A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett – hangsúlyozta a European Broadcasting Union (EBU) vezetőinek küldött levelében a közmédia két vezetője, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és egyben hírhamisítója, valamint Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A magyar közmédia hírhamisítója kiáll a "független lengyel közmédia" mellett

A Delphine Ernotte-Cunci elnöknek és Noel Curran vezérigazgatónak címzett – az MTVA Sajtó és Marketing Irodája által pénteken az MTI-hez eljuttatott – levélben azt írták, "a hírek szerint a lengyel lakosság független és pártatlan tájékoztatását ellátó médium a lengyel kormány politikai lépései következtében a kormányzati hatalom foglyává vált, s ezen még a lengyel alkotmánybíróság döntései sem tudtak változtatni".

Ezért az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt képviseletében, a magyar közmédia nevében mély aggodalmuknak adtak hangot "a független lengyel közmédiát érő mindennapos politikai beavatkozások miatt".

Emlékeztettek arra, hogy az EBU közép-kelet-európai csoportja – amelynek a lengyel közmédia mellett a magyar is tagja – tavaly ünnepelte létrejöttének 30. évfordulóját.

"E közös és szépívű múlt pillanatait beárnyékolja a jelenlegi helyzet, melyet a csoport tagjaként való érintettség miatt még fájdalmasabban élünk meg"

- fogalmaztak.

Közölték, a magyar közmédia kiemelten fontosnak tartja, hogy ebben a nehéz időszakban – az EBU Statútumában lefektetett célok mentén – kérje méltó képviseletét annak, hogy kifejezzék együttérzésüket és szolidaritásukat a lengyel kollégák felé.

Bíznak benne – folytatták –, hogy a közös erőfeszítések megfelelő alkotmányos, demokratikus, jogállami keretek közé fogják terelni a lengyel kormány tevékenységét a lengyel közmédiát illetően, "kivezetve abból a méltatlan és mélyen antidemokratikus, a jogállamiságot sértő helyzetből", amellyel kapcsolatban január 18-án meghozott döntésével a lengyel alkotmánybíróság is hangot adott kifogásának.

Álláspontjuk szerint a lengyel közmédia a felszámolási eljárással bizonytalan környezetbe kerül, amelynek káros hatása érinti a közmédia egészét, annak munkavállalóit és a teljes lengyel társadalmat.

A lengyel alkotmánybíróság által megállapított jogi szabálytalanságokra tekintettel a magyar közmédia vezetői azt kérik, hogy az EBU tűzze napirendre a lengyel közmédia ügyét, és ha megállapítást nyernek az EBU normáival szembeni cselekvések, akkor fejezzék ki tiltakozásukat a lengyel közmédiát érő folyamatos atrocitásokkal szemben.

A magyar közmédia tiszteletben tartja a törvényesen megválasztott lengyel kormány döntéseit, "azonban óva inti a döntéshozókat", hogy olyan strukturális és személyzeti változtatásokat léptessenek életbe, amelyek nélkülözik a demokratikus vitát és a konzultációt valamennyi érdekelt féllel

- áll a levélben.

Kiemelték: a közmédia irányítóinak kinevezési eljárása kulcsfontosságú tényező annak biztosításához, hogy a közmédia függetlenül legyen képes folytatni tevékenységét. Egy demokratikus társadalomban a közszolgálati média kulcsfontosságú elvei a pluralizmus és a függetlenség a politikai hatalomtól, összhangban az Európa Tanács emberi jogi egyezményének 10. cikkével, és ez most a lengyel kormány döntéseivel sérül a lengyel közmédiát illetően – fejtették ki.

Rámutattak, az EBU saját definíciója szerint a közmédiumok pártatlanok, függetlenek és a társadalom egészének javát szolgálják. A jól finanszírozott és erős közszolgálati médiumok a demokratikus társadalmak sarokkövei.

Ez most ugyancsak sérül a lengyel kormány döntéseivel, melyek a lengyel közmédiát, s ezen keresztül a lengyel társadalmat sújtják – szögezték le. Arra kérték az EBU vezetőit, hogy a szervezet rendelkezésére álló valamennyi eszközzel lépjen fel a lengyel közmédia függetlensége érdekében.

Hozzáfűzték: ezt azért látják szükségesnek, mert az EBU és annak tagjai által elfogadott közös hitvallás szerint ugyanazon alapelvek mentén – melyek az egyetemesség, függetlenség, kiválóság, sokszínűség, elszámoltathatóság és innováció – kell törekedni arra, hogy a lehető legmagasabb színvonalon, erkölcsi integritással teljesítsék oktatási, tájékoztatási és szórakoztatási feladataikat a lehető legszélesebb közönség számára. Ezt mondja ki az EBU Alapszabályának 1.2. pontja is – jegyezték meg.

Azt kérték tehát, hogy az EBU vezetői valamennyi tag figyelmét hívják fel a közös kiállás lehetőségére és fontosságára, hogy kinyilvánítsák egyet nem értésüket a lengyel közmédia – s ezen keresztül az európai közmédiumok – függetlensége elleni támadással, és ítéljék el a nyílt politikai beavatkozást a lengyel közmédia függetlenségébe.

Emellett a magyar közmédia vezetői – az EBU legnépesebb regionális csoportjának tagjaként – kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy a lengyel kormány segítségére legyenek, amennyiben az igényli szakértői jogi tanácsadás nyújtását.

A magyar közmédia kiáll a független lengyel közmédia mellett, a szabálytalan intézkedéseket elítéli, és azt kéri, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan, az EBU most is nyíltan foglaljon állást, és érdemben, a cselekmények kiemelt súlyosságának megfelelően foglalkozzon az üggyel

- írták.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
A fidkánymédia kiáll a PISi média mellett.
És tényleg független mindkettő, főleg a tényektől, meg a valóságtól.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Legalább ne éppen a ""hírhamisítósdanit"" állítanák a célkeresztbe! Biztos nem felejtette el senki a kis trükkjeit!
Ez így pláne hiteles lehet!
Menőmanó
A fidkánymédia kiáll a PISi média mellett.
És tényleg független mindkettő, főleg a tényektől, meg a valóságtól.
simmering73
@Maccska: Egyforma vagy te shikarival. Egyik 19 másik egy híján húsz.
lusta
1, Az Alkotmánybíróság, amely maga is törvénytelen.
2. Azt a médiát reformálja meg Sienkiewicz, a pisiorkik hangos tiltakozása mellett, miszerint így elveszik 5 millió ember rádióját, tévéjét. Közben elfelejtik, hogy a közmédia 38 millió embernek szól.
3. Itt elsírtam magam. ˝Egy demokratikus társadalomban a közszolgálati média kulcsfontosságú elvei a pluralizmus és a függetlenség a politikai hatalomtól, összhangban az Európa Tanács emberi jogi egyezményének 10. cikkével...˝
Clavigo
@Maccska: Nagyon erőlködsz,Safranek...Nehogy becsinálj,véletlenül..
csak úgy....
@Maccska: ugye te ezeket a szövegeket a tartótisztedtöl kapod,aki már nem tud mit kezdeni veled,te kis ütödött szorgalmas !? :)
csak úgy....
@Maccska: lényeg,hogy elfoglald magad és ne unatkozz mert az a gyogyósoknak káros!
fideszes gyökér
Én azt mondom, hogy mindenki vállalja a tetteiért a felelősséget.
Aki nem meri, az bújjon a Mocsadék Buzinemző Vén Fasz szoknyája alá.
Nessy
Logikus! Egyik hírhamisító, milliárdokért egyoldalú kormánypropagandát szajkózó pártkatona védi a hasonszőrű műsort sugárzó. ott is közmédiának becézett lengyel királyi médiát.
Péter2
Szar lehet a pisa pártnak , hogy megszűntetette az új kormányuk a magyar mintára felépített agymosodát , eltudom képzelni az általuk szellemileg leépített, víziókkal beetetett agyhalottaknak, mikor szembe megy a valóság , nem tudnak mit kezdeni vele ! Magyar kiállás a leghiteltelenebb , mivel kb egy hete a fidesz " elkurmány" tagjain kívül , minden uniós képviselő , még a fidesz " barát " ficó , és egyéb szélsőségek is megszavazták a sajtószabadságról szóló uniós törvényt , mivel a fidesz nem szavazta meg evvel elismerte , hogy Magyarországon közpénz milliárdokból fenntartott közmédiában és az általuk felvásárolt médiákban nincsen sajtószabadság , hanem fideszes " elkurmány " propagandái , agitációi mennek 24 órában, mint a rákosi érában ! Vissza lehet archívumból hallgatni abból a korszakból adásidőket , pont ilyenek mint most , csak akkor ahhoz a korhoz volt hű !
Pusztai
A magyar közmédia hírhamisítója kiáll a "független lengyel közmédia" mellett"

Ilyen amikor :
a komcsi komcsizik,
a tolvaj tolvajt kiált,
a közpénz tolvaj
a Soros ösztöndíjas sorosozik,
a hazudozó másokat lehazugoz,
a rasszista náci álmagyarkodik,
a közpénz tolvaj guruló dollározik, dollárbaloldalaz,
az államcsődbe vivő másra keni,
az országot eladósító Gyurcsányozik,
a matekhoz hülye számol,
a színvak festményt elemez,
analfabéta felolvas,
...a .. az ... folytassam?
kereső
@m73: Idézhetett volna finkelstein-tól is.
kereső
@Maccska: Jellemzó, hogy miközben köpköditek az USA demokráciát- szivesen idézgettek az usa republikánusok náci tagozatának szereplőitől.
Béla333
A maffiózók nemzetközileg is összetartanak...!!!
Sámannus
Nem sikerült a forintocskát gurítani a lengyel választás eltérítésére, most csak az a baj, hogy egyedül maradsz a hülyeségetekkel..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.