Hihetetlen mérföldkõ, a Földön csinálták meg a Napot. 2030-tól jön a végtelen energia? Először értek el kísérleti nukleáris fúziós reaktorban a Nap magjánál is magasabb hőmérsékletet kutatók. A brit vállalatnál azt mondják, még sok munka van hátra, de már abban is elég biztosak, mikortól kezdhetnek majd megoldásaikkal energiát termelni – a hálózatra, és nem csak kísérleti célokra.

Forrás: origo.hu
Feltöltő: Rockxy
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A fúziós reaktor nem használ és nem termel sugárzó anyagot. Katasztrófa esetén is max durran egy nagyot, de nem szennyezi a környezetét. Ez a jövő. Ezért kellett volna még várni paks2-vel, hogy lehessen látni a trendet az energia világában. Ha elkezdenek üzemelni ezek a reaktorok, akkor rohadt nagyot fog esni az elektromos áram díja. Paks2-t pedig be kell zárni. És mi még fizetjük 50 év múlva is az árát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@GeoCravker: Gondolom vannak nukleáris tevékenységek is a napban, de nem ezt utánozták le. Egy szakértő mondta, hogy maximum a mérőműszerek szennyezhetik a környezetet katasztrófa esetén, de nem maga a reaktor. Szintén ő mondta, hogy a robbanás nem lenne nagyobb mint egy atomerőműnél. Tehát nagy lenne, de nem nagyobb.
anima
2030 talán el is készül Paks 2.
A világ 9. csodája.

De akkor is Orbán a jövő hírnöke: "Latinú tanújá, ne számítógépezzé, vazze!"
human
@GeoCravker: Meg is találtam. A hivatalos magfuzio.hu oldalon olvastam anno:

"A fúziós reaktorban nem keletkeznek több ezer évig sugárzó kiégett radioaktív végtermékek, csupán az erőmű egyes szerkezeti elemei néhány évtizedre gyengén radioaktívak lesznek. A fúziós reaktor nem termel szennyezőanyagokat és üvegházhatású gázokat, és még baleset esetén is ártalmatlan környezetére. A fúziós erőművekkel nagy mennyiségű energia termelhető."

A beköszöntőben még elég távolra jósolják az első ipari erőmű működésbe lépését. Az évszázad második felére. Ez persze lerövidülhet és el is nyúlhat.

Mindenesetre szurkolok nekik.

Ja és a robbanásról még annyit, hogy nem fúziós bombát építenek ahol a cél a minél nagyobb robbanás. Nyilván az azért robban akkorát. Remélhetőleg ez a technológia és a beépített biztonsági rendszerek biztosítják a hibamentes működést vagy a minél kisebb károkozást.
GeoCravker
Baleset esetén még egy szén-erőmű sem ártalmatlan a környezetére. Kiégett fűtőelemet valóban nem "termel". Ha a fúzió megszalad, akkor mennyivel ártalmatlanabb egy neutron-bombánál? Lévén, hogy az is egy fúziós eszköz.

Csernobilban sem atombombát építettek. Azért elég nagy kárt okozott. Ha tetszik: durrant egy nagyot.

Azt hiszem a technológiai veszélyeknél csak egy veszélyesebb van. A beképzelt butaság. Abból meg jó az emberiség felhozatala.
human
@GeoCravker: Nemzetközi csapatok dolgoznak rajta. Köztük 50 magyar. Jól képzett, jól fizetett, kipihent tudósokról, mérnökökről van szó. Ezért joggal remlhető, hogy nem fognak mondjuk egy fekete lyukat odakontárkodni.
Ezt a robbanásos dolgot szerintem kérdezzük meg szakembertől. Mármint nem gázszerelőre gondoltam, hanem fizikusra. Mondom, nekem a sejtésem, hogy más reakciók zajlanak egy fúziós bombában és mások egy meghibásodott fúziós reaktorban, mert más a működésük.
human
@GeoCravker: Ha jól értem a H bomba esetén valójában két bombáról beszélünk. Egy kisebb atombomba gyújtja be az üzemanyagot, ami olyan nagy mennyiségben áll rendelkezésre, hogy hatalmas robbanást okoz.

Ezzel szemben a fúziós reaktorban nincs atombomba és nincs üzemanyag. Az üzemanyagot nagyon kis mennyiségben adagolják és precíz módon lézerrel gyújtják be. Így egy jól kontrollált folyamat jön létre.

Míg egy atomreaktornál például a mesterséges hűtés megszűnése okozhat katasztrófát, addig itt a fűtés tud megszűnni ami pont hogy inkább leálláshoz vezet.

Itt elég részletesen leírják a kockázatokat. Pontosabban azt a kevés kockázatot ami felléphet.
magfuzio.hu/tanulmanyok/a-fuzios-reaktorok-biztonsaga/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.