Tizenegy palesztin meghalt és több mint ezeregyszáz megsebesült izraeli katonák lövéseitől a Gáza övezet és Izrael határán zajló nagyszabású palesztin tüntetéseken.

Tizenegy halott és ezernél is több sérült a gázai összecsapásokban
Fotó: Mahmud Hams/AFP

Az izraeli katonai rádió szerint mintegy harmincezer palesztin vesz részt az enklávé határán folyó tömeges demonstrációkban, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet által szervezett "tömegek menetén".

A határ mentén öt helyen gyülekező palesztinok égő autóabroncsokat dobálnak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adnak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használnak, lehetőleg a határsértők lábát célozva.

Az izraeli határ védelmét személyesen Gadi Ejzenkot vezérkari főnök vezényli tömegoszlató eszközök és szükség szerint éles fegyverek bevetésével. A palesztin oldalon a sátraknál a Hamász legmagasabb szintű irányítói, Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője, Iszmail Hanije, a szervezet politikai főnöke is bátorítja és bíztatja a tüntetőket.

"Nem adunk fel semmit és nem alkudozunk a cionistákkal Palesztina földjéről" – hangoztatta Haníje. "Dicsőség minden palesztinnak, aki ma, a föld napján előlépett, hogy megírja a jövőt. Izrael fenyegetései nem rettentenek el minket"

- tette hozzá.

A halottak között egy 16 éves fiatal is van, és az izraeli katonák elfogtak egy hétéves palesztin kislányt a határkerítésnél.

"Az izraeli hadsereg a kisgyereket foglyul ejtette, majd biztonságosan visszajuttatta a szüleihez. A Hamász terrorista szervezet cinikusan nőket és gyerekeket használ, a kerítéshez küldi őket, és veszélyezteti az életüket"

- közölte a izraeli katonai szóvivő.

A palesztin tüntetők a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint köveket is dobálnak a katonák felé, és egy csoportjuk pokolgépet próbált elhelyezni a határnál.

A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

A radikális iszlamista szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hatalmas sátrakat állít fel – amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni –, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Attól hogy idézgetsz még lyukas az érvelésed. A felvetésed magadnak tartogasd.
Peller Anikó
Nem is értem miért nem eresztik be az izraeliták az arabokat az országukba. Pedig odabent sokkal jobban lehetne köveket dobálni.

Le kell bontani a kerítést és számolatlanul magukra engedni az arab kecskebaszók millióit.

Csakhogy az arabofil filantrópok elégedettek legyenek. Túl vannak szaporodva, kell nekik az élettér. Adjátok oda nekik a hazátokat.

Na persze az izraelitáknak több esze van mint az eltunyult kutyaütő európéereknek.
RonaGyuri
Azért eben is van valami lenyűgöző

Persze logikus, hogy nincsenek könnyű helyzetben a xenofóbiát gerjesztő antiszemita „barátaink”

Ha kedvem lenne viccelődni a dologgal egy kicsit felfújt béke-menet zajlik Gázában. Magáról a dologról olyan nagyon nem írogat a derék matyar média, különösen ártunk és qurmányunk közvetlen és közvetett propagandistái nagyon visszafogottak. A központi napilap is csak annak apropójából írt viszonylag késő este, hogy a BT elé kerültek az összecsapások. A dologban az az érdekes, hogy mindeközben felfújt, kitalált és több éve nem ott, nem úgy és nem olyan „terror-cselekmények”-et ismertető cikkek tömkelege sorjázik a lapok főoldali kínálójában erről a valóban terror-cselekményről egy nyekk sem.
Pálinkás Pál
Milyen érdekes dolog ez libsik...Mintha a mi déli határunkon történt eseményt olvasnám..azzal a különbséggel hogy nem lőttünk éles fegyverrel...és valahogy most nem olvasom tőletek hogy Izrael mekkora náci ezért!!Bezzeg itthon pofáztok,ha csak visszakisérik a teveqrókat a határon kívülre...Hogy is van ez nálatok???
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Tevekúrók. Ez se rossz.
ibn Said
@Pálinkás Pál: Teve nem qrni, nem érni fel, kell hozzá szék! Idiot vagy, kell gondolni fej! Írni inkább kecske mint teve! De kecske qrni Te is tud, láttam ponhub!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.