Keveset keresünk és ugyanolyan drága az élet, mint az EU többi országában.

A magyar lakosság fogyasztása az Európai Unióban a második legalacsonyabb volt 2022-ben. Ekkor még az utolsó helyen a bolgárokkal osztoztunk, ám a tavalyi 17 százalék feletti magyar infláció miatt 2023-ban a hazai fogyasztás valószínűleg az utolsó helyre csúszott vissza – tudta meg a népszava.hu.

Egyre csóróbbak a magyarok. Már a bolgárok is beelőztek

Számolgatjuk a garasokat/Fotó: Stockfotó

Ennek okait vizsgálták a Magyar Nemzeti Bank szakértői ez nemrég publikált tanulmányban. A magyar háztartások azért költik a legkevesebbet, mert a legalacsonyabb a jövedelmünk – állították meg az elemzők.

Úgy vélik, az elmúlt években ugyan forintban jelentősen nőttek a háztartások jövedelmei, 2012–2022 között 140 százalékkal, ami a legmagasabb javulás az EU-ban, de euróban már korántsem ilyen impozáns az emelkedés. Euróban az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek, de vásárlóerő-paritáson is csak 64 százalékát.

A jegybank szakértői szerint ebből úgy lehetne kitörni, ha a kormány olyan ágazatokba vonzaná a tőkét, amelyek növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet.

A másik ok az infláció. A GKI Gazdaságkutató tanulmánya szerint az uniós csatlakozás óta eltelt húsz évben Magyarországon nőttek a leggyorsabban a fogyasztói árak azon 10 tagállam közül, amelyekkel egyszerre lett a közösség tagja.

2004 és 2020 között az Európai Unióban az átlagos éves áremelkedés 1 százalék volt. A Covid-válság utáni árrobbanásban az uniós infláció is megugrott, ezen időszak alatt összesen 20 százalék volt a drágulás, így húsz év alatt az árak 140 százalékkal emelkedtek az EU-ban. Mindeközben idehaza 240 százalékos volt a növekedés.

Forrás: nepszava.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Egyre csóróbbak a magyarok. Már a bolgárok is beelőztek"

A hírt olvasván a hülyemagyar maffiahívők arcán széles mosoly: nemhiába szavaznak mindig újra és újra a maffiára!
Megvan azt eredménye!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
"Egyre csóróbbak a magyarok. Már a bolgárok is beelőztek"

A hírt olvasván a hülyemagyar maffiahívők arcán széles mosoly: nemhiába szavaznak mindig újra és újra a maffiára!
Megvan azt eredménye!
Pusztai
ma reggeli atv-s sikerhazudozas se semmi!
..
na de! "Én csak azt kérdezem, ha az évente 3-5% eu támogatás, nem jött volna, mennyi is lenne az a "növekedés:"?
Mé is van, hogy még ezzel együtt is alig van növekedés USD-ben számolva? Sőt!!
Az évi gdp-ben megjelenik az infla, mert A NEMZETI VALUTÁBAN ÉS FOLYÓ ÁRON SZÁMOLJÁK, megtisztítva nincs növekedés! Stagnálás, miért is estünk minden mutatóban 2010 középhelyzetből az EU aljára???
És ma reggel hallom agyondícsérni a magyar gazdaság milyen világbajnoki!
És azt se felejtsük, a gazdaság 78%át a export 82%-át a multik adják.
Akkor mennyi a magyar nemzeti gazdaság???"
Menőmanó
" húsz év alatt az árak 140 százalékkal emelkedtek az EU-ban. Mindeközben idehaza 240 százalékos volt a növekedés."

Megint győztünk. Bár örülni nemigen tudunk neki. Kivéve @NagyMarha: meg az #anyjapicsája
KisTehen
@Béla333: "valószínűleg az utolsó helyre csúszott vissza"

szokásos dékás kamu
KisTehen
hagyjátok, hogy a libsi sajtó átbasszon titeket ...sőt, tátott szájjal várjátok, hogy a libsi fasz belerepüljön
verőce21
2030-ban lehagyjuk Ausztriát...! Most még csak hátrálunk a nekifutáshoz...! :)
namihami
Mert nem az M1-et vagy a Hír Tv-t kellene nézni! Ott ilyenről szó se esik!
csak úgy....
ahogy a fideszt ismerem, ezt is majd sikertörténetként adják be a gyogyósaiknak, akik minden szarra és hazugságra vevök!
sándorbence
" Keveset keresünk és ugyanolyan drága az élet, mint az EU többi országában."
2024ben " A havi bruttó minimálbér (266 800 Ft) nettó 177 422 Ft-ra emelkedik, a havi garantált bérminimum (326 000 Ft) - köznyelvben szakmunkás minimálbér - pedig nettó 216 790 Ft-ra nő."
ez orbanisztán mega gépházzaja bezony
Pusztai
Vàrom az ellenzék üdvrialgását, hogy végre eljutottunk a bot végére!
Gurrá!!!
DR PRÉDlKÁTOR
Az öreg nyuggerek sírnak a tévében,hogy csak 200 ezer a nyugdíjuk...
Vajon mennyit keresnek a fiatalok, akik most kezdenék az életüket, se lakás, se semmi...
és ők sem kapnak többet havonta mint kétszázezer...
Eladott Ország
"A jegybank szakértői szerint ebből úgy lehetne kitörni, ha a kormány olyan ágazatokba vonzaná a tőkét, amelyek növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet." Jó reggelt! Ezt a román tolvajcigány geci már végleg elb@szta, az akkumulátor nagyhatalmi lázálmával! Éhbérért, nem csak az országot adósította el, hanem az országot is "gallyra vágta" környezetvédelmi szempontból és tovább láncolva a ruszkikhoz az energiafüggőségünket etc...! Ez a hajó már elment, utólag már szabhatjuk!
verőce21
Rossz rágondolni, mi lenne velünk szakértő kormányzás nélkül. :)
Nessy
@verőce21: A jelenlegi 'szakértő kormányzás" nélkül lehet, hogy jobban állnánk! Kormányunkba annyi szakértelem sem találtatik, mint Mackósajtban brummogás!
csak úgy....
A Birodalom visszavág: Nincs kegyelem a tényeknek; Az ellenzék bosszúja: Nem meglepő, nem mulatságos
www.youtube.com/watch?v=1B0oAOQ9fDw
Maccska
@Nessy: @Eladott Ország: @Pusztai: Én nem lettem csóróbb.Valószínűleg ti meg igen.
A csóróság az USA ban szégyen és nem dicsőség.
Péter2
2010 óta az ország gazdasági, pénzügyi mutatói csak romlottak ! Most Magyarországon dolgozó emberek, és a nyugdíjasok nagy többsége rosszul él.
human
Viktor feladta a feladatot a nagyköveteknek.
Úgy kell dicsérni a nemlétező győzelmünket, hogy már hivatalosan is utolsók vagyunk.
csak úgy....
@Maccska: nem hát, te csak hazudósabb lettél, te csálinger csoró pötsch! :)
Eladott Ország
Ez csak az alátámasztja azt az érvet, hogy ha egy kacsacsőrű emlős irányította volna az országot az elmúlt tizennégy évben, akkor is sokkal jobban élnénk. Ezt esetleg gondolják át azok is, akik XY ellenzéki jelölt miatt fanyalognak és nem akarnak rá szavazni. Egy bizonyos Gyurcsány 2008-ban még szlovák nyugdíjakkal és bérekkel riogatott. Mára pedig bő 10 év gazdasági konjunktúra után, 10 év nyakig uniós ingyenpénzben ázás után Bulgária, hogy lehagy és az unió szegényházia cím birtokosai lettünk. Mindezt 2/3-os, ellenzéki akadékoskodás nélkül cirka 7 év rendeleti kormányzással sikerült elérni. Egy döglött, kiszáradt, kétdimenzióssá lapított béka is jobb teljesítményre lett volna képes a békevarangynál. Csak azért, mert a döglött béka nem akar lopni, a békevarangy meg az egész rendszerét a lopásra alapította. Viszont úgy 2 millió agyhalott ökör csápol ehhez. 2010-ben még magasabb volt nálunk az átlagbér, mint Szlovákiában. Szép mélyrepülés.
Eladott Ország
@Maccska: Bulgária és Románia geopolitikailag és stratégiailag sokkal fontosabb országok lettek a nyugat számára az elmúlt években, mint a nyiltan orosz és kinai érdekeket képviselő Magyarország, igy a bajban is előbb nyúlnak a hónuk alá és segítik ki őket. Orbán ezért is retteg a tömbösödéstől, mert tudja, két szék (tömb) között a földre fog esni, pedig ez elkerülhetetlen. Nem baj. A Türk tanács tagországai közt biztos dobogósok vagyunk. Ezzel lehet büszkélkedni... még. - Biztos? Üzbegisztánban a Szamarkand és Taskent közötti nagysebességű vasútvonalon 200 km/h-val járnak a vonatok. Akkor háturúl! Legfeljebb a Türk Tanács 'keresztény' tagozatában vagyunk a legjobbak.
Eladott Ország
@Maccska: ma, 17:22 ☻ Cicuska: "Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon." ( Deák Ferenc)
i.pinimg.com/originals/2b/92/58/2b92582d8528e77bc44c5341aab25de2.jpg
„Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi hasznos jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni.” ( Deák Ferenc) Erre a román tolvajcigány és bűnszervezete képtelen!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273940225_4604027763058559_9025332529011502960_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=pQA1G640P3QAX-_txjb&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfD4nJ138KECvqk6QDQjpDbwHvlxQL1oumW6Fr9xtgJxRQ&oe=65EB8459
csak úgy....
még egy pár év és a mostani nagy fideszesek ugyan úgy fogják megtagadni a fideszes múltjukat mint elötte a komcsit tagadták meg , akkora libsik lesznek majd, hogy az tyuhaj ! :)
Méhes
@sándorbence: a nyugdíjakról ne is beszéljünk.
Maccska
@csak úgy...: te meg a hazádat tagadtad meg,mocskos labanc
csak úgy....
@Maccska: te meg egy elmebajos aki csak fossa a baromságait ,miután lerendezte a kecskéjét!
te mocskos kecskedugó! :)
Sztyepospista
Lényeg az, hogy MENJEN A LÓVÉ a határon túlra. Menjen az ottani sportköröknek, iskoláknak, egyházaknak, stb. Az anyaországbeliek meg számolgassák hónap közepétől az aprópénzeiket... Mire lehet elég ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.