A német alkotmánybíróság döntése értelmében ki lehet toloncolni mostantól úgy is a terrorcselekmény elkövetésére hajlamos külföldieket, hogy nem követtek el bűnt.

Ki lehet toloncolni Németországból a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott külföldieket, akkor is, ha nem követtek el bűncselekményt – döntött csütörtökön a német alkotmánybíróság.

A határozat szerint a kitoloncolás elrendeléséhez nem szükséges, hogy az illető részéről konkrét veszély fenyegessen, vagyis nem csak akkor lehet egy terrorveszélyesként számon tartott embert eltávolítani az országból, amikor a hatóságok tudomást szereznek arról, hogy merényletre készül, és ezért eljárást indítanak ellene. Elég az is, ha arra utaló jeleket tapasztalnak, hogy veszélyessé válhat.

A bíróság a döntésével kimondta, hogy összefér az alaptörvénnyel az úgynevezett harmadik – nem EU-s – országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény 58. paragrafusa, miszerint elrendelhető a külföldiek kitoloncolási őrizetbe vétele és kitoloncolása, ha miattuk "tényeken alapuló prognózis" alapján az ország biztonságát fenyegető súlyos veszély vagy terrorcselekmény elhárítására lehet szükség.

Ez a paragrafus a 2011. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után keletkezett, de csak a tavaly karácsonyi berlini iszlamista terrormerénylet után kezdték számottevő mértékben alkalmazni.

Az alkotmánybíróság egy algériai származású férfi ügyében döntött. A német feleségével és két gyermekével Brémában élő 36 éves férit a hatóságok azért akarták eltávolítani az országból az 58. paragrafus alapján, mert az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet támogatójának tartották, és feltételezték, hogy nem riad vissza az erőszaktól.

Arra hivatkoztak, eldicsekedett azzal, hogy egyik fivére és egyik nővére öngyilkos merényletet hajtott végre Irakban az IÁ nevében, és dicsőítette a szintén az IÁ követőjeként gyilkoló berlini támadót, Anis Amrit.

A férfi megtámadta a brémai szenátus – tartományi kormány – kitoloncolási határozatát. Az ügy a közigazgatási bíróság után került az alkotmánybírósághoz, amely helybenhagyta annak döntését, így azt a megkötést is, hogy a német hatóságoknak a kitoloncolás előtt be kell szerezniük az algériai szervek kötelező érvényű állásfoglalását arról, hogy az illetőt hazájában méltányos, erőszakmentes elbánásban részesítik.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, júliusi adatai alapján 690 terrorveszélyes iszlamista szerepel a német hatóságok nyilvántartásaiban. Ez új történelmi csúcs, és jelentős emelkedés a tavaly év végi 549-hez képest.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 2.0/Andreas Trojak)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@human: Működő demokráciákban nem nyugdíjas korokig nevezik ki ezekre a posztokra a pártkatonákat, nem saját oligarcháik uralják a médiák 80 százalékát, nem saját szájuk íze szerint írják át a választási törvényeket.

Egyébként olyannyira üdvözlöm a német AB döntését, amit pártolnám minden EU tagállamba bevezetését. Ezzel meg lehetne nyugtatni a lakosságot, s ki lehetne fogni a szélsőjobbosok vitorláiból a szelet.
orbán meg mehet a pecsába!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@human: Működő demokráciákban nem nyugdíjas korokig nevezik ki ezekre a posztokra a pártkatonákat, nem saját oligarcháik uralják a médiák 80 százalékát, nem saját szájuk íze szerint írják át a választási törvényeket.

Egyébként olyannyira üdvözlöm a német AB döntését, amit pártolnám minden EU tagállamba bevezetését. Ezzel meg lehetne nyugtatni a lakosságot, s ki lehetne fogni a szélsőjobbosok vitorláiból a szelet.
orbán meg mehet a pecsába!
human
@F_Viktor: Igen. Azzal nagyon megszívná, mert a migrációs válsággal sikeresen a szőnyeg alá söpri, hogy közben zsebre vágja az országot.
F_Viktor
@human: Igen, az a nagy probléma, hogy:
- ezzel otthon eltereli a figyelmet a lopásokról, a nem működő ágazatokról, a mutyikról,
- kivezeti az országot az EU-ból, putyler gyarmatává teszi az országot, ezzel évtizedekig elveszi a lehetőséget, hogy Európa szerves része legyünk,
- a birkái lelkébe plántált gyűlölet, harag, félelem szintén évtizedekig ott lapul majd.
cs.n.
"Ez a paragrafus a 2011. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után keletkezett"
Az tíz évvel korábban volt. Tényleg ennyire szentek és sérthetetlenek az MTI hírei, hogy még a nyilvánvaló hülyeségeket sem lehet javítani bennük?
verőce21
Jobb későn, mint soha!
A személyes erkölcsi parancsolatok átértékelődnek a tömegek változása alapján. Az erkölcsi tanítások igen fontosak a zsidó–keresztény kultúrkörben. Bár pont azoknak a szájából igen furcsán hangzik ez, akik évtizedekig megtettek mindent, hogy ezt a gránitalapzatot szilánkokra törjék, és megakadályozták, hogy a kereszténység az Európai Unió alapító okiratába bekerüljön. Azok! Igen, azok most pálcát törnek felettünk, hogy minden erre jövő millió "menekültet”, majd tíz-, esetleg százmilliókat befogadjunk, a személyes erkölcsi parancsot teljesítve.
Mert a közeljövőben a migráció egyre erősebb lesz, ezt csak a strucc nem látja.
kokopelli
@wagabund: ..akkor már késő,ha megvárják! Felrobbantja magát,majd
felelősségre vonják?A gyanu fázisában,csak nyomoznak...!
Mit szónal az a gyermekes férj,akinek a neje mellett a robbantó
állt a kasszánál?
-Mi a farokért nem nyomoztak a marhák? :--(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél