Minden korábbinál gyengébb az Európai Unió versenyképessége politikai és gazdasági integrációként, a kontinens hatalmasat veszít azon, hogy hagyta magát beleprovokálni abba a versenybe az Egyesült Államokkal, hogy ki ad nagyobb katonai támogatást Ukrajnának – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Tihanyban.

Szijjártó Péter szerint a kelet-nyugati együttműködés nem politikai ízlés kérdése, nem gusztus kérdése, hanem nemzetbiztonsági érdek kérdése
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Tranzit fesztiválon mondott beszédében leszögezte, hogy óriási hiba volt belemenni ebbe a versenybe a világ első számú katonai hatalmával, és ennek nyomán ma az Egyesült Államokban hetedannyiba kerül a földgáz, mint Európában, míg Kínában az áram ára egyharmada az európainak.

Úgy vélekedett, hogy miközben Brüsszel a szankciókkal tönkreveri a gazdaságot, Washington a hazai vállalatokat hozza szégyentelenül előnyös helyzetbe. Súlyos problémának nevezte ezen "elképesztően elhibázott" politikával kapcsolatban azt is, hogy nagy lépésekkel halad a világ az ismételt blokkosodás irányába.

Lehet, hogy ez jó egyeseknek, lehet, hogy a blokkvezéreknek jó, de azoknak, akik ott vannak a kettő között, azoknak nem annyira vidám

- fogalmazott, és ezért Kelet és Nyugat kulturált együttműködését sürgette.

Aláhúzta: a kormány nem azért képviseli ezt az álláspontot, mert egyik vagy másik fél ügynöke lenne, hanem pusztán azért, mert ez a nemzeti érdek.

Azok próbálnak minket oroszbarátsággal vádolni, akik karba tett kézzel nézték négy évtizeden keresztül, hogy a kontinens keleti fele kommunista diktatúrától szenved

- mondta.

A kelet-nyugati együttműködés nem politikai ízlés kérdése, nem gusztus kérdése, hanem a nemzeti érdek kérdése, nemzetbiztonsági érdek kérdése

- tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Kína tavalyi előzésével az EU gazdasága már csak a harmadik helyen áll globálisan, részesedése csökkent a világ bruttó hazai termékéből (GDP).

Aláhúzta: Európának ezért minél szorosabban együtt kellene működnie Kínával, ezzel szemben azonban komoly törekvések vannak a kapcsolat elvágására, ami súlyosan ellentétes lenne a kontinens és benne Magyarország érdekeivel.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az európai gazdasági növekedés modellje eddig a nyugati technológia és a keleti energiahordozók kombinációjára épült. "Ezt elvágták szálanként, egyesével, kéjjel, élvezettel elvágták" – mondta.

Közölte, már ez is mélyütéssel ért fel, de ha ugyanez megtörténik Kína viszonylatában is, az teljes ko-t okozna, a kétoldalú kereskedelmi forgalom ugyanis 800 milliárd euró körül van évente.

Kitért arra is, hogy miközben a politikusok el akarják vágni a kelet-nyugati gazdasági együttműködés utolsó szálait, addig a legnagyobb európai vállalatok a kínai beszállításokra építik a jövőbeni gazdasági stratégiájukat.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarország az elmúlt évek válságai ellenére nemcsak talpon tudott maradni, hanem gazdaságilag is növekedni tudott. Erre szerinte kiváló példa, hogy a tavalyi évben mesterhármast ért el a hazai gazdaság, megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország a saját javára fordítsa a helyzetet, és a világgazdaságot meghatározó autóipar forradalmi átalakulásából minél nagyobb részt hasítson ki magának. Kiemelte, hogy a világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyártói keleten vannak, így az ágazat nyugati cégei erős függőségi helyzetbe kerültek.

Na, és itt jövünk mi. Itt jön el a mi időnk, mert azzal, hogy mi a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává tudtunk válni, ez jelenti az életbiztosítást Magyarország számára, ez jelenti a garanciát arra, hogy az elkövetkezendő években Magyarország a nagy világgazdasági átalakulásnak, amit az autóipari forradalom diktál, a győztese lesz

- mondta.

Ezzel összefüggésben a keleti nyitás stratégiájának sikerét méltatta, ami elősegítette a keleti beruházásokat Magyarországon.

Ma Magyarországon a világ negyedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezünk, és amint befejeződnek a már folyamatban lévő beruházások, másodikak leszünk. Kína után mi leszünk a másodikak, és ez jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar gazdaság a következő években is növelési pályán tud maradni

- szögezte le.

Ha olyan külpolitikát folytattunk volna az elmúlt években, amely valamely külső szereplők megelégedésére hajtott volna, ha az igazodás külpolitikáját folytattuk volna, akkor ma mindez nem lenne lehetséges

- tette hozzá.

Ha ezek az elektromos akkumulátorgyárak nem Magyarországra jönnek, sok százezer magyar ember munkahelye kerül veszélybe, mert a magyar autóipar csak közvetlenül 170 ezer embernek ad munkát, közvetetten pedig ennek nagyjából a 3,5-4-szeres szorzója az iparági konszenzus

- összegzett.

Szijjártó Péter végül közölte, hogy hatalmas harc zajlik ezen beruházásokért, és ebben tisztességtelen eszközöket is bevetnek.

Ilyen például az, hogy a saját otthonukért aggódó embereket félrevezetik, kihasználják az aggodalmukat, megtévesztik őket és felhasználják őket

- fogalmazott.

Az egy rendkívül tisztességtelen, nemzeti érdekekkel abszolút ellentétes, nemzetellenes törekvés, hogy a magyar embereket megvezessék, és ezzel előállítsanak egy olyan mozgalmat, amelynek nyomán ezek a gyárak nem Magyarországon, hanem Németországban, Franciaországban, Amerikában, Svédországban, és ki tudja, hol épüljenek föl, és majd ott foglalkoztassanak embereket, és ott védjék meg azokat a munkahelyeket, amelyeket ez az egész forradalom, autóipari forradalom hoz

- sorolta.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Azt mondják a magyar családoknak, ti még arra is képtelenek vagytok, hogy fönntartsátok Magyarországot!
Legyetek hálásak, hogy egymillió ázsiait telepítünk az országotokba!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
1950-es évek körül is úgy volt ugye, hogy minden nemzet ellenes ami a pártunk és kormányunk által mutatott iránnyal ellentétes. Amúgy a nemzeti viz vagyon kiárúsitása a kinainak az nettó hazaárulás amiért kötél jár. Rákosi elvtárs elismerően csentintett, ilyen kriptokomcsi szöveget még ő sem tudott előadni. Ez a teremfocista ostobának született, sötét, agresszív bunkóvá képezte magát. Szép karrier. Remélem eljön az idő amikor reszketve fog menekülni. A magyar külpolitika az Európai Unió legszuverénebb külpolitikája. Jaja. A török szultán majd közölni fogja futár által, hogy a magyar gyaúr csicskáinak mikor szabad megszavazni a svédek NATO csatlakozását. Mimagyarok, így vagyunk szuverének. Meg a koszos kis sárgák is közölni fogják, hogy hány akkugyárat fognak még telepíteni, mert „még még még, ennyi nem elég”, ahogy a csúti geci is mondta.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 17:07 ☻ A csirkefejű papagájos Peti, a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román cigánnyal együtt végzik be szégyenteljes pályafutásukat, a sitten'! Nem baj, majd a cigód kifehéredik a sitten és jól fog világítani s hiába alszik seggel a falnak, ha a száját kinyissák.
Eladott Ország
Persze látni lehet az érem NERsevik oldalát is: számukra óriási üzlet a mintegy 200.000-nyi kínai bevándorló letelepítése, lakhatásuk és élelmezésük biztosítása, ami rövid távon megerősíti a harácsoló rezsim keresztapáinak ingatlan-monopóliumát, hosszabb távon pedig felvirágoztatná kiskereskedelmi láncolataik extraprofitját. Beüt egy új fejlesztés a hidrogén-üzemanyagcellával, mi meg takaríthatjuk az akkugyárak romjait. Az a nemzetellenes, ha a kormány olyan akkugyárakat hoz ide, és támogat az ország pénzén, amelyek nem a magyaroknak ad munkát, és amely nem felel meg a magyar környezetvédelmi előírásoknak. A nemzetellenes és hazaáruló Tt vagy rohadék Putyin bérenc! És ne hogy azt hidd hogy megúszod ezt! A nemzetellenes hazaáruló, kitűzte a pólójára a Для дружбы (barátságért) kitüntetését?!
uploads.disquscdn.com/images/9a4fede2aa311f75d3fad8e284da9b3103c2fd046a72b30b74c3df266b85d439.png?w=800&h=592
Ilyen ruci illik Szijjártóhoz...
uploads.disquscdn.com/images/49f221a7c9d64e275a09b92486c7876fb7ec719428f846436fcaedbac954cd3d.png?w=800&h=579
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 18:12 ☻ És mire vagy büszke 2010-től te hülye f@sz! Arra, hogy az egykori vidám barakból Európa koldusháza lett ! Szégyen lett magyarnak lenni a világban, hogy rohadjatok meg! Apádnak szóljál be, hogy ilyen állatot b@szott a világra mint te vagy! Takarodjatok!
Eladott Ország
@Philip Marlowe: Románia már nem tart el egy diktátor familiát – nagy különbség!
twitter.com/janos_hary/status/1694970640229376424/photo/1
Viktor! Még nekem se sikerült ilyen jól összeszedni a „családot”! (Al Capone vagy „Sebhelyesarcú” amerikai gengszter)
twitter.com/janos_hary/status/1694965782927622373/photo/1
ómió
Na, hát, ez az, amit efftársilag fel nem foghatnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.