Hétfőn derült ki, hogy a Financial Times szerint az Európai Tanács főtitkárságán készült dokumentum szerint Brüsszel a totális támogatásmegvonás felvetésével szabotálná a magyar gazdaságot. Ennek kapcsán mondta el az álláspontját Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke egy friss interjúban.

Bod Péter Ákos: "Senki sem gondolta volna, hogy idáig fajulnak a dolgok"

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A lap szerint az általuk megismert dokumentumban felvázolt startégia azon alapul, hogy a magyar gazdaság gyenge lábakon áll, magas az államháztartási hiány, az infláció, és az egész EU-ban a legmagasabb adósságszolgálati kifizetésekre fordított összeg. 

Az szmo.hu interjút készített Bod Péter Ákossal, aki elmondta, mennyi a realitása, hogy egy ilyen totális támadás valóban bekövetkezzen.

"Szerintem a felröppent hír inkább része annak a szellemi és taktikai küzdelemnek, amelyet a magyar kormány és az uniós intézmények egymással játszanak, mert azt gondolom, anélkül, hogy pontosan ismerném a jogi szabályozást, hogy az a fajta fenyegetés, amit megszellőztetett egyik vagy másik orgánum, az nem valósítható meg a szokásos úton,

csak ha teljes támogatást élvez a magyar kormányon kívül az összes többi kormánynál, és ezt az Európai Bizottság is úgy gondolja."

- mondta a lapnak Bod Péter Ákos.

Arra a kérdésre, hogy ha mégis megszületne egy ilyen terv, annak milyen gazdasági következményei lennének, a szakember így válaszolt:

"Már az a tény megrázó, hogy ilyesmi felmerülhet Magyarország esetében, három évtizeddel a rendszerváltozás után, mert senki sem gondolta volna, hogy idáig fajulnak a dolgok. Valóban, ahogy ez felröppent, az amúgy is gyengülőben levő forint még tovább gyengült, holott igazából még nem történt semmi. Ha tényleg megszületne egy ilyen döntés, akkor is lennének a magyar kormány előtt korrekciós lehetőségek. Például olyan törvényeket kellene meghoznia, betartania és hitelesen gyakorolnia, amelyek ezeket az aggályokat legalábbis visszaszorítják."


A teljes interjú itt!

Forrás: szmo.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Mindannyiunknak fájni fog, de ha ezen az áron kinyúvasztják a vikkancsot, akkor megéri...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
A zunió egy cigány bandánál is alábbvaló gengszterszervezet lett.
Horizont
@Csizmás Kond: de a pénzük jó mi?
Horizont
Várható volt, hogy ez lesz. Amit évek óta csinál orbán az EU ellen az nem mehet a végsőkig. Kezdve az szar óriásplakátjaikkal. Tartozik egy klubba ahol vannak szabályok de képtelen betartani. Csak köpköd, fröcsög, acsarkodik. Mégis mire számított? 26 országgal nincs semmi baj csak velünk. Érdekes mi? Jó lenne ha magába szállna egy kicsit a puhos.
És ezekről konzultáljon már velünk.
Akarja-e ön, hogy ezt csináljam az EU-val...
Akarja-e ön, hogy ezt csináljam Ukrajnával...
Akarja-e ön, hogy ezt csináljam a saját állampolgáraival...
Nem, nem és nem.
Qqberci
Mindannyiunknak fájni fog, de ha ezen az áron kinyúvasztják a vikkancsot, akkor megéri...
Csizmás Kond
@Horizont: ...na mond milyen pénz...kinek a pénze...ki kereste...ki adta oda...kinek kéne azt visszaosztani...vagy ezt a szakácskönyv nem írja ???
Csizmás Kond
@m73: ...csak nem vagy sógor, móré ???
namihami
Tételezzük fel a jobb helyzetet és kapjunk meg némi részletet (mert az egésznek már fuccs)! Még ezesetben is vajon mit fog ez üzenni azoknak a befektetőknek, akik ""nyugati"" pénzek idehozatalán gondolkodnak? Milyen anyagi és biztonsági hátteret jelent egy olyan ország, amelyiket mind anyagi, mind politikai háttere miatt állandó támadások és főleg vizsgálatok érnek??? Mennyire biztos annak a helyzete?
Mi marad? A ""mi drága---nagyon drága---kínai és egyéb távol-keleti befektető barátaink"" hitele és hitellel terhelt pénze! De ezzel megkapjuk azt a technológiát és mentalitást, ami náluk az elfogadott! Rabszolgapiac és szeméttelep leszünk Kelet-Európa közepén. Azzal a környezetszennyezéssel, ami nem veszi figyelembe a pirosvonalat. És a mi legtávolabbi határunk se több, mint 300 km! A szél, a vizeink mind elviszik a keletkező szennyet.
És, ha egyáltalán nem jön pénz? Akkor nekünk itt marad a lepusztult, eladósodott, elmaradt akkutechnológiával terhelt, mezőgazdaság nélküli ország! Miközben a Mi Bölcs Vezetőink valamelyik dél-tengeri óceán fehér homokján pihenik ki a fáradalmaikat és élvezik a munka után jólmegérdemelt nyaralást!
csak úgy....
@Csizmás Kond: a templomok árnyékában ücsörgö ,dús gazdag tolvajoknak miért járna az alamizsna?
Nessy
Tisztelt hívek egyet ne feledjenek! Putyintól , az ázsiai országoktól csak pocsék kondíciójú hitelt kap az ország, hogy a saját dolgozóiknak itt építsenek belőle környezetkárosító összeszerelő üzemet, hulladék kezelőt! Paks !!-t.
Béla333
"Bod Péter Ákos: "Senki sem gondolta volna, hogy idáig fajulnak a dolgok""

Hát dehogynem! A hülyemagyar maffiahívők ezért szavaztak és szavaznak ezekre, mert ezt szeretnék, ami jön!
Csizmás Kond
@m73: ..nem hogy nem lenne hanem nem is lesz soha...mert nálad nem az ész a döntő hanem a szenny...a szarakodás... a cigánykodás...amibe felnőttél vagy amibe beleneveltek.
csak úgy....
@Csizmás Kond: még jó,hogy a sok ellenszavazó ellenére, te magadat eszesnek tartod! :) - sicc, az öndícséret büdös!
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...öndicséret ?...mert te mit csinálsz folyton ?
balos
@Csizmás Kond: Mi van?nedveske már akkor szar volt a jeled az oviban,amikor a papid nyomta beléd a hormonját!
justhpeter
Ne felejtsük el, nem az Unió plakátolta tele Brüsszelt O1G plakátokkal. A "keresztény" NER-ben eddig tartott a "felebarátság" és ez után szabadult el a sátán.
Úgy minr régen Brutus most helyreteszi Cézárt !
csak úgy....
@Csizmás Kond: téged dícsérlek,hiszen megérdemled! :) te a guinness rekordok könyvébe való,hiszen ilyen kevés ésszel mint te ,még senki sem próbált gondolkodni!
Lepényleső
"Senki sem gondolta volna...???", á dehogynem,aki a fejét nem csak arra használja,hogy ha beszél,- mozogjon a szája?
Pl.?; 6 millió szavazó akik nem szavaztak a bán klánra,- akik kényszerültek bármilyen emigrációra, akik még nem szavazhatnak,de látnak,- nem ülnek fel a bugyuta propagandának,stb.? Aki tehát nem gondolta,az inkább balga,és most
a bizonyítványát magyarázza,- mindehhez a teljes alkalmatlanságát palástolva (jó esetben,ha nem egy követ fújva)?
koszpeko
@szőröstalp kond: ”A zunió egy cigány bandánál is alábbvaló gengszterszervezet lett"
Tudjuk ez csak a gazdádnak, sleppjének és ti nektek üres fejü barmoknak áll jogotokban.
Csizmás Kond
@balos: ...baloska...amikor én jártam oviban akkor nem kellett megbillogzni a gyerekeket mert mindegyik volt olyan értelmes, hogy tudta a nevét...de látom benned még mindig él az akkori élmény...
balos
@Csizmás Kond: Ahova nedveske járt az az istálló volt és a tehén volt a radiátor!Attól van olyan nemzethy szar szagod,hogy még a feleséged is gázmaszkban főzi a lófaszát pörköltnek!
Pusztai
Azé esse semmi:
Titokban a kínaiak pénzelik Orbánt, ezért jöhetnek az akkumulátorgyárak
A kínai pénz nélkül az Orbán-rezsim fizetésképtelen lehetett volna, a pénz mindenképpen függőséget jelent a kínaiaktól. A kínai "guruló eurók" finanszírozzák Orbán rendszerét, és ez magyarázza azt, miért nem lehet a kínai akkumulátorgyárakra…
AN.
Csizmás Kond
@balos: ...látom még büszke is vagy magadra, hogy csak ilyen szarságokat tudsz kierőltetni magadból...sajnállak...:(
balos
@Csizmás Kond: Hát megpróbálom a nemzethy szarhoz keverni,hogy jól lakjál vele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok