A Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak legnagyobb számban a kölcsönzővállalatok vendégmunkásokat – számolt be a Világgazdaság. Magyarországon a következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett. Novemberben fogadta el az országgyűlés, hogy szigorú feltételek mellett engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását.

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

– mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője, aki arról számolt be, hogy folyamatosan bővül a megrendelők köre, már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat, például a szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt.

Akkora a munkaerőhiány Magyarországon, hogy nem győzik toborozni a vendégmunkásokat, sokan jönnek a Fülöp-szigetekről, Vietnámból és Kirgizisztánból is

Fotó: Pixabay cco

Magyarországon a következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett.

A helyzet annyiban mindenképpen meg fog változni, hogy míg idáig döntően a szomszédos országokból érkeztek hazánkba külföldi munkavállalók, és a harmadik országbeli állampolgárok száma alig pár ezerre tehető, ez Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint meg fog változni. Ezért fogadta el az Országgyűlés azt a novembertől életbe lépő jogszabályt, amely szigorú feltételek mellett engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, ám esélyt sem adva nekik, hogy letelepedjenek Magyarországon.

Karácsony Zoltán szerint most az első számú célország a Fülöp-szigetek, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkavállalókat. A többségüket betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba keresnek munkaerőt.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
@kereső: O1G ígéretei általában addig érvényesek, amíg tart a beszéde...majd elszáll a széllel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
Most akkor valaki valahol (döntési helyzetben) nagyon hülye és/vagy aljas, hiszen költségvetési milliárdokkal támogatjuk a külföldi (kínai, koreai stb) cégek betelepülését és fejlesztését többek közt azzal a jelszóval, hogy munkahelyeket teremtenek.
"Magyarországon a következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett."
idézet a cikkből
Nagyon elítéltek ha azt mondom, ez a kormány azonnal mondjon le, mert nyilvánvalóan alkalmatlan és idegen érdekek kiszolgálójává züllött?
Béla333
Az az amatőr barmoknak eszébe sem jut, hogy ha élhető országot építenének, akkor abból a vagy félmillió honfitársunkból, aki kiment a halódó nyugatra, talán néhány százezer vissza is jönne.
Inkább hozatnak munkásokat Afrikából, meg Ázsiából.
Bravó!
Az országból a magyarok elmennek, de betelepítik a migránsokat. Akik ugye elveszik a magyarok munkáját...
lampa laz
Akkor most hogy lesz az, h mi nem fogunk idegen kultúrákkal keveredni? Dehogynem, annyi ferdeszemü apróság fog születni, h kétséges lesz a magyar árja fenntartása.
Sakk Matt
Talán tisztesséhes bért kéne a magyar munkavállalóknak fizetni, nem vendégmunkásokat behozni akiknek még jónak is számít az egyébként alacsony fizetés! És még szállást is kapnak...
Giovanni Alba
@Béla333: ma, 10:25
Ez volt a Soros-féle mesterterv, a népességcsere. Erre hivatkozott a doktorminiszterelnökúregyélőisten és minden függeléke, bár azt egyikük se fejtette ki, mi lenne ebből a haszna az öregnek.
kereső
Hol dolgozik az a 4,7 millió magyar munkavállaló?Csak nem külföldön létesitett nekik 1 millió munkahelyet orbán?
kulabombaafityiszre
Őki a jó migránsok.illetve vendégmunkások ahogy kakadu próbálta magyarázni a helyzetet.
Bár a migrán s szó nem egészen ezt jelenti.
"MIGRÁNS
Az a személy, aki egy államon belül vagy nemzetközi határt átlépve távozik saját lakóhelyéről, függetlenül az adott személy jogi státuszától, a helyváltoztatás önkéntes vagy kényszerű jellegétől, kiváltó okától, valamint a tartózkodás időtartamától."
www.migraciokutato.hu/glossary/migrans/
Dr. Proktor
Még több gyárat - ezeret...
Fülöpország leszünk!
Sakk Matt
@kereső: O1G ígéretei általában addig érvényesek, amíg tart a beszéde...majd elszáll a széllel.
kereső
@sgl: A legutolsót legjobb kiköpni, mert tüdővész lehet a vége...
Yeromos
FIDESZ fanok vigyázzatok mert az gazdátok betelepíti a migránsokat. Tiltakozatok!
Dr. Proktor
@Yeromos: Hacsak betelepítené!
De meg fogják erőszakolni a lányainkat, asszonyainkat, nagymamáinkat és meg fogják késelni a legényeinket!
Szodoma és gonorrhea országa leszünk...
ómió
Böszméék idején még a munkanélküliek sorakoztak itt százezerszám!
infinity
Már láthatóak, annyian vannak. Működik az Orbán-terv. Lesz itt még lakosságcsere is, ha Orbán tényleg marad 2040-g...
Ez milyen beteg már?! Csak a diktátorok akarnak az életük végéig hatalmon maradni a saját országuk kárára - és ahogy a történelem mutatja, nincs kivétel!
kulabombaafityiszre
@Maccska: tegnap, 11:31
Mert.milyen illegális?Gondolom a legálisan ide jövö a kormány szerinti vendégmunkás(migráncs)aki élet erős fiatalember és család nélkül tartózkodik ideiglenesen hazánban annak nincs a szexuális igényre hajlama?Nem kellett volna százezernyi embert elüldözni az országból.Hallottad indiai sofőröket toboroznak magyarországra.tudod ahol nemzeti sport a nők megerőszakolása,de hála a dagadt viktornak legálisan fogják itt a lányokat asszonyokat megerőszakolni.Örülhetsz.
percsi
Németországból, Norvégiából, Franciaországból stb. miért nem toboroznak vendégmunkásokat? El sem tudom képzelni!
Európa haldoklik, mint Eus gazdag tagállam, szerintem előszőr európai embereket kellene kisegítenie, támogatnia!
A magyar nem megy rákkeltő helyekre dolgozni! És fillérekért sem dolgozik!
Inkább nyugatra megy Eurós éhbérért.
Szegény vendégmunkások, Magyarországra jönnek meghalni!

Richard Moore, a brit MI6 hírszerző ügynökség vezetője szerint Kína adósságcsapdákkal próbál befolyást szerezni más országok fölött, ugyanis ha nem tudják visszafizetni adósságaikat, a kulcsfontosságú eszközök fölötti ellenőrzést át kell adniuk Kínának.

Magyarország is kínai hitelből fejleszt
Magyaroszág 2014-ben döntött úgy, hogy Kína és Szerbia segítségével felújítja a Budapest-Belgrád vasútvonalat. A 166 kilométeres szakasz Magyarország legdrágább vasúti projektje. A kínai hitel a költségek 85 százalékát állja, ugyanakkor nem tudhatjuk, milyen feltételekkel kaptunk hitelt, mivel a vonatkozó dokumentumokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tíz évre titkosította.
168.hu/itthon/orban-viktor-kina-magyarorszag-263885?fbclid=IwAR15V-9jifEraRp-dmVJVwG3In0PEDSavd1_hOOjzeFIESFSISD-kTpZV3E
Clavigo
@ómió: 1-2 mongoloid idiótát is alkalmaznak.. Van esélyed dolgozni... ha akarsz
Yeromos
@ómió: emlékszel még a plakátra, ha Magyarországra jösz ne vedd el a Magyarok munkáját. Ezek mennyivel jobb migránsok mint akiket at eu kvóta szerint kellet vol a befogadni. Az elvtársaid végre hajtották azt amivel a választáskor riogatták a hasonló droidokat mint te vagy.
ómió
@Clavigo: Az ilyen agyatlan bolsi fajgörények helyett, mint te!?
@Yeromos: Az értelmed, gyagyás, ott szokott ledermedni, amikor azt kéne felfognod, hogy valamihez nincs elég magyar munkaerő, netán nincs is, vagy csak a kedvenc migráncsaitok megkülönböztetése az, ami sosem sikerül a külföldi munkavállalóktól!?
Yeromos
@ómió: gondolom a következő választásra már szavazatijogot is adtok nekik.
percsi
@Yeromos: Ez kötelező, ha továbbra is nyerni akarnak. A magyaroknak nem kellenek!
1 millió Ukrán és román állampolgár több éve felvette a magyar állampolgárságot, ők szavazhattak is.
Nagy a baj, mert vészesen csökken a szavazótáboruk! Megszívatott kereskedők-szolgáltatók--eü. dolgozók-tanárok-iparosok-postások-nyugdíjasok, kisgyermekes családosok szavazataira nem számíthatnak.

Már gyűjtögetik az új szavazótábort, most csak vendégmunkások, pár hónap múlva magyar állampolgárok lesznek.
Azt suttogják Mikepércsen és Sárándon is, hogy több házban is ázsiai vendégmunkások laknak tucatszám, a Híradó találkozott is velük
rtl.hu/hirado/2023/08/06/vendegmunkasok-debrecen-mikepercs-akkumulator-gyar-kinaiak
Sámannus
Nem indokolja semmi, egyedül a csüngőhasú gyülöli a magyarokat, akik megvetik a maffia kormányzását. ez is annak a gyűlöletnek a maradványa, és náci hozzáálással fosztogatják és tipornak az ország becsületébe.Szabadságharc kell mostmár elkell űzni ezeket a hazaárulókat, met teret nyitnak atömeges bevándorlásnak.
Sámannus
Akkora a hazaárulás magyarországon, hogy idetelepítik a sárga veszedelmet, hogy a magyarokat kitúrják az országból is
izéke
Nemis olyan régen még azt nyilatkozta orbán,hogy akkora lesz nálunk a jólét,hogy az fog gondot okozni,hogy mihez kezdjünk a hozzánk özönlő sokezer NYUGATI munkavállalókkal... ezt a problémát már meg is oldotta sikeresen,már nem okoz gondot.
DR PRÉDlKÁTOR
Ezek a "vendégmunkások" nem csak vendégek lesznek, hanem le fognak telepedni. Hiába mondják, hogy 2 év után haza kell nekik menni.

ÉS HA MEGHÁZASODNAK? MAGYAR NŐT VESZNEK FELESÉGÜL, VAGY MAGYAR FÉRFIHOZ MENNEK FELESÉGÜL?

Az isten nem tudja őket hazatoloncolni, mert jogilag itt maradhatnak !!!
Sámannus
Sajnos több nagyvárosnyi migráns beláthatatlan problémákat vet het fel. Ezt nem lehet a magyar infrastruktúrára károk nélkül betelepíteni. Ott ahol még a kerti budit sem tudják rengesen megépateni hogyan építik ki azt úgy hogy ne feszítse szét a meglévő hálózatokat. Már az első lpéseknél kiüratett idősek otthonát veszik el, mi lesz ha százezreket kell mozgatni. Vagy gettóba terelitek az országot?
Juhász István
A mesében is, a FARKAS először CSAK az egyik hátsó lábát kérte beengedni a malacka gyerekeitől, aztán a másikat. Végül... a mesét ismerjük. No, UGYANEZ fog történni a " vendégmunkásokkal " is. Majd jól megházasodnak nálunk, gyereket szülnek / szapora népség... /, aztán jöhet a többi.
Yoda69
Egy nagy szart van munkaero hiany, csak rendes fizetest kene adni. Meg jo hogy a magyar nem megy el 100 ezer forintert rabszolgamunkara, ezert hoznak be 200 ezer migransot orbanek. Fizettesek meg az akkugyarakkal a nyugat europai bereket, maris lesz munkaero Magyarorszagon is.
ómió
@Yeromos:A külföldiek szavazati jogot eddig csak tőletek, bolsiktól kaptak! Még Brüsszelből! Mutyigeri efftársatok is azzal "nyert" 19-ben!
Yeromos
@ómió: Elég érdekes a memóriád, már ha van. 2014-tól változottt a választási törvény.
Eladott Ország
A képzett munkaerő a Lajtán túl dolgozik cca 1 millió. Hajrá Magyarország b@sszátok meg jobbágyok, mondá a kipcsak-dakota nemzetvesztő'. A lényeg a lényegben, hogy a maffiaállam és legnagyobb strómaja ( Lölö) a legnagyobb munkáltató és alacsonyan kell tartani a béreket! Ez a mi versenyelőnk a gecinek és bűnszervezetének!
uploads.disquscdn.com/images/3e73b32d0a9e78bb4aa60ec2dc1e022f497c6795193fde5ef048d89a9739e52d.jpg?w=800&h=500
kereső
Lánczi Tamás: " az is egy ELŐNYE az eru-ból való kilépésnek, hogy a magyar fiatalok nem mehetnek nyugatra dolgozni!".
Na, igy tessenek gondolkodni- és akkor nem lesz szükség a migráncsokra.
Eladott Ország
Orbán vagy Európa? Mert a kettő együtt nem működik!
twitter.com/csorike1520/status/1598327979389722626/photo/1
Tudod átjöttem Magyarországra, mert magyar akartam maradni, mert a románok nem szerettek...
twitter.com/janos_hary/status/1598703265109065730/photo/1
ómió
@Yeromos:Ahhoz képest Mutyigeri efftársatokat 19-ben még 90000 "ideiglenesen ide bejelenteett" külföldi választotta meg!
Havanagi
Ez a tolvaj teljesen hülyének nézi a társadalmat.
Sámannus
A főgeci állítása szerint a magyar társadalom nem képes eltartani önmagát, azért a rengeteg betelepítés. Hát ezt ki kérem megamnak Márt csak azért is mert én nem lopok. Az én határozott állításom a kövezkező: a csüngőhasú bandájával annyit lop, hogy azt mi valóban nem tudjuk eltartani. Szerintem ez a válogatott gazember társaság a világ összes vagyonát el akkarja lopni. Remegő hangon én csak annyit állítok, hogy a magyar földet kihasználva már a külföldre gyártott termékek nem a népünk érdekeit szolgálja, hanem a habzószájú harácsoló bűnbanda érdekétA mi fogyatékosságunk csupácsak annyi, hogy a kormányt támogató médiát nem tudjuk tűlkiabálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.