Nemzetközi kiadásában sem közöl többé politikai karikatúrát a The New York Times. Ezt az amerikai napilap vezetősége jelentette be kedden.

Befellegzett a politikai humor egyik ikonjának

A lapvezetés közölte: már legalább egy éve fontolgatja, hoy a nemzetközi kiadást a belföldihez igazítja, amely már évek óta nem közöl politikai karikatúrákat. Elemzők azonban rámutatnak, hogy a döntés egy hónappal azt követően született meg, hogy a liberális napilap egy erősen vitatott, antiszemitának minősített és nemzetközi visszhangot is kiváltott karikatúrát közölt április végén.

Április végén a lap a nemzetközi kiadásában olyan karikatúrát tett közzé, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolta, amint vakvezető kutyaként – Dávid-csillaggal a nyakában – vezeti a fekete szemüveget és kipát viselő Donald Trump amerikai elnököt. A gúnyrajz kiváltotta a többui között Izrael ENSZ-nagykövetének rosszallását is. Danny Danon akkor megjegyezte, hogy a lapnak "számot kell adnia antiszemita karikatúrájáról". Az izraeli diplomata azt hangoztatta, hogy "az antiszemitizmusért mindenkit meg kell büntetni, lett légyen szó az ENSZ-ről, politikai felelősökről, újságírókról, politikai szakértőkről vagy professzorokról". A The New York Times akkor bocsánatot kért, elismerve, hogy a rajz sértő és "antiszemita kliséket tartalmaz". A.G. Sulzberger, a lap főrészvényese és vezetője felelősségre vonási eljárást indított a karikatúra készítője, Antonio Moreira Antunes ellen és egyúttal mélyreható változtatásokat ígért a lapszerkesztésben is.

Patrick Chappatte, a lap egyik sztár-rajzolója a saját internetes oldalán kedden sajnálkozásának adott hangot a lapvezetés döntése miatt. Mint írta: egyetlen karikatúra miatt hosszú évek munkája vész kárba. A gúnyrajz közlését ő is megengedhetetlennek tartotta, mint fogalmazott: "ennek nem lett volna szabad megjelennie a világ legjobb újságjában". Ugyanakkor aggodalmait is megfogalmazta a sajtószabadság esetleges sérülése miatt. "Talán el kellene kezdenünk aggódni. Fellázadni. A sajtó karikaturistái szabadságban születnek, és amikor e szabadság veszélybe kerül, akkor ez őket is veszélyezteti" – írta Chappatte.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Aniszemitizmus az anyukájuk valaga, miaz hogy csak zsidókat ábrázoló valamit nem szabad közölni de mást igen ?...miaz, hogy csak akkor ajvékolnak ha valami rájuk jellemző dolog jelenik meg ?
Azok az antilószarok akik mással szórakozhatnak de ha őket éri valami akkor visítoznak.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Mi a jelentése az "antilószarok" kifejezésnek?

Amikor Orbánt egy szlovén karikatúrában náciként jelenítették meg, akkor ki "ajvékolt"?
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ..mert az ilyen folytonos antimicsodázás egyre jobban azt bizonyítja, hogy éppen azok vannak leginkább megsértődve akik a leginkább becsmérelnek és nevezgetnek másokat, de ha őket éri valami egyből szakad az ég...
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: "akik a leginkább becsmérelnek és nevezgetnek másokat,"

Ezt kikről írtad?
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: :)...olvastad a cikket, hogy az izráeli micsoda mennyire sértődős ..:)
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Jogosan vették rossznéven.

Nem tudom, ki v. mi az az izraeli micsoda.

És? Orbánnak szabad megsértődnie?
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Nem vagyok én Orbán senkije..kérdezd tőle mert én nem tudok az ő dolgai után válaszolni. Amúgy ha már ennyire belejöttünk olvastad a Talmudot ?
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: A Talmudnak ehhez semmi köze.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: De van...ugyanis az abba leírtak sokkal ilyenebb dolgokat tanítanak mint amit ez a mittudommilyen humorista elkövetett...és azt tanítják hivatalosan.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Remélem áttanulmányoztad az eredeti, nem csak a hamisított szöveget.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Tulajdonképpen egyiket sem, de van egy fórum ahol egy izráelben élő nyelvész részleteket közölt...ott is valami antimicsodáról folyt a vita és így kerültem kapcsolatba néhány részletével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.