A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a Brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, az abszolút többség szerint ugyanakkor tiszteletben kell tartani az erről hozott népszavazási döntést.

A brit EU-tagságról 2016. június 23-án tartott népszavazáson a résztvevők szűk többsége, 51,9 százaléka voksolt arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató szervezet,

a YouGov 1663 fős súlyozott választói mintán elvégzett, szombaton ismertetett átfogó felmérése szerint a britek 67 százaléka rossznak tartja a konzervatív párti kormány által a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon eddig végzett munkát, és csak 20 százalék elégedett.

Azok közül, akik a két évvel ezelőtti népszavazáson a bennmaradásra voksoltak, 79 százalék tartja rossznak a kormány teljesítményét a Brexit-tárgyalásokon, de a kilépésre szavazók 57 százaléka is elégedetlen.

Kiderült ugyanakkor a felmérésből az is, hogy a britek fele nemigen foglalkozik a kérdéssel: 48 százalék mondta azt, hogy nem követi szorosan vagy egyáltalán nem figyeli az EU-val folytatott Brexit-tárgyalások menetét, 56 százalék pedig unalmasnaknevezte a kilépési tárgyalásokról szóló médiatudósításokat.

A cég kimutatta, hogy

jelenleg 45 százaléknyian tartják hibás döntésnek a kilépést az EU-ból, a válaszadók 44 százaléka szerint viszont jó eredmény született két éve.

A YouGov szakértői hangsúlyozzák, hogy az idei év eddigi szakaszában folyamatosan enyhe relatív többségben van a Brexitet hibának tekintők tábora, ez azonban nem jelenti azt, hogy a választók többsége szerint a kilépési folyamatot le kellene állítani.

Brexit: a britek mégsem ezt akarták

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány mit tegyen a továbbiakban, 53 százalék azt pártolta, hogy a Brexit-folyamat folytatódjék. Közülük

42 százalék a jelenlegi tárgyalási irányvonalat követné, 11 százalék szerint viszont a kormány elképzeléseinél valamivel puhább Brexitet kellene célként kitűzni.

A válaszadók 21 százaléka újabb népszavazást szeretne annak felmérésére, hogy a britek többsége még mindig ki akarna-e lépni az EU-ból, és csak 13 százalék szeretné a kilépési folyamat teljes leállítását és azt, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon.

Bizalmatlanság és félelem

Ez utóbbi kimenetelben viszont azok sem nagyon hisznek, akik ezt pártolnák: a válaszadók alig 5 százaléka valószínűsítette, hogy Nagy-Britannia végül felhagy a Brexit-folyamattal és az EU tagja marad.

Jóval nagyobb, 20 százalékos viszont azoknak az aránya, akik szerint a brit kormánynak nem sikerül megállapodást elérnie az EU-val a kilépés utáni kapcsolatrendszert szabályozó feltételekről.

A brit választók zöme a Brexit utáni gazdasági kilátásokat sem ítéli meg derűlátó módon.

A válaszadók 42 százaléka tart attól, hogy a brit EU-tagság megszűnésének kedvezőtlen gazdasági következményei lesznek, és csak 29 százalék bízik abban, hogy a brit gazdaság jobban jár a kilépéssel.

A felmérés résztvevőinek 36 százaléka szerint a foglalkoztatásnak sem tesz jót Nagy-Britannia kilépése az unióból, és csak 24 százalék számít a munkaerőpiaci helyzet javulására a Brexit után.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Szerintem a Britek megijedtek a migráns áradattól. Akkor még hatalmas káosz és fejetlenség uralkodott egész Európában. Most sem sokkal jobb a helyzet,de Merkel alkuja a Törökökkel, az új migrációs útvonalak, na meg konkrétan a szembe kerülés,hogy mivel is jár,vagy járhat a kilépés az EU-ból gazdaságilag Britanniának,az megijesztette az angolokat. Ők nem nagyon akarják a kötelezettségeket,de a gazdasági előnyöket igen. Már pedig nem lehet mindent megtartani. Nem tudom mi lesz a vége,de remélem az ott dolgozó Magyarokat nem fogja hátrányosan érinteni. Igaz,hogy van másik ország is Európában ahol tárt karokkal várják azokat a magyarokat,akik már bizonyították,hogy tudnak dolgozni,ismerik a szakmájukat és a nyelvet. Azoknak lenne nagyon rossz,akik már évek óta élnek ott és kialakítottak egy stabil életet ,baráti,munkahelyi kört maguknak.
Desischado
Arra kell törekedni, hogy egyik fél se kerüljön ki hátrányosan ebből a folyamatból.
patyuka
@cikicakk55: Ez így - már sértődés ne essék - alig több egy migránsfóbiás megközelítésnél. A "Britek" úgy általában nem léteznek, sokan és sokféleképpen szavaztak, gondolkodnak, így ekként meg sem ijedhettek "a migráns áradattól". Viszont annál inkább nyomasztó lehet már számukra a Brexit okozta hercehurca, a bizonytalanságnak és az új keletű kirekesztettség érzésének meg-megnyilvánulása... Szerintem a világ - bár sokan tagadhatatlanul arra felé terelnék - nem a szeparáció, a nemzetek közötti "származási" különbségek meg az abból adódható szembenállás - ami egyre inkább csak elméleti szinten valós -, az egyéni, különcködő útkeresés révén mehet előre, a Brexit meg még nagyon leegyszerűsítve is visszalépés. Nagy baj a világban az, hogy a rendre felmerülő problémákra gyakorta nem igazán az aluról/tapasztalatból szerzett ismeretekre építve/alapozva keresik a megoldást, hanem többnyire akadnak olyan messianisztikus politikusok, akik arra valójában alig-alig ügyelve előállnak a/egy "orbitális megoldással", és nyomják azt sokszor 'csakazértis' vakhittel... Én a közvélemény-kutatásoktól függetlenül is úgy vélem: ha most lenne az a népszavazás, most nem lenne Brexit...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.