A kétoldalú tárgyalásokon  elsősorban kereskedelmi és védelempolitikai kérdésekről esett szó az Ovális Irodában.

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban fogadta Peter Pellegrini szlovák kormányfőt, dicsérte az amerikai-szlovák kapcsolatokat, a két ország NATO-n belüli partnerségét, és külön kiemelte, hogy Pozsony decemberben szerződést írt alá 14 darab F-16-os vadászgép vásárlásáról az amerikai Lockheed Martin cégtől.

Kapcsolataink nagyon jók

– ezt már irodájában mondta Donald Trump újságíróknak, megjegyezve, hogy szlovák miniszterelnök először tesz látogatást az Ovális Irodában.

Peter Pellegrini szintén a jó viszonyt dicsérte, és ő a találkozó időzítését emelte ki.

Nagyszerű időben kerül rá sor, hiszen az idén ünnepeljük szabadságunk harmincéves évfordulóját

– fogalmazott a szlovák kormányfő.

Peter Pellegrini, miközben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Szlovákia stabil partnerek és szövetségesek, országát, illetve a szlovák gazdaságot sikertörténetként mutatta be.

A szlovák kormányfő beelőzte Orbánt a Fehér Házban

Kiemelte a foglalkoztatáspolitika eredményeit, megjegyezve, hogy az ország történetében most a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. A kormányfő gratulált egyúttal Donald Trumpnak is, ugyanis a pénteken nyilvánosságra hozott amerikai foglalkoztatási adatokból kiderült, hogy az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját sikerült elérni.

A szlovák politikus kiemelte a védelmi politika költségvetésében elért eredményeket is, mondván, hogy a 2022-re tervezettnél hamarabb sikerült elérni, hogy a bruttó nemzeti össztermék (GDP) két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Repost @WhiteHouse ・・・ President @realdonaldtrump welcomed Prime Minister of the Slovak Republic Peter Pellegrini to the Oval Office today to talk trade!

President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) által megosztott bejegyzés,

Trump ismételten hangot adott annak a panaszának, hogy az Egyesült Államok aránytalanul nagy mértékben járul hozzá a NATO védelmi kiadásaihoz, de elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Szlovákia növelte védelmi kiadásait.

A kétoldalú tárgyalásokon – amelyeken amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter és Mike Mulvaney kabinetfőnök, szlovák részről pedig Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter és Peter Kmec, a kormányfő tanácsadója is részt vett – elsősorban kereskedelmi és védelempolitikai kérdésekről esett szó.

Korábban mi is megírtuk, hogy Trump és Orbán Viktor is találkozik egymással Washingtoban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint komoly jelentősége lesz a magyar kormányfő május 13-i washingtoni munkalátogatásának.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Trump Lee megkérdezi a titkárát:
- Maradt még valaki arról a környékről?
- Igen, elnök úr, valami O1G.
- Jó, akkor jövő hétfőn reggel nyolcra jöjjön!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
...s bizony könnyedén,hiszen országában nem tombol az önkény?
Qqberci
Trump Lee megkérdezi a titkárát:
- Maradt még valaki arról a környékről?
- Igen, elnök úr, valami O1G.
- Jó, akkor jövő hétfőn reggel nyolcra jöjjön!...
tulipan
Hiába, a narancsos dagadék sakál csak nem szemlélheti meg, immár 21. éve, azt az Ovális Irodát belülről!!
dodóka
remélem megszopatják az ovális irodában ezt a cigánygyereket is, mint annak idején Monica Lewinskit..És nem engedik neki kiköpni sem.
verőce21
"Pozsony decemberben szerződést írt alá 14 darab F-16-os vadászgép vásárlásáról az amerikai Lockheed Martin cégtől..." - ez a lényeg!
- Maradt még valami szemét a fegyverraktárban, Joe?
- Valamit össze tudunk még rakni Mr. Orbán részére is, Uram!
papa.49
@verőce21: Most ebben egyetértek veled !!!
Pontosan ezért kell mennie, hogy a rendelés állomány teljes legyen )))))))))))
Eladott Ország
@papa.49: Az energetika mellett a fegyvervásárlás a másik kulcstényező az Orbán-Trump találkozó létrejöttében. Mint korábban megírtuk, jó esély van rá, hogy norvég-amerikai Kongsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásároljon Magyarország, de Patriot rakétákat is rendelhet a kabinet. Egy az ügyre rálátó forrásunk egy milliárd dollárosra tette a beszerzés volumenét, ez már amerikai léptékkel mérve is jelentős. Szóba jöhet még a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek kiváltása F-22-es vagy F-35-ös amerikai gépekkel.
nepszava.hu/3034602_dollarmilliardos-csomagot-visz-orban-washingtonba
papa.49
@Eladott Ország: Ide nekünk elég lenne akár régebbi vadászgép is, mert a mi potenciálunk nem jelentős !!!
Az F-35 nem hiszem mert az még az oroszokat is érdekelné, annyira a trampli se hülye, hogy ilyet adjon ennek a ,,kétkulacsos,, majomnak, mert az orosz mérnökök itt tanulmányoznák a gép rendszereit, pont úgy mint történt a II. VH. a Szovjetunióban leszállt B-29 esetében !!!
Yoda69
@papa.49: Inkabb az amcsiktol vegyünk mint a ruszkiktol
csipetke
Valaki azt mondta,hogy orbán azt kommunikálja itthon,(kis túlzással) hogy hurrá,hurrá,meghívta Trump,de az igazság az,hogy raportra kell mennie a NATO miatt.De ez sem újság,hogy orbán igyekszik mindent másképp,a saját személyét jó színben feltüntetni az ilyen-olyan külföldi látogatásoknál,itthon adja a szépet a jót,aztán kiderül,hogy (ismét kis túlzással) seggberúgták.De minden kiderül,mert ez a fránya internet mindent eljuttat mindenkihez pillanatok alatt
papa.49
@Yoda69: Érdekes ez a szemben álló nagy hatalmak az ellenlábas hadsereget igyekeznek felfegyverezni, de itt a bökkenő, amit a figyelmedbe ajánlok, mi a biztosíték, hogy az elektronikával bőven megtűzdelt eszközök megbízhatóak lesznek,
1 nem mondják fel a szolgálatot, ha a gyártó országra kell tüzelniük,
2 nem szolgáltatnak-e infókat az ellenség részére a hadvezetés titkairól ???
nemfideszes
@papa.49: Nagyon jól tetszik látni. Kiegészíteném még azzal, hogy a kínaiak is biztos érdeklődnének a technikai részletek után, mivel igen csak befürödtek a saját fejlesztésű 5. generációs gépükkel. De azt is olvastam, hogy több európai ország már elállt az F-35-k vásárlásától, mivel igen hangosak. Amerikában ez nem gond, de a sűrűn lakott Európában... de mondjuk mikor is érdekelte a csuti g...it az emberek...
nemfideszes
@Eladott Ország: Az F22 állítólag jobb mint a későbbi F35, De szerintem ide jó lesz az F16-os is. Egy hadsereg ütőképessége amúgy is csak 40%-ban függ a technika fejlettségétől. A másik a 60%-ot a személyzet tudása és képessége, na meg a "vezérkar" hozzáértése adja... na és most gondolj Hende Csabikára vagy rizsa Sziszire...
Eladott Ország
@nemfideszes: tegnap; 20:32, Ez itt Hende Csaba. Lefokozott, kvázi megbukott honvédelmi miniszter, távcső-szakértő, a sufnijogász kormány egykori oszlopos tagja. Hende belenézett a távcsőbe és azt hitte éjszakai lövészet van.
szendro.blogin.hu/files/2017/06/366604_hende_feddhetetlen_fideszeseket_keresek.jpg
Mert miközben Hende Csabáért egy szaros csuklótörés miatt mentőhelikopter rohan, az átlagember – aki nevét és arcát vállalva áll a kamerák elé – kínok és keservek között kénytelen tudomásul venni, hogy számára az egészségügyi ellátás sok esetben lutri. Hende Csaba: : Két láb luxus, egy meg minek?
youtu.be/AQ209bciSiA
uploads.disquscdn.com/images/b6b4abd884329eb35eb72f1ecaaf92cb8624fe302a801de25fbd2386ffc22aa4.jpg?w=600&h=333
Az űrgolyhók egyik jelenete jut eszembe: "Ki ez itt? - Egy balfácán uram! - Azt én is látom, de mi a neve? - A neve uram Balfasz, Balfasz őrnagy. - És az unokaöccse? - Az is egy balfasz uram. - Hány balfasz van még az űrhajómon? (gyakorlatilag mindenki jelentkezik) Sejtettem, csupa balfasz van körülöttem." Ez a NER.
papa.49
@nemfideszes: A magyar hadsereg mindig csak a ,,golyófogó,, szerepét tölti be, kis ország, kis létszámú nemzet más sajna nem jut nekünk !!! Mostanra már Amerikában is rájöttek, nem lett egy sikeres gép az F-35 !!! Szerintem is jók leszünk 14-16 db. F-16 ra ...
papa.49
@Eladott Ország: Jó a hasonlat a ,,dartveder,, a csutitetű, kicsi dugó, sötét, és szörnyen beképzelt, és mögötte állnak a nerhuszárok, mind balfasz )))))))))))))))))))))
nemfideszes
@papa.49: De erről se feledkezzünk meg:
adatbazis.k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/Orban-Viktor/gripen-ugy
... lemerem fogadni, hogy a kancigány most is tartani fogja a markát...
nemfideszes
@Eladott Ország: De ez se rossz:
" ...na de az egy magyar cigány!
Áááá, az egy velencei tükör"

www.youtube.com/watch?v=CkeVEdyEi-c
papa.49
@nemfideszes: Szerintem most örül mint majom a farkának, hogy meghívták, de ott csak szőnyegszéle lesz neki !!!
Monjuk én azért se haragudnék, ha a szőnyegre felterítenék a PVC. fóliát is mint a ,,Halálos fegyver,, ben !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.