Magyarországon több mint 1,8 millió ember szegény vagy fenyegeti szegénység. – Szülők gyerekeikkel, idős házaspárok, hajléktalanok is sorban álltak az Ökumenikus Segélyszervezet adventi-karácsonyi szeretetvendégségén – mondta el lapunknak a szervezet sajtóreferense. Kis Boáz megjegyezte, hogy hat napon át, december 17. és 22. között naponta 1000 adag ételt osztottak ki az önkéntesek és támogatók segítségével. A Magyar Vöröskereszt a hipermarketekben tartott adománygyűjtő akciót. Az „Egy csomag szeretet” nevű gyűjtésben 29 tonna élelmiszer, 2 tonna édesség, 1 tonna drogériai termék és fél tonna egyéb felajánlás érkezett a bevásárlóközpontokban elhelyezett gyűjtőpontokra.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: Horizont
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@Horizont: @CsipkeRózsa: Közel két millió ember a tíz millióból! Nem! A 8,5-9 millióból, mert rengetegen hagyták már el az országot. És tényleg, ez a két millió mit csinál karácsonytól karácsonyig? A számuk növekszik, a civil szervezeteket üldözi a kormány, az a kormány, amely nem is akar tudomást venni a nemzet nem határon túli, és nem oligarcha részéről.
De hát, jólvanezígy.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
@Horizont: @CsipkeRózsa: Közel két millió ember a tíz millióból! Nem! A 8,5-9 millióból, mert rengetegen hagyták már el az országot. És tényleg, ez a két millió mit csinál karácsonytól karácsonyig? A számuk növekszik, a civil szervezeteket üldözi a kormány, az a kormány, amely nem is akar tudomást venni a nemzet nem határon túli, és nem oligarcha részéről.
De hát, jólvanezígy.
Yoda69
Elszomoritő, hogy mar a lakosság 20%-a el mely szegenysegben.
justhpeter
A képen álló emberekről Orbán már 2010-ben lemondott. Ez után az ország még 3X megválasztotta. Akkor ?
Nessy
@Nyírfa: @CsipkeRózsa: Még szerencse, hogy szociálisan érzékeny, keresztény kormányunk van, élén a miniszterelnökkel! Mi lenne nélkülük?Ja, hogy nem ők osztanak ételt!
Nyírfa
@Nessy: Pedig jó ember az Orbán Viktor, a nagylánya nyilatkozta a minap, hogy ő a segélyszervezetekkel együtt nőtt fel, mert minden évben karácsonykor adományoztak, meglátogatták ökumenikusékat, meg még imádkoztak is a szegényekért. Ennél többet várni emberileg, szerintem is lehetetlen.
Magam sem értem, miért villan be olykor Jézus vagy Petőfi Sándor, látok ostort is ilyenkor...biztosan telhetetlen vagyok.
namihami
És milyen szép, rendezett, kettős sorokban! Biztos a Gyurcsány, Soros, Brüsszel, Karácsony brigád (a Négyek Bandája) rendezi el így őket, az Orbán lejáratása céljára készítendő fotók elkészítéséhez! Mert ezek csak statiszták, le akarják járatni ezt, az Igéret Földjét!
(és ez az egyetlen igaz kijelentése, ez tényleg az igéret //sőt, az igéretEK// földje)
Géza
Nyilvánvalóan azt tudjuk csak biztosan, hogy ennyien álltak sorba és kaptak egy ingyen ebédet. Semmiféle igazolást nem kértek senkitől. Ilyen alapon megbecsülni a szegények számát...
Másol
38 millió forintba került a kétnapos Fidesz-frakcióülés Hernádi Zsolt szállodáiban
A legdrágább ilyen frakcióülés mégsem az idén szeptemberi volt. A 2021-es, még járvány által nehezített évben már a főszezonban, júniusban kívántak kihelyezett frakcióülésre menni Debrecenbe. Ez akkor 56 millió forintba került, ami azóta is rekord
Alfa
a keresztény fasiszta orbán és szektája jobban teljesít...meg 3x az ehezők,rászorulók számát keresztényileg,keresztény szeretetből
Géza
@Horizont: A kiosztott adagok számából mit tudunk? Azt, hogy hányan tartottak igényt az ételre. 1 adag= 1 ember. Mennyi volt ebből a ténylegesen rászoruló? Azt miből fogom megtudni?
Arra utalok, hogy ételosztás és a tényleges szegénység között nem tudunk párhuzamot vonni. Kétségtelen, hogy álltak sorban nagyon rászorulók is, de hányan?
Csizmás Kond
Az aki tényleg a szegények élelmezésén akarna segíteni az nemcsak az év két napján osztogatna...ugyanis az ilyen ételosztás bár adományok és önkéntesek seg
Csizmás Kond
@Csizmás Kond: elrontottam elnézést...szóval...önkéntesek segitségével jön létre, de ahol mindig van egy háttércég ami már üzlet...és ezért ezt lehet akárhogy megitélni.
Nyírfa
@Csizmás Kond: 15.40

A krisnások egész évben osztanak ételt. Régebben meg-megfordultam náluk, egy karácsonyi kivonulásukra velük is tartottam. Már akkor is rengetegen voltak, azóta duplázódott, triplázódott a lecsúszók száma. Ami döbbenetes , ahogyan múlnak az évek, úgy jelennek meg az egzisztenciájukba még kétségbeesetten kapaszkodó komplett családok az adomány- és ételosztásokon. És ehhez már kevés az Oltalom Alapítvány - amelyet Orbán éppen a földdel tesz egyenlővé - , a krisnások és a különböző szociális szervezetek, amelyek szintén lélegeztető gépen vannak. Az állam adekvát, mindent átfogó politikája nélkül a szegénység nem számolható fel, és a terjedése nem állítható meg.
szegfue
@Géza: 15:25 Nem hiszem, hogy ha valaki nem szorul arra az 1 tál ételre és élelmiszerre, akkor odaállna és várakozna akár órákig is, vagyis "igényt tartana az ételre"? Hiszen, ha meg tudja venni magának az alapanyagokat, meg tudja főzni, akkor otthon, a melegben, kényelmesen megeszi... Nem gondolod?
Szerintem, ha 1-1 reprezentativ felméréskor -- 1000 ember megkérdezésével -- ki lehet jelenteni, hogy ennek alapján pl. a DK támogatottsága 2 %, a Fideszé 88 %, akkor a kiosztott adagok alapján ugyancsak párhuzamot lehet vonni a szegénységgel.
szegfue
@Csizmás Kond: 15:40 Nyilván a civil szervezetek a pénzbeli adományokból valahol meg kell rendelje azt az ételt. Aki megfőzi, annak ez üzlet. Szerintem az is nyilvánvaló, hogy ott rendelik meg, ahol a legolcsóbb.
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...elhiszem de szerintem ők is ebből élnek...különben nem csinálnák.
A szegénységi fogalom meg relatív...
szegfue
@Maccska: Ahogy Te nem állnál sorba, ugy én sem... de azt hiszem az itt kommentelő emberek közül senki sem tenne ilyet! Ha van is ilyen, azok száma nagyon elenyésző lehet.
Géza
@szegfue: Hibás gondolatmenet! Van, aki megengedheti magának, hogy a minőségi alapanyagokat felhasználva megfőzze az ételt és otthon kényelmesen megegye, mégis előfizet ebédre, hordja, vagy elmegy étterembe, vállalva az utazást, a foglalást és minden nyűgét ennek. Például én. Ha azt mondod, az ételért órákat kell sorban állni, senki nem unta meg és hagyta ott?
Szóval azt mondod, nincsenek a sorbanállók között a lehetőséget kihasználók, potyalesők, netán kényelmesek? Nincs olyan, aki csak lusta volt főzni és beállt a sorba?
Ez csak hirtelen az eszembe jutott, de biztosan tudnék még opciót az ingyen ételért be állók motivációjára szegénységben kívül.
szegfue
@Géza: 16:11 Szerintem meg a Te gondolatmeneted hibás! Ezt csak azért irom, mert én pusztán a véleményemet irtam le, ahogy Te is... és hogy melyikünké a "hibás", azt nehéz lenne, illetve nem is kell eldönteni, mert csak beszélgetünk.
Az hogy sok, vagy kevés a sorban a "potyaleső", erre sem Neked, sem nekem nincs információnk, igy még csak tippelni sem lehet számukat. De ahogy irtam, a szegények számát u.ugy meg lehet becsülni az ételadagokból, mint egy bármilyen kérdés sorozatra adott reprezentativ felmérés válaszai... még a KSH is hasonlóan müködik.
Géza
@szegfue: Bocsánatot kérek! Igazad van, itt nincs hibás vagy hibátlan feltevés. Van amivel egyetértünk és van amivel nem.
Azt hiszem a szociális ellátó rendszer statisztikái jobban közelítenek a valósághoz. Objektív kritériumok alapján lehet csak bekerülni és támogatást kapni. Ott viszont szintén van látencia. Szégyellik, nem tudják, hogy jár, tudják, de büszkék, stb. Arról ne is vitatkozz unka, hogy az objektív megítélés nem biztos, hogy szinkronban van a szubjektívvel. Pl relatív depriváció.
Cherry
@Horizont: Csak azt tud ez a tolvaj zsiros gazember !!!
Cherry
Nem sorba állni kellene, hanem az utcára a tolvajok ellen,, de azt már régen
Nyírfa
@Csizmás Kond: 16.04

Eltüntettem, amit írtam, röviden a lényeg: az egyházak és a szociális, valamint a civil szervezetek részesülnek állami támogatásban, és fogadhatnak adományokat. Már amelyik, de most ebbe nem megyek bele. Tehát van anyagi háttér.
A legtöbbet a krisnásokról tudom, az 100 %, hogy ők főznek ,és a saját alapanyagaikból, amelyeket Krisnavölgyben termelnek meg. Iványiék is maguk készítik el a feltálalt ételeket, a többiekről nincsenek konkrét információim.
szegfue
@Géza: 16:36 Na látod, most egyetértek Veled! Igaz, hogy objektiven megitélni valamit elég nehéz, még akkor is, ha ez mondjuk számokban valahogy mérhető, mert ilyenkor a szubjektivitás kevésbé érvényesül. Valóban még az sem mindegy, hogy mihez, vagy kihez képest sok, vagy kevés valami.
Géza
@szegfue: A polémiánk alapja, hogy mennyi lehet a szegények száma. Tudtommal ezt mindenhol másképp határozzák meg. A szubjektumot nem kizárva, csak az életükkel elégedettekhez viszonyítva tudjuk meghatározni.
Megérzésre hagyatkozni, vagy újság cikkekre nem korrekt. A hajléktalanok nagy része mentális vagy szenvedélybeteg például. Normális ellátó rendszer eltüntetné sokukat az utcáról. Egyre több lesz az olyan nyugdíjas, akinek a nyugdíja szinte nulla. Nem fizetett járulékot pl a rendszerváltás után. Sorolhatnánk nap estig, de itt mindennel minden összefügg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.