Négy és fél év börtönre ítélték a korrupcióval és csalással vádolt Jóna Mecgert, Izrael volt főrabiját – jelentette az izraeli média csütörtökön.

Mecger januárban vádalkut kötött, amelynek keretében beismerte a megvesztegetést és a csalást, és három és fél éves börtönbüntetésben, valamint ötmillió sékeles (mintegy négyszázmillió forintos) bírságban állapodott meg az ügyészséggel.

Azonban a bíró a börtönbüntetés hosszát túlzottan enyhének tartotta, és felemelte egy évvel, mert indoklása szerint vádalku nélkül valójában hattól kilenc évig terjedő büntetés járt volna az elkövetett tettekért, és szerinte hét év lett volna a kívánatos.

A vádak szerint Mecger mintegy tízmillió sékel (mintegy nyolcszázmillió forint) kenőpénzt fogadott el, amelyből hétmillió sékel (mintegy félmilliárd forint) az ő zsebében landolt. Százalékot vont le a közvetítésével különböző szervezeteknek küldött adományokból, s hivatalának előnyeit kihasználva jelentős pénzekhez jutott. A 2015 októberében benyújtott vádirat alapján a főrabbi megvesztegetési pénzeket fogadott el zsidó vallásra való áttérésekért, és adócsalást is elkövetett, amikor az áldásokért és esketésekért kapott pénzeket nem vallotta be az adóhatóságnak.

Jóna Mecger 2003 és 2013 között, majdnem tíz évig volt a két izraeli főrabbi egyike, az askenázi, vagyis az Európából származó zsidók ügyeinek felelőse, míg a másik főrabbi – jelenleg Jichák Joszef – a Közel-Keletről és Afrikából származó (szefárd) zsidók ügyeiért felel. Hivatali időszakának végén az ellene felmerült korrupciós vádak miatt előbb átmenetileg felfüggesztette hivatalának ellátását, majd lemondásra kényszerült.

Izrael történetében először ítéltek el ilyen magas rangú vallási méltóságot.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Magyarországon is lenne kit el ítélni,korrupció,csalásért lopásért hazaárulásért.
qxy
@Borsodi: Ha a politikusokra gondolsz,ott biztos nincs . Mert van az a pénz ügyvéd, és főügyész aki elintézi hogy nem . és ha nem akkor nem.mert ki van fizetveeeee.sött,
aremy
az megvesztegetés ha balogh páter azt 100 millát nem zsebre teszi csak bedobja a perselybe??
bence
@qxy: ! De ha olyan törvény lenne mint ott , akkor egy fideszes politikus sem lehetne szabadlábon ! megtelnének a börtönök !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.