Múlt pénteken elindították az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonjának tervezésére és kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárást. Természetesen nem nyílt, hanem ún. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lesz, meghívott vendégekkel – írja Hadházy.

Úgy szórják a pénzt Orbánék, mintha nem lenne holnap – Itt az újabb 9,4 milliárdos ötletük

A politikus szerint ezzel saját törvényüket is megszegik, mert ezt a formát csak különlegesen indokolt, sürgős esetben lehetne használni.

A „KH részére indoklás“ nevű irat tartalmazza az eljárás becsült értékét (több mint nettó 9 milliárd forint – a milánói sámándob mennyiről is indult? 500 millióról?), és ebben a dokumentumban olvasható annak a három cégnek a neve, akikkel az ajánlatkérő állami cég tárgyalni kíván:

a Bayer Construct (Tiborcz üzlettársának cége, ők építik a teljesen felesleges, gigantikus NAV-székházat a Bosnyák téren), a Garancsi féle Market és a Karmelita kolostort felújító Constructor nevű cég a meghívott.

Nincs itt tehát semmiféle válság, a Fidesz ugyanúgy lapátolja ki a pénzt a csókos cégekbe számolatlanul, mintha nem lenne holnap.

Néhány finomság a „versenyről“:

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásfajta alkalmazásának jogi megindoklása az alábbi mondattal zárul (a 3. oldalon):

A fentebb előadottakra tekintettel Ajánlatkérő a Kbt. 98. § (2) bekezdés e) pontja szerinti lefolytatott közbeszerzési eljárásra a beszerzés tárgyában megadott tevékenység beszerzésére a megjelölt NÉGY gazdasági szereplőt kívánja felkérni ajánlattételre.

Én sehol nem találom a negyedik cég nevét. A törvény szerint legalább 3 gazdasági szereplő szükséges ehhez az eljárás fajtához, de ha az ajánlatkérő négyet ír (és csak hármat nevez meg), a Közbeszerzési Hatóságnak ez nem tűnt fel? Valószínűleg egyszerű elírás, adminisztrációs hiba (és 3 céggel tárgyalnak majd, a győztest pedig már úgyis tudják az elején) – csakhogy itt nettó 9 milliárddal zsonglőrködnek ilyen „odafigyelés“ mellett.

- írja a politikus.

Még egy apróság: az eljárást megindító felhívásban szereplő alkalmassági minimum követelményekre is érdemes egy pillantást vetni (a felhívás 6. oldalán).

Mindössze szakmai tevékenység végzésére vonatkozó követelményt írt elő az ajánlatkérő (építőipari kivitelezési tevékenységet végzők névjegyzékében való szereplés, illetve tervezői-mérnöki kamarai névjegyzékben szereplés). Sem pénzügyi alkalmassági követelményt (pl: árbevétel), sem műszaki alkalmassági követelményt (pl: referenciát) nem írtak elő.

Persze tisztában vagyok azzal, hogy például a Garancsi-cég bármekkora árbevételt tud produkálni és bármiről tud referenciát bemutatni, de ha tényleg csak ennyi az elvárás (kamarai tagság), akkor miért pont ezt a három céget kérik fel ajánlattételre? Hiszen ezt a követelményt elég sok építőipari kivitelező cég képes teljesíteni (elvileg az összes, hiszen a névjegyzékben szereplés hiányában nem is működhet egy építőipari cég).

- tette hozzá.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Addig szórjuk míg lehet és van mit!
Utána + jöhet a vízözön!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
szép új világ
Ennek a pénznek legalább a fele Orbán vagy strómanjai zsebében landol. Megtehetik ha ez birka nép tűri...
Előbb - utóbb elszakad a cérna és akkor lesz majd nagy sivalkodás..
ómió
Világkiállításon részt venni!? Hát, ez végépp "nem efftársi"! Mert, ha még Brüsszelben lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.