Veszélyben a nők jogai Lengyelországban és Magyarországon címmel közölt véleménycikket honlapján a Libération, a teljes abortusztilalmat célzó, de a tömeges tiltakozások miatt elvetett lengyel törvényjavaslat és a 2011-es magyar abortuszellenes plakátkampány kapcsán.

A francia baloldali napilap szerint a két ország az elmúlt években olyan intézményi változásokon ment keresztül, amelyek a liberális államból az illiberális demokráciába vezetnek. Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök rendszere egy újfajta kormányzási formát képvisel, gyökerei a globalizmus és a neoliberalizmus kudarcából erednek, amelyek "az erősek számára gyenge államot, míg a gyengék számára erős államot teremtettek".

A cikk "taplógombaállamnak" nevezi ezt a rendszert, amelynek lényege szerinte, hogy a kormányok – a fából táplálkozó és azt elpusztító parazita gomba mintájára – felélik liberális elődeik erőforrásait, és azoktól alapjaiban függő állami struktúrát hoznak létre.

Ez a rendszer saját céljaira használja fel a liberális-demokratikus európai modell finanszírozási forrásait, mechanizmusait és intézményeit. Ennek szembeszökő példája volt 2011-ben Magyarországon az abortuszellenes plakátkampány, amelyet a munka és a magánélet egyensúlyát hirdető kormányprogram égisze alatt indítottak, és ezen a címen az Európai Unió társadalmi-innovációs programjából, a PROGRESS-ből finanszíroztak – írta a lap.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

domki
@Borsodi: és a tapló nyaloncok nem azt írják, hogy őket taplózták le, hanem "minket".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
perfekt
@koszpeko: Nem -erről szóltam.Nem én vagyok a kritikák felelőse-bizonyára van ennek is államtitkára.Kritikát elfogadni akkor nem nehéz, ha téves-vagy direkt kiagyalt! - mert irreleváns.Azt sem állítottam soha ,hogy a mi kritikáink minden esetben sachlich und-relevánt..Azt sem állítottam-hogy csak a ballibesek teszik -veszik-a fejeiket-de oda van írva az előző kommentemben-hogy a vitaindító cikk, második részében van a kutya elásva.Olvasd fel hangosan--milyen újság is az-kik is szerkesztik-- ?A többi stimmel mondják-pestiesen.
koszpeko
@perfekt: Na és,ha baloldali lap kritizál?
A jobboldaliak hallgatnak Mo.-ról.
Miért nem dicsérnek és hozsannáznak minket,hogy milyen frankó ez az ország milyen csodálatos a vezetésünk és,hogy irigyelnek minket?
perfekt
@koszpeko:Írtam hangosan olvasd fel.Nem tetted!Mondd :miért fáj az egy francia baloldali lapnak,hogy országunk liberális/ami nem igaz/ állapotából, illiberális felé mozdul?Ne dicsérjenek -kinek van arra itt szüksége?--és kérdésedre válaszolok-- mert az orbitális hazugság lenne--és náluk nem is lenne a haladásnak hírértéke!
radios45
Igenis taplóország lettünk, a vezér és kormánya alatt, írányított butított agymosott-megosztott emberek országa, egy virtuális szemét, média +hatalom centrikus világban, ahol a reformok is csak plakátokon működnek.
Ludas Matyi
@koszpeko: en csak ennyit tanultam meg magyarul, de te hany nyelven is beszelsz? Ilyen büdös labu ßarszajuak teszik tönkre Magyarorszagot nem a jelenlegi kormany. Halvany fingod nincsen sem a vilag gazdasagrol sem a vilag politikarol, csak a nyaladat meg a pharkadat vered miközben kötözködsz az ertelmisegiekkel. Nem csak a szad de a soraid is a ßartol büzlenek!
koszpeko
@Ludas Matyi: Te vagy az értelmiségi?
Milyen az alul iskolázott nálatok?
Neked miről van fogalmad?
Nehogy már te oktass ki engem hülye anarhista barom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.