A brit kormány tervei szerint a jövőben nem kaphatnak állást a szigetország közszolgáltatási rendszerében azok, akik nem beszélnek jól angolul.

A szabályozás érinti az állami egészségügyi szolgálat és az önkormányzatok dolgozóit, de kiterjed a rendőrökre és a szociális munkásokra is.

A munkavállalók nyelvtudását feletteseik fogják ellenőrizni, a legfőbb szempont, hogy hatékonyan tudnak-e kommunikálni az emberekkel. Matt Hancock államtitkár szerint a tervezet hozzájárul a bevándorlás megfékezéséhez – írta vasárnap a BBC. A brit közszolgálati média szerint az új szabályok – amelyek a konzervatív kormány bevándorlással foglalkozó törvénytervezetének részét képezik – azt jelentik, hogy a közszolgáltatási rendszerben csak olyanok kerülhetnek kapcsolatba a hivatalokhoz forduló emberekkel, akik legalább középfokon beszélnek angolul.

Nagy-Britanniában bizonyos hivatások esetében már eddig is megkövetelt volt a megfelelő angoltudás, ilyen például az orvosoké. A rájuk vonatkozó szabályozást tavaly júniusban szigorították. Korábban például azok az orvosok, akik Európai Unió más országaiból érkeztek, anélkül is kaphattak munkát a szigetországban, hogy számot adtak volna nyelvtudásukról. Így fordulhatott elő, hogy 2008-ban fájdalomcsillapító-túladagolásban meghalt egy német orvos betege.

A tervbe vett szigorítással mindenesetre valamelyest még nehezebb lesz külföldieknek – így magyaroknak is – munkát kapniuk az ottani egészségügyi rendszerben, illetve általában a közszolgálatban.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Blabla, blabla... az angolt a latin mellett minden orvos beszéli. Ha nem beszélte az angolt, eddig sem dolgozhatott, legalább is orvosként.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Zsoel
Miért, eddig kaphattak? Ha valakinek, hát egy orvosnak szó szerint életbevágóan fontos az, hogy kifogástalanul tudjon kommunikálni akár a kollégáival, akár a kórházi dolgozókkal, akár magával a pácienssel. Elég egy apró félreértés, és a beteg meghalhat, vagy súlyosan károsodhat a szervezete.
zöldszem
Blabla, blabla... az angolt a latin mellett minden orvos beszéli. Ha nem beszélte az angolt, eddig sem dolgozhatott, legalább is orvosként.
verum
Migránsok, ha Angliába mentek, nem vehetitek el a magyarok munkáját!
36
Ha már tavaly júniusban szigorítottak, akkor most ebben a cikkben mi az újdonság?
bakegya
A dolgaink azért szerencsére nem ilyen hú,de egyszerűen bonyolultak...a kommunikáció fontos,de nem minden -a szigorú szakmai protkót sokan el sem-fel sem érik.A műttéti technológiák igen széles spektrumban-ma már szerencsére le is védik-nagyon szigorú feltételekkel gyakorló idővel is párbn osztjákle-na erre pl Mo alig költ mert nincs miből-szegény vicctorunknak csakkk magára,a másét,de abból sokat-na jó erről nem szól a krónika-
eugen4402
Elég gonosz vagyok, és nem is haragudnék a britekre, ha néhány száz magyar dokit hazaküldenének. Akkor talán nem kellene lefújni némely szakrendelést azzal, hogy az egyetlen szakorvos éppen operál, ezért a mai rendelés elmarad...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.