Nem csak az ágyból segít kikelni a reggeli kávé: csökkenti a gyulladás egy formáját, ami hajlamosít a szívbetegségre – derül ki egy új kutatásból a vital.hu cikke szerint.

Korábbi kutatások eredményeiből gyakran láttuk, hogy a kávézás hosszabb élettel jár együtt, talán erre kaptunk most magyarázatot. Az emberi szervezetben valószínűleg több száz olyan útvonal létezik, mely krónikus gyulladáshoz és különböző betegségekhez vezet. Ebből mi most egyet azonosítottunk

– nyilatkozta David Furman, a Stanford University School of Medicine munkatársa.

Tovább élhet, aki rendszeresen kávét iszik

Az eredmények szerint a gyulladás egy típusa néhány felnőttben gyakoribb, míg a többiben kevésbé. Amikor ez a bizonyos mechanizmus aktiválódott, az embereknél gyakrabban találtak magas vérnyomást és érelmeszesedést. Mindezek mellett laboratóriumi körülmények között bebizonyították, hogy a kávé gátolja ezen mechanizmust.

Régóta elfogadott, hogy a hosszan tartó, alacsony szintű gyulladás összefüggésbe hozható a korral járó krónikus betegségekkel, így több szívbetegséggel, ízületi gyulladással, időskori elbutulással és jó néhány daganatos betegséggel.

Fredman megjegyzi, hogy a ma használt gyulladáscsökkentő szerek nemkívánatos mellékhatásokkal járhatnak, például immunrendszer elnyomásával, melyeket nem szívesen látnánk egy idős szervezetben – így a kutatók szeretnének egy megfelelő kezelést kifejleszteni. Klinikai kísérletek még nem történtek a koffein tesztelésére, ám valószínűleg erre is sor kerül majd.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
@lópicigáspár: Egy kis ágyas pályinka ? :-)
lópicigáspár
@bence: Nem is iszok! :)
@nyanya001: Na azon már túl vagyok! :D
cs.n.
Van benne valami, ha valaki 90 évig kávézik, akkor biztos, hogy sokáig él.
nyanya001
@lópicigáspár: A szép emlékű Siménfalvy Sándor a cigarettázásról mondta egykor...
napi 3 csomag cigit elszívok, ez a hosszú élet titka ... valahogy így mondta :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.