A brit miniszterelnök szerint az Európai Unió nem hasonlítható össze az egykori Szovjetunióval. Theresa May a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozva kedden alig burkoltan visszautasította saját külügyminisztere, Jeremy Hunt erre vonatkozó minapi kijelentését.

Hunt a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusán felszólalva úgy fogalmazott:

az Európai Unió vezetői a Nagy-Britanniával szembeni bánásmódból következtethetően úgy gondolhatják, hogy "a klub egyben tartásának" módja a távozni kívánó országok megbüntetése, Európában viszont legutóbb a Szovjetunió volt az, amely nem engedte, hogy bárki távozzon érdekköréből.

Hozzátette: ha az EU-t "börtönné alakítják, a távozás vágya nem csökkenni, hanem erősödni fog, és nem mi leszünk az egyetlen rabok, akik menekülni szeretnének".

Hunt e kijelentéseiért súlyos bírálatok kereszttüzébe került még saját pártján belül is.

Theresa May, aki először kedden szólalt meg az ügyben, a BBC-interjúban azt mondta:

az Európai Unió tárgyalóasztalánál olyan országok képviselői is ülnek, amelyek egykor a szovjet érdekszférához tartoztak, ma már viszont demokratikus országok.

"Elmondhatom, hogy a két szerveződés nem ugyanaz" – tette hozzá.

A brit kormányfő a birminghami kongresszus helyszínén adott interjúban ugyanakkor megerősítette azt a korábban is hangoztatott panaszát, hogy az Európai Unió nem részletezte pontosan kifogásait a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről összeállított brit kormányzati javaslat ellen.

A javaslatcsomag egyes kritikus fontosságú, mindenekelőtt a kereskedelmi szabályozásról szóló elemeit a Salzburgban tartott múlt havi informális EU-csúcson Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke működésképtelennek nevezte.

"Akkor viszont halljuk, hogy mik a kifogásaik, vagy ha van ellenjavaslatuk, azt is szeretnénk hallani" – mondta a keddi BBC-interjúban a brit miniszterelnök.

A Brexit-tárgyalások legsarkalatosabb jelentőségű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a fizikai vám- és útiokmány-ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz. A korábban rendkívül szigorú határellenőrzés megszüntetése az észak-írországi rendezési folyamat egyik fő vívmánya.

Theresa May keddi nyilatkozatában megerősítette azt is, hogy

London számára viszont az Európai Unió által előterjesztett javaslat nem elfogadható, mivel ez az Ír-tengerre – vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé – helyezné át a vámhatárt, megbontva az Egyesült Királyság integritását.

Az EU javaslata szerint Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság egységes vámszabályozási térséget alkotna annak érdekében, hogy az ír-északír határon a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a fizikai határellenőrzés nélküli utas- és áruforgalmat.

Londoni értelmezés szerint ez azonban gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány ki akar lépni az unió egységes piacáról és vámuniójából is.

Theresa May a keddi BBC-interjúban utalást tett arra, hogy a patthelyzet feloldása végett London hamarosan új javaslattal áll elő, de a kormányfő ennek részleteit egyelőre nem fedte fel.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tulipan
Igaza van!
Most, itt, még, az egész tolvaj féreg, agyatlan, narancsos horda, mint Te is aki tagja vagy űzi kisded játékait és aláássa a magyar nemzet eddigi létét! Aha, szóval, a liberális fekély? Szerintem meg, ÉPPEN a narancsosok azok, akik sokal roszabbak,. mint a Tatár horda és a Török dúlás együtt és példaképetükhüz Hitlerhez "méltóan", álnemzeti hablaty "védelme" alatt, teljesen szétverik-szétlopják az országot!!! Nem tudom mi marad utánuk? Lehet, hogy semmi és mint 1100 év alatt, már annyiszor az reménytelenség sokáig úrrá lesz, de ne reménykedjen, nem ÚSSZÁK MEG!!!
"S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül."'
1magyar
Nem ám. A Szovjetúnió jobb volt mint ez az unió. Mert nem nyírta ki a saját állampolgárait.
kereső
@1magyar: hallottál már a "gulag"-ról? Hogy beszélhetsz ekkorra baromságot?Ha nem hallotooál róla-olvass Szolzsenyicint.
1magyar
@tulipan: S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül."'
A németeknél, franciáknál, belgáknál stb. fekete afrikai és muszlim állampolgárok veszik körül a sírt, ahol siratják az eltartóikat.
1magyar
@kereső: Te hallottál már a muszlim terrortámadásokról? Ha nem olvass napi szinten, és nem beszélsz baromságokat.
kereső
@1magyar: na akkor mégegyszer, mert úgy látom,kinos a kérdés számodra. A nagy CCCP-ben milliószámra gyilkoltak saját állampolgárokat a gulag-okon, meg azon kivül is.Hogy a francba jönnek ide a migráncsok? Kevered a szezont a fazonnal.
1magyar
@kereső: Ott a gulag itt meg a terrorizmus.
csak úgy....
@1magyar: @Shikari: vihetnétek virágot a sztalin et. sírjára...
csak úgy....
@Shikari: ok tibim! viszonzásul kísérteni foglak! :)
silber13
@csak úgy...:Hagyd a fenébe, láthatod, történelemből is hüle!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.