A Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak legnagyobb számban a kölcsönzővállalatok vendégmunkásokat – számolt be a Világgazdaság. Magyarországon a következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett. Novemberben fogadta el az országgyűlés, hogy szigorú feltételek mellett engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását.

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

– mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője, aki arról számolt be, hogy folyamatosan bővül a megrendelők köre, már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat, például a szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt.

Akkora a munkaerőhiány Magyarországon, hogy nem győzik toborozni a vendégmunkásokat, sokan jönnek a Fülöp-szigetekről, Vietnámból és Kirgizisztánból is

Fotó: Pixabay cco

Magyarországon a következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett.

A helyzet annyiban mindenképpen meg fog változni, hogy míg idáig döntően a szomszédos országokból érkeztek hazánkba külföldi munkavállalók, és a harmadik országbeli állampolgárok száma alig pár ezerre tehető, ez Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint meg fog változni. Ezért fogadta el az Országgyűlés azt a novembertől életbe lépő jogszabályt, amely szigorú feltételek mellett engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, ám esélyt sem adva nekik, hogy letelepedjenek Magyarországon.

Karácsony Zoltán szerint most az első számú célország a Fülöp-szigetek, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkavállalókat. A többségüket betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba keresnek munkaerőt.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
@kereső: O1G ígéretei általában addig érvényesek, amíg tart a beszéde...majd elszáll a széllel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Orbán vagy Európa? Mert a kettő együtt nem működik!
twitter.com/csorike1520/status/1598327979389722626/photo/1
Tudod átjöttem Magyarországra, mert magyar akartam maradni, mert a románok nem szerettek...
twitter.com/janos_hary/status/1598703265109065730/photo/1
ómió
@Yeromos:Ahhoz képest Mutyigeri efftársatokat 19-ben még 90000 "ideiglenesen ide bejelenteett" külföldi választotta meg!
Havanagi
Ez a tolvaj teljesen hülyének nézi a társadalmat.
Sámannus
A főgeci állítása szerint a magyar társadalom nem képes eltartani önmagát, azért a rengeteg betelepítés. Hát ezt ki kérem megamnak Márt csak azért is mert én nem lopok. Az én határozott állításom a kövezkező: a csüngőhasú bandájával annyit lop, hogy azt mi valóban nem tudjuk eltartani. Szerintem ez a válogatott gazember társaság a világ összes vagyonát el akkarja lopni. Remegő hangon én csak annyit állítok, hogy a magyar földet kihasználva már a külföldre gyártott termékek nem a népünk érdekeit szolgálja, hanem a habzószájú harácsoló bűnbanda érdekétA mi fogyatékosságunk csupácsak annyi, hogy a kormányt támogató médiát nem tudjuk tűlkiabálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.