Történelmi múltunk megismeréséből hősiességet, hazaszeretetet, bátorságot és merészséget tanulhatunk – mondta a területfejlesztési miniszter Sümegen a 26. végvári napok szombati nyitónapján.

Navracsics Tibor: Hősiességet, hazaszeretetet, bátorságot és merészséget tanulhatunk
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az összművészeti fesztivál és csipketábor megnyitóján a Veszprém vármegyei Nemeshanyban. MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor köszöntőjében kiemelte:

a sümegi fesztiválhoz hasonló hagyományőrző rendezvények révén játékos formában ismerhetjük meg a múltunkat.

A miniszter szerint a szomszédunkban dúló háború a béke törékeny voltára ébreszt rá bennünket, és még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az ősök hősi erényeire manapság is szükségünk van.

A 26. végvári napok helyszíne a Sümegi vár és a Kisfaludy várkert. A kétnapos családi történelmi fesztiválon egyebek mellett jelmezes felvonulás, tüzérségi ostrombemutató és számszeríjász bemutató várja a látogatókat.

A szombati történelmi lovasjátékok és mongol lovas kaszkadőrshowt követően középkori lakomát tartanak a lovagteremben.

Vasárnap történelmi jelmezes felvonulás részesei lehetnek a látogatók. A vár tüzérségi ostromának csatajeleneteit láthatják, olasz zászlóforgatók bemutatóját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, lesz számszeríjász bemutató és néptáncbemutató.

Este a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című rockoperáját láthatja a közönség.

Az MTI kérdésére Böjte Éva a rendezvény főszervezője elmondta, minden évben augusztus második hétvégéjén rendezik meg a végvári napokat. Felidézte: a Sümegi vár építése és 1989-ben kezdődött fejlesztése közben merült fel az ötlet, hogy létrehozzanak egy figyelemfelkeltő rendezvényt a végvári vitézek emlékére, ami a hősiességre és lovagiasságra tanít és nevel.

Mint mondta, a családilag működtetett vállalkozás távlati célja a Sümegi vár teljes rekonstrukciója, az 1600-as évek végére jellemző állapot létrehozása. Évről évre növekszik a látogatók száma, a szombati egy-egy előadásra több mint ezer érdeklődő váltott jegyet – tette hozzá.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
NavraCSICSKA, az előadó meg eltűnhet a fidesszel a történelem szemétdombjára, ahová valók. Az ilyen lelki nyomorultak, ne pofázzanak hősiességről, hazaszeretetről, bátorságról és merészségről, mert velejéig korruptak, aljasok, rohadtak és hazaárulók! Börtönben van a helyük, nem a közéletben!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
A hülyeségekhez sem hazaszeretet, sem hősiesség vagy bátorság nem kell.
Eladott Ország
NavraCSICSKA, az előadó meg eltűnhet a fidesszel a történelem szemétdombjára, ahová valók. Az ilyen lelki nyomorultak, ne pofázzanak hősiességről, hazaszeretetről, bátorságról és merészségről, mert velejéig korruptak, aljasok, rohadtak és hazaárulók! Börtönben van a helyük, nem a közéletben!
simmering73
Gerincességet kellett volna. De ezt a gerinctelenek nem értik.
csak úgy....
majd erdogán mesél nektek a 160 éves hösi múltatokról...
rücsü41
Azt is mondta, hogy nem a mostani vezetőktől?
dragonfly
A gazember utósó mentsvára a hazafiság!!!
jesz
jó...jó...de hol a péz?...már rég itt kellene lenie...most megint miről süketel?
vitriol
Ti már bemutattátok, amit tanultatok, ez már "eső után köpönyeg"!
Nessy
"Emberségről mintát, vitézségről formát... (Balassai) Az "emberség" valahol elveszett, kedves Navracsics!
infinity
@dragonfly: De jó választott neved van! Én is ki akartam próbálni ezt egyszer...
Igaz a mondás: "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra."

www.youtube.com/watch?v=RRhIZwBZtpc

Azért nem kell félteni, van még pár nicknév (valójában qrva sok!) a tarsolyomban.
Az "infinity" amúgy is egy tévedés volt. Nem volt elég kifejező. Egyszer az volt a válaszom egy utolsó vérig menő vita során, hogy új nicknevet választottam. Semmi mást nem kellet írnom! Elég volt a név válaszul és a vita lezárult.
De az még fénykoromban volt ("Bírom... bírtam én ezt egész nap!") és vallási shit témát feszegetett. (ha vért akarsz látni vallási témában vitatkozz!)
ómió
Csupa "efftárstaszító" tulajdonságok!
Eladott Ország
@ómió: ma, 08:28 • A méhecske hiába magyarázza a légynek, hogy a méz jobb a szarnál, úgysem értené meg! Ezért nem tudsz meggyőzni egy fideszest. A szar az jó, fogadd el! 3 millió légy nem tévedhet! Kikel a kis légy, már nem lárva. Van látása, szaglása, kérdi anyukáját mi az a gyönyörű fény? Kicsim, az a napocska. És mik ezek a szépséges finom illatú színes dolgok itt körülöttünk? Azok a virágok kicsim. Anya! Akkor mi miért a szarban élünk?
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/142690534_2768762670043474_7085112023086963833_n.png?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=7f8c78&_nc_ohc=0dADguyXMqkAX9f6tyC&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfC8BTJLIFD3r3fLSh2CnpKIdHCI-yJnevTIZIjGFLn1UA&oe=64FFF363
ómió
@Eladott Ország: Nem csodálkozom, hogy a Böszmeánuszból kikandikálva "szemléltedben" világszemléleted a "szar jó felütésben" összegezhető! Akkor, csak nyalogasd! Biztos, még kreténségesszenciákban is bővelkedik számodra! Különben ekkora címeres bolsi barom hogy lehetnél!?
human
Fideszes és hazaszeretet? Hatalom és pénzéhség akár magyar emberek élete árán is. Ez a fideszes mentalitás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.