Beiktatása után pár nappal Donald Trump elnöki rendeletet adott ki, mely két vitatott olajvezeték építésének meggyorsításáról szól – olvasható az MTI hírében.

Az egyik vezeték Kanadából érkezne – Keystone XL –,  és Nebraskában csatlakozna rá egy már meglévő vezetékre. A környezetvédők szerint a vezetéken különösen szennyezett kőolaj érkezne az Államokba, amit nagyon kockázatos Nebraska mezőgazdasági területein keresztül szállítani.

Trump rábólintott a Dakota-olajvezeték építésének gyorsítására

Donald Trump aláírta az elnöki rendeletet

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

A Dakota-vezeték ellen 2016-ban rendkívül sok sziú indíián és őket támogató környezetvédő tiltakozott, ugyanis a vezeték egy szakasza szent földön, ősi temetkezési helyek fölött vezetne el. Mindezek mellett a Missouri fölött is átvezetnék a kőolajvezetéket, amely egymillió ember vízellátását veszélyeztetheti.

Trump elnöki rendeletében leszögezte, a vezetékek gyártásához csak amerikai acélt lehet felhasználni, az építkezésen pedig csak amerikai munkások dolgozhatnak. Csak a Keystone XL megépítésénél 28 ezer új munkahelyet remél az új elnök. 

Trump a rendelet aláírása után az újságíróknak elmondta: a Keystone XL vezeték esetében a szerződés néhány pontját újra kell tárgyalni a kanadaiakkal, a Dakota-vezetéknél – amely végig az USA szövetségi területén halad – az érintett amerikai szerveknek és cégeknek kell egymás közt áttekinteni a szerződések feltételeit.

Donald Trump kedden aláírt még egy rendelkezést a környezetvédelmi feladatok áttekintésének gyorsított eljárásáról és az elsődleges fontosságúnak ítélt infrastrukturális beruházások (autóutak, hidak, repülőterek) tervezésének megindításáról.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Érdekes a hozzáállása a dolgokhoz. Termékeny két nap volt, Kína átcsoportosítja az atom rakétáit, az őslakos indiánok neheztelnek rá... mozgalmas négy év elé nézünk, hacsak valaki meg nem unja.
Szókrakész
Gyorsan teremteni akart pár új munkahelyet.

Sikerült neki.
De milyen áron?
F_Viktor
@lópicigáspár: Írod:
"...mozgalmas négy év elé nézünk, hacsak valaki meg nem unja."

Nagy tétben nem fogadnék arra, hogy kitölti az elnöki ciklusát, bár ebből az elnöki rendeletből is látszik, hogy a lobbikat ki fogja szolgálni.
lópicigáspár
@F_Viktor: Mindenki érdekét nem szolgálhatja. Biztos lesz olyan csoport, aki nem fogja jó szemmel nézni a ténykedését és találnak egy magányos harcost!
F_Viktor
@lópicigáspár: Vagy ha nem a lobbi, akkor valaki más...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.