gazdaság.Akkor most félrebeszéltek az urak?
gina
Most erre ugassatok nagypofájú fidesz szemetek, Szijjártó és zsiros cigány fönije ez a ti érdemeitek, ebbe sem Amerika sem az EU nem köpött bele rohadék sunyi vérszivó patányok
Juhász István
Gond van. Eddig csak arról hallottam, hogy hasit a gazdaság, mindenki minket akar másolni, stb. Matolcsi is ÚJBÓL kifejtette, hogy a kormány döntései / pl. ÁRSAPKA / növelték az inflációt. Persze a leiratokban, és kormány melletti médiákban mindég SZANKCIÓS inflációkról beszélnek. Egész EURÓPÁBAN egyedül MINKET sújtanak a szankciók... amelyeket / eddig 10.- et ! / rendre megszavazott OV. A többi országot rendre elkerülik. A spanyolok utcára vonultak, mert sokallják a 8 / NYOLC !!! / %- os inflációt...
verőce21
A műsorhoz kisgrofo szolgáltatja a zenét...
bence
@Péter2: ! Ameddig a birka magyar hagyja !
Dr. Proktor
Majd jönnek a kék plakátok: "Tönkre megyünk nem hátra"
simmering73
@Namely: Forrás: portfolio. Hülyegyerek.
Namely
@simmering73: nem értem ez hogy jön ide. Tök mindegy ki írta, a propeller rakta ki. Nem tűnt fel, hogy ott kommentelsz?
"Hülyegyerek"
Ez az aláírásod volt, ugye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.