A japán kormány nem szégyell olyan térképet készíteni, ami azt mutatja meg, hogy a világ egyes országaiban mekkora az ÁFA.

Persze, hogy nem, hiszen Japánban jóval a világátlag alatt van. Magyarországon ilyen nem készül, és erre jó ok is van.

Ugyanis az általános forgalmi adó Magyarországon a legnagyobb, ez jól látszik ezen a térképen, melyet Japánban osztogatnak.

Még egy fontos dolog, amiben a magyarok az elsők!

A magyar sikert ábrázoló anyagot egy olvasó küldte el az Indexnek

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Na, ha túl leszünk, a "kukászakón," be lesz rendelve Szijjártó elé a Japán Nagykövet!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
zöldszem
Na, ha túl leszünk, a "kukászakón," be lesz rendelve Szijjártó elé a Japán Nagykövet!
troppauerhumer
@zöldszem: Japcsiknal kabat kukan nem marad haduzenet
zöldszem
@troppauerhumer: Én nem vetnék el minden lehetőséget, ott van pl. a CÖF...
Egy molinó rajta: 27% ÁFÁT akarunk! Bár a molinókkal is baj van, DNS vizsgálat alá vetik.
namihami
Szegény CÖF!
Nem elég, hogy Japán qrva messze van a meneteléshez, de még úszni is kell közben. Ilyenkor már elég hideg a víz. De kár minden szóért, hív a magyarság és fűt a hazaszeretet.
egyvandor
A magyarok teljesítenek Gorbánék meg megmentik azt.
Mivel ennyit sehol sem lopnak ezért Magyarország jobban teljesít.
cs.n.
Ezt eddig is tudtuk. De ez azért van, mert olyan jól megy nekünk, hogy inkább az államnak adjuk a sok fölösleges pénzünket, mert úgysem tudnánk vele mit kezdeni. A bruttó fizetésem min. kétharmadával támogathatom az államkasszát, a japcsik nyilván nem tudják, hogy ez milyen felemelő érzés, csak kekeckednek itten. :)
karma1
Uj-Zelandot kihagytak: nalunk 15 %-os az AFA, de ennyi es nem tobb, nagyon sok esetben viszont ezt is elengedik. (Peldaul a karacsonyi vasarlaskor sok uzlethalozat atvallalja az AFA-t, es ennyivel olcsobban arulja a cikkeit. Tokbuli!)
izo
@karma1: Az ÁFA átvállalást nálunk is alkalmazzák , egyszerű kereskedői trükk, ennek bedőlsz?
Desischado
Legalább valamiben vezetünk, hála "gondos" kurmányunknak, aki a párnát is kilopja a fejünk fölül lassan, mi meg hagyjuk, mert hülyék vagyunk! Tisztelet a kivételeknek!
karma1
@izo: Nem dolok be, ne orulj, HANEM SZIVESEN VASAROLOM MEG UGYANAZT AZ ARUT AZ AFA NELKUL, MINT AFA-val...
Tudod, ha Te maskepp gondolod, es ragaszkodsz a 27 %-os AFA-val megvasarolni valamit, amit anelkul is lehetne... akkor most szerinted melyikunknek van problemaja? Nekem nincs, en sporolok...:o))))))
karma1
@izo: Ugye neked a pohar MINDIG felig ures, sohasem felig tele...:o)))) Tre' lehet neked...
karma1
@Desischado: Szerintem az ongyilkossagi es eroszakos buncselekmenyekben is elso helyen allunk, mert az indulatokat mar nem kontrollalja senki...:o(((
Aki Én
@izo: Mi a trükk abban, ha valami olcsóbban jut a fogyasztóhoz? Egyébként érted a 15 és a 27 közti ,,trükköt"? Nem úgy tűnik...
karma1
@Aki Én: En mar senkit sem akarok meggyozni,... Ha valakinek nincs kulonbseg akozott, hogy valakinek elengedik a 15 %-ot, mig a masik embernek plusz 27 %-kal emelt aron kell megvenni az arut, es ez nem vilagos, akkor egyszeruen nincs ertelme magyarazni a kulonbseget. A masik dolog, hogy nekik a partertekezleten orakig sulykolhatjak a fejukbe, hogy az EU milyen szemet, es hogy UTOLAG adja az unios penzeket... Mondd, Te el tudod ezt kepzelni? mert en maskepp tudom, (mint ahogy mar fentebb is irtam), szoval az a felelmetes, hogy ilyenbol van legalabb masfel millio, ugyanezen a szinten, ugyanilyen elvakultan.
Ezeknek az embereknek hogy lehet majd elmagyarazni a valosagot?...:o(((
Aki Én
@karma1: Ezeknek? Sehogy. És az a legviccesebb, hogy ezek beszélnek ,,bedőlésről". Aki azt nem hajlandó látni ami itt megy, az reménytelen.
eszegfu
@izo: 22:29 Csak egyetlen egy példát kérek... ha van ilyen, hogy az ÁFA-t átvállalja a kereskedő.
karma1
@eszegfu: Uj-Zelandon eleg gyakran van, de Magyarorszagon meg nem talalkoztam vele. (Sajnos, a barataim, csaladtagjaim sem...:o((((
izo
@eszegfu: Lapozd a reklámújságokat.Sőt a Balaton vízhőmérsékletét is engedik az árból! Tudod " trükkök százai amiről nektek nem kell tudnotok" na ki mondta hát a gyurcsányi.
eszegfu
@izo: Igazad van: vannak szezonvégi kiárusitások, amikor is pl. nyár végén teljesen leárazzák a nyári öltözékeket. Azt gondolom, hogy az ilyen esetekben nem azt hangsulyozzák és mintha nem is az lenne a szándék, a cél, hogy az ÁFA-t "átvállalják", hanem inkább az, hogy ne maradjon meg télre mondjuk a nyári készlet. Más... már annyiszor kértelek: légyszives irjad ugy Gyurcsány nevét, ahogy ő maga is használja!
Én is utálom Vonát, Orbánt, mégsem ferditem és még csak nem is kisbetükkel irom le. Kösz. előre is!
eszegfu
@karma1: Igazad van, mert nálunk nem az ÁFA miatti csökkenésre "hegyezik ki" a dolgot, hanem általában a "készlet kisöprésre", igy bennünk csak az "árleszállitás" marad meg!
izo
@eszegfu: Pedig úgy hirdettek, hogy átvállaljuk az ÁFÁ-t
eszegfu
@izo: Nem kétlem... ugy látszik "lemaradtam" 1 lépéssel... meg nem is figyelem az "akciókat".
Aki Én
@izo: 10:58 És az ajándék tábla csoki a szomszéd nénitől?
Hogy a bánatba jön ez ide?
Te érted miről van itt szó? A VILÁG legmagasabb áfájáról!!!Itt is boldogan átvállalnák a boltosok alkalmanként, ha az csak 15% lenne mondjuk.
Basszus ember, már megint mit nem értesz ezen???
Mutatok valami titkosat, figyelj!!

100.000,- /15% =15.000,-
100.000,- /27% =27.000,-
Különbség megvan???
Ez egyfajta valódi rezsicsökkentés lehetne. Persze ha nem emelik egyidejűleg az egyéb adókat.
karma1
@eszegfu: Ez altalaban ket kulonbozo dolog: amikor itt valaminek az arabol leengedik az AFA-t, az az arucikk 100 %-os, vadonatuj, es varhatoan vinni is fogjak mint a cukrot, de ezt sem banjak a kereskedok, mert az eladott nagy mennyisegen rajta levo profit - mert ezt ratehetik, tartos fogyasztasi cikknel ez +40 %-tol folfele akar a nagyker ar 60-70 %-a is lehet! - megeri a kereskedoknek.

A szezonvegi, vagy domping kiarusitas pedig szinte mindenhol kenyszeruseg: kell a hely az ujonnan bejovo arucikknek a raktarban, ezert megeri eleg nagy diszkonttal arusitani ezeket a cikkeket... Ekkor valoban csak a mely arleszallitast latod, de az AFA-t ezutan is be kell fizetni: ebben az esetben a profitjat csokkenti 40-70 %-rol 10-20 %-ra...

Errefele szolgaltatasokat is szoktak igy arulni, peldaul telen az epitoipari tarsasagok, akiknek az embereiket telen is kell fizetnie (az epitomunkasokat) , ezek a cegek peldaul AFA-elengedessel vallalnak lakasfestest, belso munkalatokat.
Ennel csak azzal kell vigyazni, hogyha sajat ceged van, es annak a reszere venned igenybe ezt a szolgaltatast (peldaul irodafestesre), akkor nem tudod leirni az adodbol, mert az epito ceg nem ad AFA-s csak sima szamlat, persze nem gagyi munkat ad, hanem teljes ertekut. Ilyenkor a sokgyerekesek, de foleg a nyugdijasok jarnak jol, mert nekik nincs AFA-visszaterites, nekik tehat az AFA-val olcsobb lesz az elsoosztalyu munka.
Aki Én
@izo: Tudod, a kisfiammal is úgy próbálok megértetni dolgokat, hogy lemegyek a szintjére. Tudom, ez esetben nem mentem elég alacsonyra, de némileg neked is feljebb kéne nőnöd.
karma1
@izo: Te meg egy makacs emeltszintu ovodas, mert az alappeldat sem akarod megerteni.
eszegfu
@karma1: Húúúú! Ez nagyon érdekes! És igy szerepel mondjuk az ÁFA törvényetekben is?! Vagyis, hogy dolgozhatsz, számlát is adhatsz, de pl. a téli időszakra mentesülsz az ÁFA-tól, ha épitőmunkás vagy? Tulajdonképpen itt elsősorban a kormány mond le az ÁFA-ról, igy tudja a vállalkozó is elengedni az ÁFA-t, igy a végfelhasználónak is olcsóbb! Nagyon jó ötlet! Csak kiváncsiságból: van valamiféle "betekintésed", hogy Nálatok milyen az adózási morál? Sok, kevés az adócsaló, vagy az "elkerülő" , esetleg a büntetések mértéke? Abból indulok ki, hogy ha egy kormány ilyen, ÁFA-hoz köthető engedményeket tesz, akkor mindenki "szivesen" adózik... nem?
izo
@karma1: De jó hogy ilyen sok okos van itt, egy élmény volt veletek! Van egy mondás: a Jóisten az észt osztotta el legigazságosabban, mert mindenki azt hiszi neki van a legtöbb belőle.
Aki Én
@karma1: 11:30 És ne felejtsük el, hogy nem ritka a bőven 100 fölötti, akár 2-300%-os haszonkulcs divatcikkek esetében. Tehát ha valaki 50% kedvezményt ad, akkor is marad haszna. Főleg akkor, ha a ,,csak" 15 %-os áfát engedi el.
De tudjuk, hogy ez a cikk nem erről szól, hanem arról, hogy világelső adónkkal sem tudunk fejlődni, ha a pénzt elherdálják. Persze máshol is lopják az adót, de ott előbb szakemberek ,,megforgatják", és csak utána lopnak belőle. Az indokolatlanul és mesterségesen magasan tartott áfából lehet sokat lopni. Vagyis önként összedobjuk azt, ami nem a fejlődésünkre megy el.
Aki Én
@izo: 12:12 ,,egy élmény volt veletek"
Bárcsak mi is elmondhatnánk ugyanezt.
Nézőpont kérdése. Amiről itt vitázunk, annak megértéséhez nem kell különösebben okosnak lenni.
eszegfu
@Aki Én: @karma1: Abban igaza lehet Izonak, hogy hirdetik időnként a kereskedők, hogy "átvállaljuk" az ÁFA-t. (Viszont ez a "kiirás" nem igazi ÁFA átvállalás.) Karma irta, hogy ez náluk hogyan is müködik, azaz 2 féle: van a készlet kiárusitás, ahol ugyan sokkal olcsóbban kapjuk meg az árut, de a kereskedőnek megmarad az alacsonyabb ár miatt az alacsonyabb ÁFA fizetési kötelezettsége. A másik, amikor időlegesen, mondjuk az időjárástól függő ágazatokban dolgozhatnak, számlázhatnak ÁFA nélkül, tehát az ÁFA-val olcsóbban juthat bárki hozzá, mert a költségvetésük ilyenkor lemond ennek megfizetéséről. Na ilyen nálunk nincs!! És az is tény, hogy nagyon sok az a 27 %-os ÁFA!
karma1
@eszegfu: Nem mentesulsz, csak azokra az alkalmakra , amikorra meg volt hirdetve az az akcio. Mivel itt mindenki mindenrol ad szamlat (ha afakoteles, akkor afasat), de ha az AFA-bevallasaban megjeloli, hogy mikre volt meghirdetve a konnyites, akkor azokra a tetelekre NEM kell afat fizetnie. 60 ezer dollar eves bevetelig nem kell afa-zni, afolott 15 %.
Itt nem veri a nyalat az adohatosag, sokkal rugalmasabb, es a buntik sem akkorak. Korrupcio szinte egyaltalan nincs, de nincs protekcio pl. a munkahoz jutasnal, a munkahelyekre valo palyazas is nyilt, valosagos tender folyik.
Borravlo nincs, sem fodrasznal, taxinal, pincernel, minden benne van a szamlaban. Korhazban ismeretlen a halapenz, varakozolista itt is van, (nem is rovid), de ha az allapotod romlik, (igazolhatoan!), akkor elore kerulsz...:o)
Aki Én
@eszegfu: 12:30 Két dologról beszélünk, aminek nincs köze egymáshoz. Lehet igaza Izonak abban amit ír, de ez esetben írhatná, hogy ma 18 fok van, az is igaz.
Egyrészt van az indokolatlan világelső áfánk, másrészt van a többnyire extra profittal dolgozó kereskedelem. Sok esetben a beharangozott akciók előtti napon megemelik az árat, hogy az akcióban az eredeti maradjon. Én konkrétan jártam már így. A vásárló szempontjából teljesen mindegy, hogy az árú azért olcsóbb, mert elengedik az áfát, vagyis annyival olcsóbb, vagy egyszerűen csak kedvezménnyel kapja meg. Lehet a kedvezmény az áfa értékével azonos és eltérő. Az összeg a lényeg, nem a körítés.
Megint más dolog ez a szolgáltatásban, ahol gyakran elengedik az áfát (számla nélkül), ahol az is gyakran előfordul, hogy valamit ,,féláfával" adnak, vagyis a szolgáltató beljebb van az eredetileg kalkulált hasznánál fél áfányi összeggel, amit ugyanúgy zsebre tesz, vagyis lényegesen jobban jár. Az okokat és következményeket lehetne reggelig firtatni, de itt alapvetően nem ez a téma.
Magyarul: Indokolatlan és társadalmilag hasztalan, sőt káros a világelső áfa, amit a szekta csak mellébeszéléssel tud fedezni.
eszegfu
@Aki Én: 12:52 Igen, valóban 2 féle dologról volt szó... ezt próbáltam 12:30 hsz-ben valahogy elmondani... több-kevesebb sikerrel...:(( Az is tény: az alapvető téma nem a klf. időszaki valamilyen csökkentése, hanem hogy elsők vagyunk a világon ÁFA tekintetében. Szerintem erre többek között azért van szükség, mert az egykulcsu SZJA nagy "lukat ütött" a ktv-sen, nagy a bevétel kiesés... gondold el jövőre 16 helyett 15% lesz...
eszegfu
@karma1: Pontosan értem! És kösz az információkat... valahogy én is ilyenekre következtettem (borravaló, hálapénzt, protekció, stb.).
nyanya001
www.femina.hu/hirhatter/a_szegenyseg_arcai_magyarorszagon
Egy ledolgozott élet után sokakra ez vár !
Lassan ebben is világelsők leszünk !
karma1
@izo: Olvasd el a 11.30-as hsz-emet meg egyszer , es rajossz, hogy mik a - szerinted - "trukkok"... Amikor pedig egy szezonvegi kiarusitasnal egy magyar kereskedo eladja a keszletet 30-40-70 %-os arengedmenneyel, akkor csak a sajat hasznabol, de NEM az AFA-bol enged. Vagyis neki nem kepzodik vesztesege, ki tudja fizetni a nagykereskedonek az aru erteket + a NAV-nak az adokat, AFA-t, es talan 10 %-ot meg is tud tartani az arucikken. Ez ilyen egyszeruen mukodik. Azt viszont latom, hogy sem te, sem a csaladodban, kozeli ismeroseid kozul SENKI sem vallalkozo...:o))) Ez nem baj, de akkor meg olyasmihez szolsz hozza, amihez egyaltalan em ertesz... (Ja, es konyvelo sincs a csaladodban...)
karma1
@eszegfu: Nalunk szinte teljesen ismeretlen fogalom az adocsalas - az adomoral nagyon magas szintu, eppen azert, mert alacsony az AFA, es szinte semmi mas adonem nem letezik!
Az a birkanyiro vallalkozo ferfi akinel 8 evet dolgoztam, maori, tud irni, olvasni, de konyvelni nem. Viszont rengeteg munkast foglalkoztat, alkalmilag, mert a birkanyiras alkalmilag vallalhato munka. Az elso dolog minden ilyen birkanyiro vallalkozonal, hogy az elso munkanapodon a birkaakolban a reggelinel odanyomnak eled egy egyszeru kerdoiv et, amin a szemelyi adataid vannak, meg az ADOSZAMOD, meg az a bankszamlaszam, amire kered majd a fizetesedet a bankba. Ezutan a shearing contractor minden heten leadja a konyvelocegenek ezeket a lapokat, akik helyette konyvelnek, minden ilyen adouggyel, bevallassal, AFA-val kapcsolatos ugyet visznek a contractor/vallalkozo helyett, persze amiert havonta O is fizet dijat a konyvelo cegnek. Itt egy gazdasagi ev aprilis 1-tol tart a kovetkezo ev marcius 31-ig, ezutan az adohivatal automatikusan elkezdi elemezni az adobevallasokat, es junius 2. hetetol kezdve AUTOMATIKUSAN ELKEZDI MINDENKINEK VISSZAFIZETNI AZ ADOTOBBLETET. Mindezeket a konyvelocegektol beerkezo adatok es adok befizetese ill. bevallasa utan teszik, es altalaban mindenkinek jar vissza egy kis penz a szamitasok kiigazitasa utan, igy en minden evben visszakapok kb. 500-700 dollart. Ilyen egyszeru. (En is konyvelot alkalmazok, mert bar egyszeru volna a bevallas maga, de kezdokent nem ismerem az itteni adotorvenyeket es nem akarok hulyeseget csinalni, vagy rosszul bevallani).
karma1
@eszegfu: Tudod, a mi hazunkon volt kivulrol festenivalo, meg epitettunk a garazshoz ket nyilt garazst is, es ezt a ferjem unokaoccse csinalta nekunk, aki rendkivul ugyes mesterember, DE NEM mesterepitesz. Megkerdeztem a ferjemet, hogy hogy fizette ki a munkat, es O elmondta, hogy termeszetesen CSEKKEN, (ami minden esetben a bankon fut keresztul) es BELEIRVA a ferjem adobevallasaba, mert ez koltseg volt a hazra, es az unokaoccse ezert SZAMLAT, elismervenyt ad.
A szomszed farmrol vettunk rengeteg tuzifat, ezt is megkerdeztem, hogy mi modon fizette ki, es mondta, hogy termeszetesen csekken, szamla elleneben. Pedig jo szomszed, vigyazunk egymas allataira, is ha kell...

Kb. ez az adozasi moral errefele... Ezt mi Ma.o.-n soha nem fogjuk elerni, legalabbis csak kozelithetunk fele'...
Ja, es ha bajod esik, vagy fizetesi kieses, elbocsajtas, vallalat bezaras, aminek szenvedoje vagy, akkor 96 kulonbozo szocialis kedvezmenyre, segelyre vagy jogosult...(Ugyanis ERRE koltik az altalad befizetett adokat. Minden negyedevben az onkormanyzat kiadja azt a tajekoztatot, hogy mire mennyit koltottek a koltsegvetesbol, centnyi pontossaggal...)
eszegfu
@karma1: Tudom, hogy igazat irsz, pontosan ezért lettem még kiváncsibb!! És nem azért irigyellek Benneteket, mert a "szomszéd füje mindig zöldebb", hanem tényleg sokkal jobbak az adózási feltételek! Megnéztem... bizony döbbenetes a különbség! SZJA-ban kb. évi 1.250 eFt-ig nincs, ezzel együtt 5 sáv van, van ÁFA, kötelező eg.bizt. 1,5 és kötelező magánnyugdij 9 %... és mindössze ENNYI! Az erkölcsi oldala pedig: mindenki bevallja még az apró-cseprő dolgokból származó pici bevételét is, mert ezzel is növeli az adóhatóságnál a "jóhirét"... egy ausztráliai könyvelőtől olvastam. Majd még rákeresek a termelési és a költségvetési számokra...
eszegfu
@Aki Én: 12:01 Kösz. a cikkeket! Én nem ismertem ezt a "vanholnap" oldalt! Ugyan sok éve számokkal dolgozom, de bevallom fogalmam sem volt az átlagkereset és a medián kereset közötti különbségről!! Az átlagkeresetet általában tudjuk, de a medián keresetet talán a sulyozott számtani átlaghoz tudnám hasonlitani. Tökéletesen igaz, hogy ez utóbbit kell használni az összehasonlitáskor (látszik is, hogy a KSH mintha szándékosan nem használná, viszont más hivatal igen, mert nyilvánvalóan ez pontosabb adatot ad), mivel nem mindegy, hogy van egy felső, elit réteg 200 ezer fő, van a középosztály kb. 2.200 ezer fő, a többi teljesen már elszegényedett. Azért sem teljesithetünk jól, mivel egy ország jólétét a középréteg nagysága határozza meg, ami nálunk alig több, mint a lakosság 20 %-a! A cikkekben szereplő számok, levezetések nem "kamuk"... magam is hasonló következtetésre jutottam már elég régen. A baj inkább az, hogy az embereknek általában ezek a cikkek hosszuak (bár rövidebben nem lehet leirni, alátámasztani az eredményeket!) esetleg érthetetlenek, fárasztóak, nincs is türelmük végigolvasni. Pedig -- szerintem -- legalább olyan fontos lenne megismerni egy kicsit átfogóbban, hogyan is kapcsolódnak egymáshoz az adótörvények, mintha egy cipész mondjuk vállalkozik, akkor nem elég, hogy a szakmájához értsen, valamennyit meg kell tanulnia a vállalkozás pénzügyeiből is!
izo
@karma1: Te tényleg azt hiszed bárhol ÁFA nélkül el lehet adni valamit, akkor nem értesz hozzá!
karma1
@izo: Te nem figyeltel oda egyaltalan, amikor errol irtam, de ez mar mindegy.
Azt mondtam, hogy nalunk nagyon szokszor a kereskedok meghirdetik az AFA-nelkuli arusitast, ami NEM jelenti azt, hogy nem fizetnek AFA-t, hanem ATVALLALJAK azt, vagyis a vasarlonak az AFA-val kevesebbet kell kifizetnie, de a profit es az egyeb (szallitasi, tarolasi, kezelesi) koltsegek rajta vannak az arun.
Azt is irtam fentebb, hogy ilyen alkalmakkor a vasarlo nem tud AFA-s szamlat kerni, mert nincs rajta az arun, DE a kereskedo BEFIZETI az AFA-t az adohivatalnak. A kereskedo atvallalja az AFA-t ,, ezt a vevo ugy kapja meg, hogy "elengedtek" neki az AFA-t...
Nem baj, hogy nem figyelsz oda, ez a rendszer attol meg( es nelkuled is) mukodik...:o))))
izo
@karma1: Te nem figyelsz!Én azt írtam itt is átvállalja a kereskedő az ÁFÁ-t AKCÓBAN!Egyszerű kereskedői trükk! Akkor mi a bajod?
karma1
@izo: Nekem semmi, nevezheted, aminek akarod, ez itt egy bevett uzleti fogas, trukkoskodni csak az ugyeskedo kereskedok szoktak.
izo
@karma1: Itt is bevett üzleti fogás!Vágod?Nem csak a világvégén tudják ezt a kereskedők!
karma1
@izo: Csak te kapod fol a vizet, nem en...:o))) Nehogy agyverzest kapj, mert ugy maradsz, jon a szivoszalas leves, ha ilyen idegzsaba vagy...(na meg a kerekesszek, jarokeret...:o))))
izo
@karma1: Máskor jobban figyelj mit mondok akkor talán elsőre megérted!
eszegfu
@karma1: 22:04 Ha "büntetésből" le kellene irnia vagy 50x: mi a különbség a kettő között... sajnos akkor sem értené meg...ugyhogy lehet "vért izzadni", mert itt nem arról van szó, hogy az "elvei" miatt nem akarja, hanem ténylegesen nem érti! Azt meg én nem értem: ha nekem csak sejtésem van valamiről, akkor inkább nem szólok a témához... ennyire kell ismernie magát mindenkinek... nem?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.