Donald Trump amerikai elnök visszavonta a G7-csúcs résztvevőinek közös zárónyilatkozatának támogatását, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő "hamis állításaival" indokolt.

Trump két lábbal beleszállt a kanadai miniszterelnökbeA keddi amerikai – észak-koreai csúcs miatt Szingapúrba tartó Trump a Twitteren jelentette ki, hogy Trudeau "hamis állításokat" közölt a csúcsot követő sajtótájékoztatóján.

A kanadai kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, melyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. "A kanadaiak udvarias és méltányos emberek, de nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni" – fogalmazott.

Trump azonban nehezményezte, hogy – szavai szerint – míg a csúcson Trudeau

nyájas és szelíd,

a sajtótájékoztatóján

nagyon tisztességtelen és gyenge

volt.

Az amerikai elnök állítása szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig "az amerikai piacot ellepő" kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

A kanadai kormányfői hivatal a Twitteren reagált az amerikai államfő megnyilvánulására. Közölte: Trudeau nem mondott semmi olyat a sajtótájékoztatón, amit a csúcs alatt nem közölt egyaránt négyszemközt és nyilvánosan Trumppal.

Trudeau sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy közölte az amerikai elnökkel, július 1-től életbe léptetik megtorló tarifáikat az Egyesült Államokkal szemben. Hozzátette: Trump erre azt mondta, hogy szerinte az hiba lenne. A személyeskedésig fajult diplomáciai vitát követően az EU-s országok jelezték: ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz.

Az amerikai elnök megnyilvánulását két magas rangú demokrata politikus is bírálattal illette. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője a Twitteren azt írta: "Putyin diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját, vagy Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját hajtjuk most végre? Az utóbbi napok után nehéz megmondani".

Nancy Pelosi, a képviselőházi frakció vezetője hasonlóan a Twitteren bírálta Trumpot. A kínai ZTE elektronikai vállalatra utalva kijelentette: "A hét azzal indult, hogy az elnök az Egyesült Államokra nemzetbiztonsági tényezőt jelentő kínai céget erősített meg. Azzal zárult, hogy az elnök védelmébe vette Oroszországot és elidegenítette szövetségeseinket a G7-csúcson".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Neil Hall

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Minden esetre ennél nyersebb, bunkóbb elnöke nem volt még az usa-nak. Null diplomácia!!! A republikánusok sem nagyon büszkék rá, de eltávolítani nem akarják, mert akkor ők elesnek az alamizsnától!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
A következő lépés, megtámadni Kanadát!
wagabund
hát nem tudom innen a fotelből megítélni, hogy Trump mibe csapott bele...
egyet a hírekből biztosan tudni...az usa-ban még soha nem volt ilyen kevés a munkanélküli..azt is mondják odaát, hogy most csak az nem dolgozik, aki nagyon nem akar...

ebből a szempontból valamit csak jól csinált Trump..hogy Kanadának mi tetszik, az az ő gonduk...amúgy baromi jól élnek így is..
Jozefina
Minden esetre ennél nyersebb, bunkóbb elnöke nem volt még az usa-nak. Null diplomácia!!! A republikánusok sem nagyon büszkék rá, de eltávolítani nem akarják, mert akkor ők elesnek az alamizsnától!!!
jancsipapa
"- A személyeskedésig fajult diplomáciai vitát követően az EU-s országok jelezték: ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz." - ami már egyértelműen nincs ..
Commenter
@Jozefina: nem véletlenül tanul tőle orbán (ld. pl: fake news)...
fekete
D.Trump es az egesz retye csapata egy vilag butajai egyesuljetek csoportbol all!Itt van az Amerikai muveltseg.USA-t ki kell rugni mindehonan,aszt szajkozta ez a lokott,hogy eleg az
amerika rabla'sa'bol.Eddig mindenki csak rabolta a UST,Igy van a 2.vilaghaboruban kiraboltak
egesz Eu ropat,majd a kozelkeletett ve'gig perzseltek es most az egesz vilagott is hibaztattja
ez a lokott.Ami erdekes,hogy a tobbi G 7 halgatott mint xar a gyamba,ahelyett,hogy kizavarna
azekett a tolvajokat az orszxagabol,(Merkell)Eddig is utaltak Canadaban a Jenkykett,de ezek
utan meg rosszabb lesz.AZ Oroszokat elleneztek ujra a G 7-ben,es ilyen fe'l orultett pedig szoi
nelkul bologatnak a butitasaira.SZegyelje magat az egesz G 7 retye bandaja.
kereső
Azért D.Trump is tud a szájából egy másik testrészét csinálni.Eddig ez nem volt "divat" az usákoknál.
verőce21
Az USA mindig reálpolitikát művelt, ebbe mindig belefért egy kis nyerseség. :)

A nagyon fiatal kétszázötven éves amerikai civilizáció magába fogadta a Nyugat ösztönzését, a dialektikus kutatószellemet, de meglepően keveset fogadott be a prekolumbiánus időben virult nagy közép-amerikai tolték, azték, maja birodalmak kulturális örökségéből.
Valójában az amerikai civilizáció nem keresztény, felekezetek és szekták hemzsegnek, de a kereszténység nagy ígérete, "az én országom nem e világból való” süketen hangzik náluk.
Az amerikai megalkotott egy civilizációt, amely "e világról való”, a túlvilági ígéreteket soha nem fogadta be. A kereszténységet csak társadalmi fegyelmezés céljára használta .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.