Az aradi Szabadság-szobor megsemmisítését, vagy Magyarországra költöztetését követeli egy a helyi sajtóban közzétett közleményben a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal Párt (PND) helyi szervezete.

A PND hétfői közleményében az aradiakra nézve sértőnek ítélte a 13 aradi vértanú emlékére állított szoborcsoportot. Szerinte a tábornokok 40 ezer erdélyi román meggyilkolásáért felelősek. A párt úgy vélte: "a gyilkosokat idéző március 15. és október 6." nem lehetnek reprezentatív napok Arad számára. "Kérjük, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a 13-ak szoborcsoportjának a lebontásához, és Magyarországra küldéséhez vagy megsemmisítéséhez" – áll a párt közleményében. A párt ugyanakkor felszólította Bognár Leventét, Arad alpolgármesterét, hogy számoljon be a helyi önkormányzat magyar rendezvényekre juttatott támogatásairól.

Az aradi Szabadság-szobor megsemmisítését, vagy Magyarországra költöztetését követeli egy szélsőséges párt

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.5/Domokdr

Bognár Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester az Aradihirek.ro helyi portálnak kedden elmondta, a PND-nek nincsen tömegbázisa a városban, de az efféle közlemények meg tudják mérgezni a város hangulatát. Az alpolgármester úgy vélte: a közelgő nemzeti ünnep, a választások, valamint az 1848-1849-es forradalom vérbe fojtásának a 170 évfordulója miatt erősödtek fel a magyarellenes hangok.

Az aradi Szabadság-szobor a 19. századi európai romantika jegyeit viselő köztéri műalkotás, amelyet Huszár Adolf tervei alapján – a szobrászművész időközben bekövetkezett halála miatt – Zala György készített el.

A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Trianon után a román karhatalom előbb körbedeszkáztatta, majd 1925-ben eltávolította. Hetvenkilenc év után 2004-ben sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet – a román-magyar kormányközi egyezmény alapján – a megbékélés parkjává alakították. A visszaállított szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
@fideszes gyökér: Szerintem meg pont fordítva van: a magyarok piszkálódásai miatt szívnak az erdélyiek!
Nessy
Hm! Ismerős a téma! Hányadik szobrot is tesszük innen - oda? Jó, még nem robbantjuk fel, max. szobor park! Lehet, hogy az Osztyapenkó szoborra még szükség lesz?
kereső
@Nessy: Válthatna már lépést! :) ;)
fideszes gyökér
@vacsi: hát akkor mindenki törődjön a saját dolgával.
Veleda
A szádat befogod, a kezedet leveszed a szoborról lepcses szájú szőrös román. Majd azt a szobrot rakosgasd odébb amit ti alkottatok. Mondjuk a Decebál király kőszobrát vigyétek arrább a régi magyar határról! Semmi keresni valója nincs ott! Előbb a kolozsvári Mátyás király szobra volt útba, most a nemzeti nagyjaink piszkálják a szemeteket-----szemetek! De kellett nekünk minden szarért oda járni, babusgatni őket. A kígyó fölébredt a kabát alatt, megmarta a gazdáját!
Lepényleső
@fideszes gyökér: Inkább csak eszközök a bán kezében. Természetesen tagadhatatlan,hogy
inkább visszaélnek a lehetőségekkel mint élnek velük,ahogy minden elcsatolt országrészbeli
teszi azt,tisztelet a kivételnek. Ezer milliárdos rablásokban segédkeznek,csakhogy ez az ő
szintjükön nem jelenik meg? Ez a sok "segítség" mind cigánykodás,pénzért,hatalomért,semmi
más? Ennek áldozatai leginkább mi vagyunk,ellenünk,s miénk a finanszírozás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok