Tavaly 15 százalékkal több időpontot foglaltak a magyar betegek a magánellátóknál, mint egy évvel korábban – mondta el a a Népszavának Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője.

A cég online-időpontfoglalást, valamint betegút menedzselést segítő szoftvereket fejleszt és működtet a hazai magánszolgáltatóknál.

Menekülnek a magyarok az állami egészségügyi ellátásból, közben nagy változásra készülhetnek a magánorvoshoz járók

Fotó:LinkedIn

Az árbevétel 20 százalékkal nőtt, de a  nyereséget elvitte az infláció

A szakember szerint a több páciens, illetve a szolgáltatók áremelései következtében átlagosan 20 százalékkal nőtt a szegmens bevétele, a nyereséget ugyanakkor elvitte az infláció. 25-30 százalékkal drágultak az orvostechnikai eszközök, protézisek, melyek árára mind az infláció, mind a forint-euró, forint-dollár árfolyam negatív hatást gyakorolt. A szolgáltatók költségeit növelték az energiaár-változások is. Mindez a kórházi szolgáltatásokat nyújtóknál hatványozottan jelentkezett, hiszen nekik akkor is működtetniük kell a hét minden napján 24 órában a klímát, a sterilizálót, a gyógyszerhűtőket, ha épp nincs fizető páciens.

Egyre kevesebb betegnek van több millió forintja műtétre

Az inflációs nyomás erősödésével a betegek egyre gyakrabban mondták le előre egyeztetett időpontjaikat, mivel egyre kevesebb betegnek maradt 1-3 millió forint megtakarított pénze műtétre.

A magánorvoshoz járók mintegy 9-10 százalékának van valamilyen magánbiztosítása, a többiek zsebből fizetnek. A szolgáltatók felismerték, hogy részletfizetési lehetőséget kell biztosítaniuk, ha meg akarják tartani a jelenlegi gazdasági helyzetben is a pácienseiket. Egy-két szolgáltató már be is vezette ezt a lehetőséget. Lényegében kamatmentes kölcsönről van szó, mert jellemzően a beteg ugyanazt az összeget fizetheti három-négy egyenlő részletben, mintha egy összegben egyenlítette volna ki a számlát. A részletfizetés költsége, illetve a kockázat, ha a páciens mégsem fizetne, a szolgáltatóé.

A részletfizetés lehet a megoldás

A részletfizetési lehetőség bírálata online történik, ez egy 8-10 perces algoritmizált folyamat a gyakorlatban. Miután a páciens megadja a bankszámlaszámát, a bankok rendszerével összekötött algoritmus az ügyfél engedélyével egy titkosított csatornán lekérdezi az utolsó három havi bankszámla adatait, majd „elbírálja”, jogosult-e a részletfizetésre. Ezt a módszert mostanáig csak nagy értékű műtétek esetén használták.

Most kezdődik egy kísérlet arra vonatkozóan, hogy akár egy járóbeteg ellátásért fizetendő 30-40 ezer forint is fizethető legyen részletekben Ezzel ugyanis újabb rétegeket lehetne bevonni a magánellátásba – érvelt a szakember.

Az első szakorvosi vizsgálatért gyakorlatilag hasonló összeget kérnek a szolgáltatók Pesten és a vidéki nagyvárosokban. Vidék és Buda között ugyanakkor már jelentős, 50-60 százalékos árkülönbség van.

A fizetős egészségügyben gyógyulók évente 3,5 ellátást vesznek igénybe és ezért 1,2 klinikát látogatnak meg átlagban. Ebből azt a következtetést is le lehet vonni – értelmezi az adatokat Gáspár Péter – hogy még az olcsóbb vizitdíjakért sem utaznak a páciensek, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgáltatót veszik igénybe. Más a helyzet a komolyabb műtéteknél, az ilyen ellátásokért akár távolabbra is utaznak. Az elmúlt években sok milliárdot költöttek a nagyobb szolgáltatók marketingre, ez mostanra hozza meg gyümölcsét.

A páciensek egyre inkább nem feltétlenül az orvoshoz, hanem inkább a magánegészségügyi brandekhez kezdenek kötődni. Eddig ez pont fordítva működött: orvost választottak és odamentek, ahol az illető dolgozott.

Forrás: Népszava

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
kérdezném, az tb járulék mire van,fideszcsicskák..?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rücsü41
Miért nem indít eljárást az ügyészség hogy az állam teljesítse az egészségügyi és a társadalombiztosítási törvényben foglaltakat, vagy ha nem teljesíti időben és a törvényben elírt módon, akkor fizesse vissza a dolgozóktól levont tb járulékot , hogy azt felhasználva minden ember maga gondoskodjon az egészének biztosításáról:A nem lehet indok ,hogy nem elég a befizetett járulék, mert akkor a kormányoknak előbb gondoskodni kellett volna a személyi és tárgyi feltételek megteremtéséről, ahogy azt korábban megtette.
Pálinkás Pál
kérdezném, az tb járulék mire van,fideszcsicskák..?...
rücsü41
@rücsü41: Kiegészítem a mondandómat azzal, hogy ha nincs elég ellátó rendszer akkor úgy mint tőlünk nyugatra teszik vásároljanak a magánbiztosítótól szolgáltatásokat és azzal kiegészítve lássák el a járulékot fizető emberek egészségügyi és társadalombiztosítási ellátását.Mindent meg lehet oldani csak akarat és pénz kell hozzá és egy kis jóindulat, belátás.
Pusztai
"Régebbi szösszenetem:
..."2007 után a nyugatról hazajött hatalmas ismerettel rendelkező Molnár eü reformot akart, 300 ft-os vizitdíj, kórházi napidíj. stb. magán eü bevezetése, biztosítási alapon.
----Fidesz mindent ellenzett, akadályozott, sztrájkoltatott, harsogta hogy az eü nem üzlet!!!
Alkotmány ellenesen népszavaztatott.
---Az akkori hatalom beszari volt, - Gyurcsánynak ez volt a hatalmas hibája a fidesz kormányzott ellenzékből, hagyta a karaktergyilkosságot maga ellen,- a káoszt a fidesz csinálta.
...Aztán 2010 után állami eü lerohasztása, fideszmaffiózók magáneüt építettek ki évi sokmrd-os bevétellel, a havi eü hozzájárulást majd mindenkinek kell fizetnei HAVI 8,000 azaz HAVI NYOLC EZER Ft.-ot, nem alkalmanként 300 Ft-ot, ésatöbbi.
Alkalmankénti 300 Ft legyűri a havi 8 ezret.
----És az ellenzék reszelgeti körmeit nem szedi elő a fidesz 2010 előtti aljasságát, - bezzeg a fidesz szemkilövetőzik, káosz kormányzásról beszél, csődről, egyik sem volt,- hanem hagyja a fidesz aljas hazug agymosását napi szinten 24 órában a médiából ömleni.
... A 22-es választásig nem kéne ezeket tisztába tenni, 10 előtti kormányzásról levakarni a fidesz hazugásgokat??"
Pusztai
ez is:
"és azzal sem foglalkozik, hogy tavalyi ksh adatok szerint ÉVENTE KB 32 EZER EMBER HAL MEG KÓRHÁZI FERTŐZÉSBEN!!
Ez is a kormány egészség politikájának és egészségügy kezelésének az eredménye!
Vagyis ez is gondatlanságból elkövetett emberölés!
Vagyis évente kb 50 ezer ember hal meg a kormány hibájából.
És az ellenzék vakargatja tökeit élen az eü dolgozókkal.
Egynek nem jut eszébe rejtett kamerás felvétel kiadása, a felismerhetőséget kitakarva???
Egynek nincs vallomása - kivéve a jobbikos ápolót,- hogy kiálljon és csatakiáltással belemondja a hatalom pofájába: rohadék tömeggyilkosok vagytok akik még a halottakon is kaszál!"
Nessy
Röviden,akinek van pénze, meggyógyul, akinek nincs, az majd egyszer, talán!
rücsü41
@Nessy: Ha ez tb járulék és eü hozzájárulás nélkül történik, akkor is felháborító lenne, de úgy hogy még fizettünk is ezért a leomlott ellátásért, az már mindenek a teteje!
Nessy
Lassan nem kevés kórház, szakrendelő bejárata fölé ki lehet tenni a táblát! "Ember, ki itt belépsz, hagy fel minden reménnyel!"
Clavigo
Kinek mit intézett a kormánya...! oszt jó napot.
szaboria1
Arra játszanak a nyugdíjasok a drága gyógyszereket úgysem tudják kiváltani így hamarabb meglehet tőlük szabadulni.
csak úgy....
@KisTehen: b+ te nagyon marha ,éhendöglesz ha privát gyógyíttatod magad!
Clavigo
@KisTehen: Vigyázhatnál te is kicsit... Az állatorvos is marha drága..
kereső
Mire is fizetik a magyar adózó polgárok a 18,5% TB járulékot, a munkáltatók meg 13% szoc.hó adót (2024-es mérték)???
Milyen szolgáltatás jár ezért az állam részéről...középső-és mutató ujj között a hüvelyk ujj?
KisTehen
@Clavigo: ismered hadházi tarifáit?
KisTehen
@csak úgy...: ezért jártok haza, nem?
Nessy
Lehet ezen a témán viccelődni, de egy hónapok, esetleg 1-2 év várakozás után súlyosabb állapotban műtétre kerülő beteg, akinek esetleg már egyéb szövődménye is kialakult a várakozási idő alatt, kacagni tudna rajta.
ágimami
@Nessy: Sajnos nem csak kacagni tudna rajta, hanem mire kapna időpontot, már nem fog élni!! Ezt tapasztalatból tudom! Ez a téma tényleg nem vicces, de az "illetékesek" to..nak rá!!
Pusztai
jut eszembe az utóbbi évekbe 4 ismerősöm, baratom halt meg az állami eü -miatt.
2 fertőzés, egy hiba, egy ellátatlanság.
nem az eu, hanem a fidedzmaffia a gyilkos!
szaboria1
Csak egy kis szösszenet a@KisTehen: @Maccska: kívánom nektek, hogy éljétek meg amikor annyira fáj valamitek és háziorvos beutalóra közlik veletek 3 vagy 4 hónap a várakozási idő.
KisTehen
@szaboria1: én is kívánom neked, agyhalott
Nessy
@ágimami: Életem párja aznap halt meg, amikorra időpontja volt CT vizsgálatra, amire még a kórházba kerülése előtt más probléma miatt utalta be szakorvos. ( Időben telefonáltam, hogy hívjanak be mást helyette)
szaboria1
@KisTehen: Érdekes akkor miért vagyok még életben te tudálékos.
KisTehen
@szaboria1: mert korábban nem kívántam
ágimami
@Nessy: Utólag is őszinte részvétem!!!
Nessy
@ágimami: Köszönöm! Tudod, 53 év után még így 11 év múltán is nagyon tud hiányozni.
ágimami
@Nessy: Tudom sajnos, nekem 3 éve halt meg a férjem állítólta covidban (1 hét alatt) de a mai napig nem sikerült még feldolgoznom!! Mi 52 éves házasok voltunk.
Nessy
@ágimami: Részvétem! Ez még nehezebb, hogy ilyen hirtelen! Kell pár év, mire az értelmünk elfogadja, a tényt, a szívünk soha!
szaboria1
@ágimami: @Nessy: Én is ilyen cipőben járok 57 év együttlét után 2 éve ment el a párom nagyon nehéz feldolgozni.
Eladott Ország
Az a szlogen persze dübörög, hogy a Gyurcsány fizetőssé tenné az egészségügyet. Persze a kolostorártány már rég meglépte, csak a híveknek még ez sem esett le. "Egy főre számítva Magyarország az uniós átlag kevesebb mint felét költi egészségügyi kiadásokra – az OECD által közölt 2023-as egészségügyi helyzetjelentés szerint." A román tolvajcigány és bűnszervezete ezt is ellopja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok