Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.

Szlovákia ötödik elnökválasztásának egy liberális ügyvédnő a győztese

Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Caputová a voksok 58,27 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott.

A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Zuzana Caputovának 60,5 százalékot, Maros Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.

Caputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.

Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az első körben. Ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@Sámannus: Az elmebaj szerencsere a lakossag egy kisebb reteget erinti csak. Magyarorszagon is, mert alig 30%kal 2/3ban kepzelik magukat es az agyhalott birkak begetve követik a fökolompost a vagohidra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Shikari: Egyébként tartom a fentebbieket: " Quod scripsi, scripsi " Hogy ragadjon rád is valami "míveltség", ne csak a xar!
SystemError
@Shikari: Vagy a szlovák és magyar maffia nélküli Szlovákiát látják meg..amiben el fog hasalni egy-két Habony és Mészáros érdekeltség is. Tudod, amiből etetnek titeket!
Lepényleső
Ahol az igazságosság szerepet játszik a választások alkalmával,ott az nyer akire a többség
szavaz. Van ahol a kisebbség hazudja magáról ugyanazt.
Manhattan
@Shikari: "A liberalizmus, más néven szabadelvűség, gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a XVII.-XVIII. század-ra, a felvilágosodásba nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus." (Wikipédia)

A liberalizmus lényege, hogy mindent szabad, amivel másoknak nem ártasz. Beletartozik a szólás-, gyülekezési-, sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság, a munkához való jog, stb...
teuton
@Sámannus: Ha ez fiam gyenge valasz volt, fuss neki meg1x. De ezzel is csak azt bizonyitottad, hogy te is a "betegek" köze tartozol. A lajkjaid meg igen gyerek, veröce es shikari van csak melletted, de nektek harman együtt sincs meg az 50es IQ.
Sámannus
@teuton: Köszi, kedves vagy, de ironizáltam, de sajnos ezek szerint nem jött össze.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.