Az ukrán megszállt területek minisztériumának helyettes vezetője szerint Oroszország már nagyjából három hónapja összeállította a listákat azokról, akiknek az elsők között orosz állampolgárságot készül adni Ukrajnában, közülük is a legelsők a donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" úgynevezett első és második katonai hadtestének állományába tartozó fegyveresek lesznek.

Moszkva lassan kebelezi be Ukrajnát: a szakadároknak állampolgárságot adnak

Heorhij Tuka hétfőn egy tévéinterjúban úgy fogalmazott, hogy a kelet-ukrajnai megszállt területek orosz útlevelekkel történő ellátásának folyamata már beindult, körülbelül három hónapja összeállították a listákat a várható igénylőkről, és a folyamatot három szakaszra bontották. Elsőként az említett hadtesteknél szolgáló fegyveresek kapnak orosz állampolgárságot, a második szakaszban az orosz vezetéssel kollaboráló helyi tisztségviselők, majd csak ezután jut hozzá a többi igénylő.

"Meg kell érteni, miben rejlik ennek a lépésnek az aljassága. Oroszország saját jogszabályát módosította. Kizárólag saját szuverenitásának keretein belül cselekedett, látszólag nem sértve ezzel semmilyen nemzetközi megállapodást és egyezséget. Az, hogy ez nem felel meg a minszki megállapodások szellemének, politikai értékelés, jogi szempontból viszont nagyon nehéz a konkrét felelősséget megállapítani" – fejtette ki.

Szerinte ezzel a lépéssel Oroszországnak egy a célja: az, hogy a térségben orosz állampolgárok védelmével indokolhasson egy nyílt katonai beavatkozást.

Az ukrán fél szerinte erre csakis politikai választ adhat, amit megtett az államfő és a külügyi tárca politikai nyilatkozatokkal, továbbá azzal, hogy Kijev kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna partnerei újabb szankciókkal válaszolnak majd az orosz lépésre.

Közben a liga.net ukrán hírportál hétfőn arról számolt be, hogy a szakadár ellenőrzés alatti Luhanszk lakói hajnal óta állnak sorban a helyi hatóság által kiállított, úgynevezett luhanszki népköztársasági útlevélért. A helyiek ugyanis úgy tudják, hogy akinek ilyen van, az könnyebben kap majd orosz útlevelet. A hírportálnak nyilatkozók is megerősítették, hogy információik szerint előbb a fegyveresek, majd a helyi "minisztériumok" alkalmazottai kapják meg az orosz iratot, azután azok, akiknek van luhanszki útlevelük.

A helybeliek elmondása szerint a Moszkva-barát fiatalok akarnak orosz útlevélhez jutni, akik azt tervezik, hogy Oroszországba költöznek. A nyugdíjasoknak viszont nem kell az orosz állampolgárság, mert nem kockáztatják, hogy emiatt elveszítsék ukrán nyugdíjukat. Az orosz nyugdíjalapnál a múlt héten közölték, hogy a Donyec-medenceiek akkor kapnak orosz nyugdíjat, ha átköltöznek Oroszországba, ha pedig maradnak, továbbra is Ukrajnának kell a nyugdíjukat fizetnie.

A liga.net által megkérdezett Ukrajna-párti luhanszkiak úgyszintén kijelentették, hogy nem kérnek az orosz állampolgárságból.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eriksson
Úgy gondolom, hogy ez az intézkedés akár válasz lehet a nyelvtörvényre. Aki orosz állampolgár, arra nézve nem kötelező az ukrán nyelv kizárólagos alkalmazása.
tulipan
Ott is enyíi szemét HAZAÁEULÓ VAN, akik mweint (a történelemben sokadszorra!)
tulipan
Ez borzalom, hogy ott is ennyí szemét HAZAÁRULÓ VAN, akik a történelemben sokadszorra!, MEGINT eladják a hazájukat egy tál lencséért!
Eriksson
@Shikari: Az oroszok egyáltalán nem olyan ostobák, amilyennek láttatni szeretnék őket a tőlük nyugatabbra politizálók.
Eriksson
@Shikari: Az biztos, hogy nehéz fogást találni rajtuk. Putyin nem egy Jelcin, nem egy Gorbacsov, és nem is egy
Porosenko akik nyugtával dicsérnék a napot.
Eriksson
@Shikari: A krími probléma elkerülhető lett volna, ha a SZU megszűntével rendezték volna a tulajdonviszonyukat az ukránokkal. A Krímet Oroszország kapta Törökországtól anno egy szerződés keretében.
csak úgy....
a két CCCP szakértö @Eriksson: és@Shikari: :) még Putyin is röhögö görcsöt kapna töletek...
csak úgy....
@Eriksson: @Shikari: @durbincs: ha tudnátok,hogy véletek nem vesztek semmit. :) ti csak egy ökörkör...
CsipkeRózsa
Majd Putyin és Orbán megosztoznak Ukrajna egyes területein.
tudode
Azé nem bízza el magát senki a NAGYMACI térfoglalási törekvéseitől, mivel HOCI KI, aztán már a spejzban matatgat/get
.
---- “Az ukrán sereg 2 óra alatt a Balatonnál lenne” – Magyarország megtámadásról beszélt egy ukrán képviselő
.
www.debreceninap.hu/orszag/2019/03/21/az-ukran-sereg-2-ora-alatt-a-balatonnal-lenne-magyarorszag-megtamadasrol-beszelt-egy-ukran-kepviselo/
.
Erről, arról, amarról már NAGYBA SZÓ VAN!
CsipkeRózsa
@durbincs: Ukrajnáról van szó, én Magyarországon élek, nem tartózkodom az osztozkodási területen.
Clavigo
@CsipkeRózsa: Lassan Magyarország is " osztozkodási terület " lesz...
CsipkeRózsa
@durbincs: tegnap, 17:18

Nem lehet, mert nincs kis zöld lavorkám.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.